Programma nationale feestdag bij VRT

20 juli 2020 - De nationale feestdag zal er dit jaar anders uitzien dan de vorige edities. Uiteraard als gevolg van de coronacrisis. Omdat grote evenementen nog niet zijn toegelaten, worden verschillende traditionele onderdelen van het feest geschrapt.

Koning Filip met mondmasker- Copyright Belgaimage

Zo zal er dit jaar geen militaire en burgerlijke parade zijn op het Paleizenplein. 's Avonds zal er ook geen groot vuurwerk zijn.  Op de verschillende VRT-netten is er wel een ruim aanbod voorzien.

Toespraak van de Koning

De traditionele toespraak van de koning is te bekijken en te beluisteren op:

 • Maandag 20 juli om 13.00 u op Eén en op Radio 1
 • Dinsdag 21 juli 12.50 op Eén (met VGT)

Nationale feestdag - 21 juli 2020

Rechtstreeks verslag van de ceremonie ter gelegenheid van de nationale feestdag onder het thema: 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog en België, eigenzinnig fenomenaal.

Met optredens van:

 • Scala & Kolacny Brothers brengen het bekende Heroes (1977) van David Bowie als eerbetoon aan al onze helden, die van de Tweede Wereldoorlog, maar ook iedereen die zich heeft ingezet in de strijd tegen de pandemie.
 • Ozark Henry brengt We will meet again (2020), dat hij schreef tijdens de lockdown, in afwachting dat we weer live mochten samenkomen.
 • Daan zingt het lied Victory (2004). ‘Want we hebben nu allemaal een overwinning nodig’, aldus de artiest.
 • Salvatore Adamo zingt daarna J’avais oublié que les roses sont roses (1971) met als thema het hervonden plezier na moeilijke tijden.
 • Alice on the Roof brengt La fille sur le toit (2018), want het dak is waar ze heengaat als ze even alleen wil zijn.
 • Rapper Tourist LeMC volgt met met Wij begrijpen mekaar (2018), een lied over erkenning en respect. 
 • Dj Henri PFR brengt zijn nieuwe hit Lockdown music (2020), geschreven in samenwerking met de Frans-Belgische muzikant RO en de Britse zangeres Raphaella. Voor deze ongeziene creatie heeft hij aan het begin van de lockdown in België internetgebruikers opgeroepen om hem originele geluiden te bezorgen.
 • Selah Sue zingt You (2020), een lied geschreven tijdens de lockdown.
 • De groep Blackwave heeft Baloji uitgenodigd voor de finale op BIG Dreams (2017). Ze worden begeleid door de dansers AnaneTheDancer & Friends.

In de VRT-studio becommentarieert journalist Jens Fransen met historicus Mark Van de Wijngaert en journaliste Katty Allaert, die regelmatig verslag bracht over corona, de ceremonie.

Journaliste Pascale Mertens brengt verslag uit vanop het Paleizenplein.

Rechtreekse uitzending op 21 juli om 13.30 u. op Eén 

Preludiumconcert 2020

Ter gelegenheid van de Nationale Feestdag speelt het Belgian National Orchestra elk jaar een feestelijk concert, bijgewoond door het koningspaar. Dit jaar is een bijzondere editie aangezien maar 200 muziekliefhebbers het concert in Bozar kunnen bijwonen.

Het Belgisch Nationaal Orkest biedt een gevarieerd programma aan, met een ereplaats voor de Belgische componisten. Het concert opent met een moment van bezinning met het Adagio pour quatuor d’orchestre van Guillaume Lekeu. 

Solisten zijn enkele Belgische finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd:

 • sopraan Jodie Devos (laureate in 2014),
 • tenor Thomas Blondelle (laureaat in 2011) en
 • violiste Sylvia Huang (laureate in 2019)

Zij zullen onder leiding van Michael Schønwandt een programma brengen met werk van Mozart, Strauss, Copland, Bernstein, Beethoven en Eugène Ysaÿe, die samen met Koningin Elisabeth aan de wieg stond van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Dit klassieke-muziekconcert wordt georganiseerd door de Koningin Elisabethwedstrijd, in samenwerking met het Belgisch Nationaal Orkest en BOZAR, dankzij de steun van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Nationale Loterij.

Uitzending: dinsdag 21 juli op  Eén om 15.30 u. en op Klara om 20.00 u.

Extra veel muziek van eigen bodem

Radio 1:  Op dinsdag 21 juli presenteert Floris Daelemans een Belpop-special van 16.00 tot 18.00 uur, met Belgische verzoeknummers van luisteraars. 

Studio Brussel: Op dinsdag 21 juli trekt Studio Brussel de Belgische kaart met van 7.00 tot 18.00 uur #ikluisterbelgisch.

MNM: Bravo België Top 100. Ter ere van de nationale feestdag zet MNM een hele dag lang Belgische artiesten en songs in de bloemetjes.  Van 10 tot 18 uur. En in replay vanaf middernacht.

Dossier: Muziek
maandag 20 juli 2020
20 juli 2020

Meer over Muziek

Volg het Eurovisiesongfestival bij VRT

Hoe klonken de originele versies van #LikeMe reeks1?

Welke aandacht besteedt de VRT aan klassieke muziek?

1957: geen jodelende koe maar een straatdeuntje

1967: tien keer Canzonissima gespreid over liefst vier maanden

1971: danspasjes met een kleerborstel

1987 : wordt het een jurk of een broek?

1986: de enige Belgische overwinning