Een zomer vol fictie op VRT NU 

17 juli 2020 - Hoewel er bij de VRT in de zomervakantie elke dag zowat 5 tot 8 uur dagverse lineaire televisie is, hebben sommige mensen behoefte aan meer. VRT NU is dan je aangewezen partner. Deze zomer brengt VRT NU een ruim aanbod  aan Vlaamse en buitenlandse fictiereeksen. 

VRT NU app © Geert Van Hoeymissen

Magisch realistisch, eigenzinnig en bizar

Wie open staat voor wat absurde humor of tegendraadse dialogen, zijn er volgende reeksen: 

Red Sonja © Diego Dezuttere
Generatie B Jo VOETS
De 16 © Luna Films, Canvas © Eric de Mildt. All rights reserved

Red Sonja

Odette woont in een woonblok in Antwerpen. Nadat haar man na een ongeval in coma raakt komt ze in financiële problemen en ontvlucht ze de werkelijkheid als de sexy "Red Sonja" in de virtuele wereld op het internet. 

Bekijk de reeks via deze link.

 

Generatie B

'Op een woensdag of een donderdag werd de economische rating van België verlaagd van AA+ tot B. Alles wat volgt, is waar. Soms wat overdreven, maar niet veel.’ Met dit uitgangspunt kiest Generatie B resoluut en onbeschaamd voor absurde comedy, met een nadruk op het generatieconflict tussen de jongeren op wiens schouders alle nadelen van deze nieuwe economische crisis rusten, en de babyboomers die dankzij hun politieke macht heel goed voor zichzelf zorgen en niet van plan zijn hun luxueuze comfort op te geven. Generatie B volgt zes jongeren die moeten proberen te overleven in de ‘apocalyptische’ grootstad Brussel. 

Bekijk de reeks via deze link.

De 16

De macht grijpen in de Wetstraat 16, dat is het ultieme doel van vicepremier Steven Kennis. Maar om eerste minister te worden, is er nog veel werk aan de winkel. Dat beseft ook De Partij. Daarom roept ze oude vos Charles Van Praet, terug uit zijn fin de carrière-job bij de ECB om Kennis in de 16 te krijgen. De cynische Van Praet stelt onmiddellijk orde op zaken, zonder daarbij iets of iemand te sparen. De 16 was ook de eerste reeks die gedeeltelijk met smartphones werd opgenomen.

Bekijk de reeks via deze link.

Nog niet bizar genoeg? Kijk dan zeker naar:

Dagelijkse Moord: misdaadfictie uit Vlaanderen en Brussel

Er wordt wel eens gezegd dat er op één zondagavond in Halle meer moorden gebeuren dan op een heel jaar in Brussel. Sinds Witse furore maakte, blijven misdaadreeksen mensen fascineren. 

Salamander © VRT
De Ridder
Professor T.

Salamander

In Salamander zet inspecteur Paul Gerardi zijn tanden in een mysterieuze bankroof. In de tweede reeks stoot inspecteur Gerardi op een samenzwering die draait rond de diamantmijnen in Kitangi, een Belgische ex-kolonie. Al snel blijkt dat Salamander toch niet zo dood is als iedereen denkt.

Bekijk de reeks via deze link.

De Ridder

De jonge en ambitieuze advocate Helena De Ridder is de rijzende ster bij advocatenkantoor Ravenakkers & Partners. Wanneer een bekende ex-voetballer beschuldigd wordt van pedofilie, wordt Helena op de zaak gezet. Helena werpt zich op de zaak, maar de confrontatie met het vermeende slachtoffer brengt haar tot twijfelen. Ze besluit over te stappen naar het parket waar ze onderzoeksrechter wordt.

Bekijk de reeks via deze link.

Jouw kijkhonger naar misdaadseries nog niet gestild?

Van bij ons: taboes doorprikt

Relaties tussen mensen, het is altijd wat. OP VRT NU vind je verschillende Vlaamse reeksen over hoe moeilijk het is om samen te leven. Verwacht je aan grote emoties, romantiek en bedrog: 

Gevoel voor tumor © VRT - 2018
Als de dijken breken
Tom & Harry © VRT

Gevoel voor tumor

Tristan Devriendt, een student geneeskunde, krijgt plots het dramatische verdict te horen dat hij kanker heeft. Ambitieuze dromen worden abrupt onderbroken en maken plaats voor een strijd op leven en dood. Tristan, zijn familie en vrienden komen in een verwarrende clash van emoties terecht met humor en liefde als onverwacht neveneffect.

Het verhaal is mee bedacht door Leander Verdievel. De ervaringen van Leander, die kankerpatiënt is geweest, en de moedige getuigenissen van twaalf (ex-)kankerpatiënten vormen de inspiratiebron voor deze reeks. Aan het einde van elke aflevering van Gevoel voor tumor delen deze getuigen kort hun verhaal. 

Bekijk de reeks via deze link.

Als de dijken breken

Op zee ontstaat een grote storm, maar niemand weet precies hoe die zich ontwikkelt. De Belgische premier beslist om preventief te evacueren, de Nederlandse premier beslist om dat niet te doen en dat heeft ingrijpende gevolgen. De storm is vernietigend, stuwt het zeewater op dat een dijk bij Katwijk vernielt. Grote delen van West-Vlaanderen en Nederland komen onder water te staan.

Bekijk de reeks via deze link.

Tom & Harry

Jelle is een weduwe die het wijndomein van haar overleden man samen met haar schoonbroer Jef  heeft uitgebouwd. Net wanneer ze zelf wat meer rust wilt nemen, en het domein aan haar vijfentwintig jaar oude zoon en opvolger Tom wilt laten, komt in het nieuws dat er 25 jaar geleden in het ziekenhuis waar Tom geboren werd baby's verwisseld werden door een verpleegkundige. Jelle ontdekt door een stiekeme DNA-test dat Tom niet haar biologische zoon is. Haar eigen zoon heet eigenlijk Harry en is opgegroeid bij de familie Buts, de biologische ouders van Tom, die een buurtwinkel, ’t Hoekske, uitbaten en in financiële moeilijkheden verkeren.

Bekijk de reeks via deze link.

Nog meer spraakmakende Vlaamse reeksen?

Terug naar vorige eeuw: nostalgisch aanbod

“Vroeger was alles beter”. Geldt dat ook voor televisieprogramma’s? Oordeel vooral zelf of de legendarische VRT-reeksen de de tand des tijds doorstonden: 

Johan en de Alverman
Beschuldigde sta op
Kulderzipken

Johan en de Alverman

Johan ontmoet in het Nekkersbos een vreemd mannetje dat nauwelijks kan praten, de Alverman, en ze worden vrienden. De Alverman werd door Koning Alberik uit de wereld Avalon verbannen naar de wereld van de mensen als straf voor zijn nieuwsgierigheid. Hij mag pas terug naar zijn volk als hij iets kan meebrengen wat van nut kan zijn voor het hele volk van Avalon. Zijn magische fluit en zijn toverring Fafifoerniek komen bij zijn avonturen goed van pas.

Bekijk de reeks via deze link.

Beschuldigde sta op

Beschuldigde, sta op was een Vlaamse rechtbankserie van 1964 tot 1980. In de serie werden fictieve en authentieke assisenprocessen nagespeeld. 

Bekijk de reeks via deze link.

Kulderzipken

Kulderzipken een simpele boerenjongen dingt naar de hand van Prinses Prieeltje. Maar dat is niet naar de zin van Koning Jozef.

Bekijk de reeks via deze link.

Heimwee en een groot verlangen naar het verleden? Er is ook nog:

De allerbeste reeksen uit de hele wereld

Volstaat het fictieaanbod uit Vlaanderen niet? Er zijn verschillende buitenlandse series beschikbaar. Waarvan enkele alleen op het web te zien zijn.

Babylon Berlin
Band of Brothers © HBO
Exit

Babylon Berlin ( tot 1 november)

Gereon Rath wordt voor een onderzoek overgeplaatst naar Berlijn in de jaren van de Weimar-Republiek in Duitsland.

Bekijk de reeks via deze link.

Band of brothers ( tot 15 augustus)

Band of Brothers is een televisieserie  over de Tweede Wereldoorlog. Het is een coproductie van Steven Spielberg en Tom Hanks, waarin de rol van de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, US 101st Airborne Division, in de oorlog wordt getoond. De serie start met de training in Amerika om de landing in Normandië voor te bereiden.

Bekijk de reeks via deze link.

Exit (tot 15 september)

Exit volgt vier stinkend rijke speculanten die, almaar dieper afglijden in de bodemloze put van sex, drugs & aandelenboekjes. Ze delen ook de sleutel van een appartement waar ze na hun uren uitgebreid het oude Rome doen herleven. Hun gezin dient als mode-accessoire, zoals de Rolexen en blitse bolides hun identiteit bepalen.

Bekijk de reeks via deze link.

Kijk ook naar

Speciaal voor grote en kleine kinderen

Kinderen kunnen in de veilige Ketnet-app naar hun favoriete programma’s kijken. Maar omdat papa’s, mama’s, oma’s en opa’s ook wel eens willen meekijken naar leuke kinderreeksen kan je ze ook vinden op VRT NU. 

#LikeMe © Kris Van de Sande - www.krisvandesande.be
Hoodie
Buck sofie@silbermann.com +32 475 65 89 34

#LikeMe

Caro en haar familie wonen in een dorpje in de Ardennen. Als enig kind heeft ze een unieke band met haar ouders en op school kan ze rekenen op een grote vriendengroep. Op een dag slaat het noodlot toe en wordt Caro’s mama ziek. De afstand naar het ziekenhuis wordt te groot om te overbruggen en daarom besluiten ze te verhuizen naar de stad. Daar moet Caro naar een nieuwe school, waar ze niemand kent.

Bekijk de reeks via deze link.

De makers van #LikeMe zijn de geschiedenis van de Nederlandstalige muziek ingedoken. Ze ontdekten een oneindige lijst aan muziek van eigen bodem die door de jaren heen onder het stof is geraakt. Door de komst van nieuwe generaties en muziekstijlen geraakte veel Nederlandstalige muziek op de achtergrond, maar toch zijn het nummers die zowel muzikaal als literair tijdloos zijn.

Meer weten over de originele Vlaamse muziek van deze reeks?

Hoodie

Hoodie vertelt het verhaal van de zestienjarige Pieter, een gepassioneerd traceur, die samen met een stel nieuwe vrienden als een moderne Robin Hood zijn parkourtalent gebruikt om de criminaliteit in zijn Brusselse wijk te bestrijden.

Bekijk de reeks via deze link.

Buck

In dit ‘coming of age’ verhaal volgen we de onopvallende en onzekere Elias die worstelt met zijn leven als puber. Hij vindt afleiding in zijn computerspel waarin zijn digitale held commandant Buck hem nooit in de steek laat. Als hij speelt hoeft hij zich niks aan te trekken van zijn twee oudere zussen, Laura en Hanne, de bully Dylan, zijn alleenstaande moeder, de nieuwe school… de wereld. Op zijn kamer stoort niemand hem. Tot op een dag Buck in levende lijve aan zijn bed staat.

Bekijk de reeks via deze link.

Nog meer toffe kinderreeksen? Check dan zeker:

Enkele reeksen zijn ook beschikbaar met audiodescriptie.

Audiodescriptie is oorspronkelijk bedoeld voor blinde en slechtziende kijkers. Ook zij kijken geregeld televisie, maar missen uiteraard een deel van de informatie als niemand er iets over zegt. Daarom wordt een extra commentaarstem in de klankband gemixt, mooi tussen de dialogen in. De stem beschrijft onder andere handelingen, plaats, tijd, kleding en kapsels, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Al die elementen vertellen mee het verhaal en zijn soms noodzakelijk om het verhaal goed te kunnen volgen. Ook voor als u staat te strijken bijvoorbeeld, of als u moeite hebt om u te concentreren? Een extra commentaarstem helpt u om beter te kijken, zelfs met uw ogen dicht.

De VRT voorziet de volgende reeksen van audiodescriptie:

  • De Ridder
  • Dertigers
  • Geub
  • Gevoel voor tumor
  • Professor T.
  • Salamander
  • Undercover
  • Zie me graag

En voor de kinderen is er Hoodie

Wat is VRT NU?

VRT NU is het online videoplatform van de VRT. Kijk er de leukste videocontent van de VRT waar en wanneer je dat zelf wil. VRT NU is beschikbaar als website en is raadpleegbaar op de meest voorkomende online platformen in de browser via www.vrtnu.be.

Via de app

Het aanbod van VRT NU is op smartphone en tablet te bekijken. Dit kan via iOS (iPhone en iPad) als Android.

Open de camera van uw smartphone of tablet, scan de QR-code in de afbeelding en download de app van VRT NU. 

QR-code

Op uw TV

Je kan VRT NU ook op je tv kijken door te streamen naar je televisie. Dat kan via een Google Chromecast of via Apple AirPlay. De bediening verloopt via de VRT NU-app op uw smartphone en tablet of via de website op uw computer. Meer info op www.vrtnu.be/opjetv

Inschrijven

Om gratis gebruik te kunnen maken van VRT NU, moet je je éénmalig registreren met een VRT-profiel. Het gebruik is voorbehouden aan mensen met een Belgisch domicilieadres.

Meer info:  https://www.vrt.be/nl/aanbod/vrt-nu/

Meer over fictie

Opnames fictiereeks 1985 gestart

''Vlaamse reeksen staan internationaal voor kwaliteit"

Vlaamse thriller-reeks ‘Beau Séjour’ krijgt Engelstalige remake

Opnames van W817-film 8eraf! van start

Vlaanderen leeft mee met Bob uit Thuis

Dertigers breekt alle records op VRT NU

Opnames derde bioscoopfilm van Nachtwacht in volle gang

De Dertigers zijn terug vanaf 5 april