Vlaamse feestdag 2020 bij de VRT

9 juli 2020 - Op 11 juli viert Vlaanderen feest, en de VRT viert mee. Ter ere van de Vlaamse feestdag schenken de merken van de VRT heel wat aandacht aan Vlaamse muziek en het beste wat Vlaanderen en Brussel te bieden hebben. 

Vlaamse leeuw wappert op de VRT-toren © VRT - Rupert De Weerd

Zo zetten de stad Antwerpen en Eén hun schouders onder een alternatieve Vlaanderen feest-show. Ketnet zendt een animatiefilm van Vlaamse makelij uit en Klara, Radio 2, Radio 1, MNM en Studio Brussel brengen de hele dag lang Vlaamse muziek.

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media: "De Vlaamse feestdag is de ideale gelegenheid voor de VRT om het beste wat Vlaanderen en Brussel te bieden hebben extra in de kijker te zetten. Met mooie initiatieven en veel muziek van eigen bodem wordt dit echt een groots feest, zelfs in coronatijden. Zo draagt de VRT bij tot de versterking van de Vlaamse samenleving en identiteit. Ik kijk alvast uit naar Vlaanderen feest op 11 juli!"

Zo draagt de VRT bij tot de versterking van de Vlaamse samenleving en identiteit. Ik kijk alvast uit naar Vlaanderen feest op 11 juli!"

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media

Ontdek hieronder de speciale programma's en initiatieven van de VRT op 11 juli.

Eén

Vlaanderen feest

podium Vlaanderen Feest

Ook deze zomer viert Eén de Vlaamse feestdag op 11 juli met een show vol artiesten en muziek van eigen bodem. Het grote publieksevent kan dit jaar niet doorgaan, maar zowel Eén als Antwerpen zetten ook nu hun schouders onder een muzikale televisieshow en speciale editie van Vlaanderen feest, die op voorhand zal worden opgenomen. Vanuit een geheime locatie in Antwerpen presenteert gastheer Peter Van de Veire deze alternatieve show bomvol artiesten en muziek van hier, met onder andere Clouseau, Regi en #LikeMe.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen: “We zijn als stad erg blij dat we samen met de VRT deze alternatieve show mogelijk kunnen maken. Het jaarlijkse volksfeest op de grote markt kan dit jaar uiteraard niet doorgaan. Op deze manier is er toch een mooi muziekfeest vol Vlaamse muziek te zien op Eén, op de Vlaamse feestdag, vanuit de mooiste stad van Vlaanderen.”

#LikeMe

We zijn als stad erg blij dat we samen met de VRT deze alternatieve show mogelijk kunnen maken."

Bart De Wever, Burgemeester van Antwerpen

Door de coronamaatregelen kon het publieksevenement niet plaatsvinden, maar Eén brengt daarom een bijzondere, muzikale televisieshow die werd opgenomen op Linkeroever in Antwerpen.

Gastheer Peter Van de Veire presenteert deze show bomvol artiesten en muziek van hier, met optredens van onder andere Clouseau, #LikeMe, Cleymans & Van Geel, Snelle, Gene Thomas, Niels Destadsbader, Lindsay, Lisa & Sasha, The Starlings, Bart Peeters, Wim Soutaer, en Regi feat. Jake Reese en OT.

Een van de hoogtepunten van de show is het optreden van Will Tura. Hij wordt deze zomer 80 en viert deze bijzondere verjaardag alvast tijdens Vlaanderen feest met Peter, de collega-artiesten en uiteraard door te doen wat hij het liefste doet: muziek maken en optreden.

Hij sluit de show af met zijn nummer Hoop doet leven, in het bijzijn van alle collega-artiesten: “Ik koos voor deze song door de moeilijke tijden die er zijn door corona. Ik hoop dat ik met ‘Hoop doet leven’ mensen kan bereiken die in een moeilijke situatie zitten nu. Dat ze het gevoel hebben dat er iemand achter hen staat om hen moed en hoop te geven.’

Will Tura

Vlaanderen feest: zaterdag 11 juli om 20.15 uur op Eén.

één@the movies brengt Marina

Vlaamse films op de Vlaamse feestdag, dat is een ideale combinatie. Daarom nodigt één@the movies die avond iedereen uit om te genieten van Marina, de gesmaakte film rond Rocco Granata met Matteo Simoni in de hoofdrol. Marina zal te zien zijn tijdens één@the movies op het Kinepolis On Tour-terrein aan het kasteel van Alden Biezen in Bilzen. Tickets en info op een.be/ontour en kinepolis.be/ontour.

Daarnaast kunnen kijkers voor een Vlaamse film ook terecht bij Eén: na de Vlaanderen feest-show zendt Eén Iedereen beroemd uit.

één@the movies: zaterdag 11 juli op het Kinepolis On Tour-terrein in Bilzen.
Iedereen beroemd: zaterdag 11 juli om 21.15 uur op Eén.

Radio 2

Op zaterdag 11 juli trapt Radio 2 de feestelijkheden af met een livesessie van de artiesten die meewerkten aan het Vlaanderen Feest-lied: Wim Soutaer, Willy Sommers, Brahim en Zita Wauters zorgen om 11.00 uur voor een uur muzikaal plezier vanuit de Marconi Studio in Brussel, exclusief voor de bezoekers van de Radio 2-app.

Vlaanderen Feest-lied

Radio 2 heeft een jarenlange traditie om toe te leven naar de Vlaamse feestdag met een eigen Vlaanderen Feest-lied. Dat is dit jaar niet anders. Daarom vroeg De Grootste Familie aan Wim Soutaer om zijn hit 'Allemaal' aan te passen aan de huidige omstandigheden, en een lied voor een coronaproof feest te schrijven.

Om te tonen dat iedereen viert, vroeg Radio 2 aan verschillende generaties om mee te zingen. En zo wordt het Vlaanderen Feest-lied dit jaar gezongen door Wim Soutaer, Willy Sommers, Brahim en Zita Wauters.

Videospeler inladen...

Bene Bene 100

Op de Vlaamse feestdag zelf viert Radio 2 mee met de Bene Bene 100, de lijst met de 100 beste nummers van bij ons. En dat niet alleen muzikaal, maar ook visueel. Tijdens de Bene Bene 100 zingen namelijk een aantal artiesten hun nummer op hun favoriete plek in Brussel. Deze unieke videoclips, opgenomen in de hoofdstad, kan iedereen tijdens de top volgen in de Radio 2-app. Radio 2 werkt hiervoor samen met Muntpunt, Brussels Philharmonic en Stad Brussel, die ook een verrassingsoptreden voorzien waarmee ze de mensen willen bedanken die zich inzetten tijdens de coronacrisis. Dat zal ook via Radio 2 te zien zijn. En 's avonds van 20.00 tot 22.00 uur kan iedereen in de Radio 2-app meegenieten van een concert van Tourist Le MC in de AB in Brussel.

Op zondag viert Radio 2 verder met opnieuw een dag lang alleen maar muziek van bij ons. Vanessa Vanhove en Iris Van Hoof ontvangen elk uur een Vlaamse artiest in de studio. Alle luisteraars kunnen ook on air nagenieten van het concert van Tourist Le MC.

Bene Bene 100: zaterdag 11 juli en zondag 12 juli van 13.00 - 20.00 uur op Radio 2 en in de Radio 2-app.

Klara

Klara wordt ter ere van de Vlaamse feestdag gekaapt door 11 muzikanten van bij ons tijdens 11 op 11. Zij beslissen wat er die dag te horen zal zijn op Klara en gaan in gesprek met de presentatoren Clara De Decker, Sieglinde Michiel en Mark Janssens. Met de muziek die hen raakt, inspireert en boeit. Met hun persoonlijke verhalen en gedachten.

11 op 11: zaterdag 11 juli van 07.00 - 18.00 uur op Klara.

MNM

MNM zet ter ere van de Vlaamse feestdag muzikanten en artiesten van eigen bodem extra in de kijker. Tijdens MNM Rewind worden de beste Vlaamse hits van 2000 tot nu afgespeeld. En Het Beste van de MNM50 staat in het teken van de grootste Vlaamse hits uit de MNM50.

MNM Rewind: zaterdag 11 juli van 07.00 - 10.00 uur op MMN
Het Beste van de MNM50: zaterdag 11 juli van 13.00 - 14.00 uur op MNM.

Studio Brussel

Ook Studio Brussel schenkt tijdens de Vlaamse feestdag aandacht aan muziek van bij ons. Tijdens De Tijdloze wordt alleen maar muziek van Vlaamse artiesten gespeeld.

De Tijdloze: zaterdag 11 juli van 07.00 - 10.00 uur op Studio Brussel.

Ketnet

Ketnet zendt de hele zomer lang elke dag een kinderfilm uit tijdens Ketnet Cinema. Op de Vlaamse feestdag kunnen de Ketnetters genieten van een film van eigen bodem: de film Pluisje werd gemaakt door de Vlaamse animatiestudio Cyborn.

Ketnet Cinema: Pluisje: zaterdag 11 juli om 08.35 uur op Ketnet.

Radio 1

Radio 1 zet de Vlaamse feestdag in tijdens De ochtend, waarin verslag wordt uitgebracht van de festiviteiten en de toespraken. En Belpop staat twee uur lang in het teken van Vlaamse producties.

De ochtend: zaterdag 11 juli van 07.00 - 09.00 uur op Radio 1.
Belpop: 
zaterdag 11 juli van 13.00 - 15.00 uur op Radio 1.

Meer over Vlaamse identiteit

Soulsister en Wouter Van Belle opgenomen in Radio 2 Eregalerij

Opnames Samson & Marie IJsjestijd van start

Hoe klonken de originele versies van #LikeMe reeks1?

Hoe klonken de originelen van #LikeMe seizoen 2?

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Hoe brengt de VRT een wielerwedstrijd op jouw scherm?

Hoe draagt de VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

1967: tien keer Canzonissima gespreid over liefst vier maanden