Hoe brengt VRT coronanieuws op maat van jongeren?

03 augustus 2020 - Tijdens de coronacrisis hebben jonge mensen meer dan ooit nood aan een heldere uitleg bij de nieuwsfeiten. De themaredactie JONG van VRT NWS zorgt ervoor dat het nieuws qua vorm, toon en inhoud aangepast is aan de leefwereld van jongeren. 

Nws nws nws

Jongeren hebben andere interesses dan kinderen of volwassenen. De ervaring leert dat het niet altijd even makkelijk is om tieners te bereiken met het gewone nieuwsaanbod. Ze zijn niet zozeer minder geïnteresseerd in nieuws, maar vinden hun gading niet in dat klassieke aanbod. Jongeren consumeren nieuws vooral via sociale media. Daarom zet de VRT actief in op nieuwsformats op hun maat, met aandacht voor de juiste toon, een aantrekkelijke verpakking en onderwerpen die dicht bij de leefwereld van de jongeren staan. 

@nws.nws.nws

De themaredactie JONG van VRT NWS gebruikt kanalen waar jongeren te vinden zijn, zoals Instagram. Het is de plek bij uitstek waar ze nieuwsupdates toelaten en de interactie ligt er hoger dan op andere platformen. Om die reden lanceerde de VRT het Instagram-account ‘NWS’ (met de Instagram-handle @nws.nws.nws). Ondertussen zijn er meer dan 60.000 NWS-volgers, waarvan een groot deel jonger dan 24 is.

@nws.nws.nws is in de eerste plaats heel interactief: ze maken niet enkel nieuws voor jongeren, maar mét jongeren. Ook tijdens de coronacrisis laat @nws.nws.nws hen zelf aan het woord. In de rubriek ‘@coronazomer’ tonen tieners bijvoorbeeld hoe zij deze bijzondere zomer doorbrengen. De rubriek ‘Nws vraagt’ polst dan weer bij jongeren wat zij van de opgelegde maatregelen vinden. Zulke rubrieken bewijzen hun nut omdat tieners het heel belangrijk vinden om meningen van leeftijdsgenoten te horen om zo een eigen standpunt in te nemen. 

(lees verder onder de Instagramposts)

Jongeren hebben niet graag dat we hen de les spellen. Ze vinden het heel belangrijk om meningen van hun leeftijdsgenoten te horen om zo een standpunt in te nemen.

Simon Vermeulen, redacteur JONG

@nws.nws.ws is er 7/7. Bij belangrijke beslissingen van de Veiligheidsraad proberen de redacteurs het nieuws zo snel mogelijk te duiden. Een belangrijk verschil met andere redacties is dat @nws.nws.nws daarbij focust op zaken die jongeren aanbelangen, zoals zomerkampen en de heropening van de scholen. Zo zijn jongeren steeds mee met de laatste corona-updates die voor hen relevant zijn. Of om het met een comment van een jongere onder een van de posts te zeggen: “Dankzij jullie weet ik alles 3 uur eerder dan mijn ouders."

(lees verder onder de Instagrampost)

De afgelopen maanden kwamen er bij @nws.nws.nws heel wat vragen van jongeren binnen over het coronavirus. Om die jongeren betrouwbare informatie mee te geven, bundelt @nws.nws.nws die vragen en worden ze gesteld aan experten zoals Marc Van Ranst of betrokken beleidsmakers zoals onderwijsminister Ben Weyts.

Verder legt de redactie steeds de belangrijkste coronamaatregelen nog eens helder uit in Instagram Stories. Ze verduidelijken bijvoorbeeld hoe het zit met de bubbel of hoe je op een correcte manier een mondmasker draagt. Op die manier komen ze tegemoet aan de vele ingestuurde vragen.

(lees verder onder de Instagrampost)

Jongeren weten wie we zijn en contacteren ons. Zo krijgen we steeds vaker privéberichten via Instagram waarin ze vragen om hen het een of het ander uit te leggen. We vormen steeds meer een echte community. Die betrokkenheid en dat engagement van die jongeren, dat is belangrijk voor ons. 

Katrien Van Der Slycken , hoofdredacteur JONG

MNM

Ook op de Instagrampagina van MNM worden de @nws.nws.nws-berichten doorgedeeld. Op die manier bereikt het jongerennieuws nog een veel groter publiek. MNM brengt niet alleen online jongerennieuws, maar ook on air. In hun radioprogramma's is het nieuws aangepast aan de doelgroep. Op MNM zal je andere nieuwsitems te horen krijgen dan op bijvoorbeeld Radio 1 of Klara.

(lees verder onder de Instagrampost)

Karrewiet

Daarnaast is er nog Karrewiet, dat al sinds 2002 nieuws op maat van 9- tot en met 12-jarigen brengt. Het jeugdjournaal van Ketnet informeert Ketnetters ook deze zomer op kindermaat. Dagelijks kunnen ze terecht op televisie of op ketnet.be/karrewiet om de actualiteit te volgen. Karrewiet is ook actief op Instagram en YouTube. Op Instagram focust Karrewiet op de 11- tot 12-jarigen en brengt de redactie zo'n 4 nieuwsupdates per dag. Maar vooral YouTube is erg populair bij de Ketnet-doelgroep. Daar brengt het jongerenjournaal het nieuws in korte video's. In onderstaand filmpje zie je bijvoorbeeld hoe Karrewietreporter Anas met psychologe Telidja praat over hoe je best kan omgaan met het vele en vaak zware coronanieuws: 

(lees verder onder de video)

KLAAR

Ten slotte is er ook nog KLAAR: dat zijn filmpjes waarin actuele en maatschappelijke onderwerpen worden uitgelegd voor leerlingen uit het secundair onderwijs. KLAAR biedt inzicht en context, en zet ook in op het kritisch en bewust leren omgaan met media. VRT NWS bundelt de video's in de onderwijsrubriek op vrtnws.be. De afleveringen van KLAAR vind je ook terug op Het Archief voor Onderwijs van VIAA. Bij elke aflevering verzamelt Het Archief voor Onderwijs aanvullende audio- en videofragmenten in handige 'Uitgeklaard'-collecties. Zo kunnen leerkrachten de actualiteit nog verder uitdiepen met de leerlingen.  

Ook over corona bood de VRT enkele KLAAR-filmpjes aan. Tijdens de eerste coronagolf zijn onder andere deze filmpjes gemaakt: 

KLAAR: Mondmaskers op!

KLAAR: Ook de beurs heeft last van corona

KLAAR: Virus of Bacterie?

KLAAR: #flattenthecurve

Dossier: Informatie
maandag 09 mei 2022
09 mei 2022

Meer over Informatie

VRT NWS en BRUZZ slaan de handen in elkaar

Riadh Bahri wordt journaalanker bij VRT NWS

Goed rapport voor VRT NWS: diversiteit is de regel in berichtgeving

Rudi Vranckx aan de frontlijn in Oekraïne

Wat doet de VRT om desinformatie te bestrijden?  

Wie bereikt de VRT met nieuws?

Hoe garandeert VRT NWS onpartijdige berichtgeving?

Hoe brengt VRT nieuws op maat?