Vroeg of laat kijk je Canvas

18 augustus 2020 - “Het najaar van Canvas is er een om fier op te zijn”, zegt netmanager Olivier Goris. “Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn we erin geslaagd een mooi aanbod samen te stellen."

Team Scheire reeks 2

Het najaar van Canvas is er een om fier op te zijn”, zegt netmanager Olivier Goris. “Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn we erin geslaagd een mooi aanbod samen te stellen. Dat was in deze coronatijden een uitdaging. Sommige geplande programma’s konden niet gemaakt worden, andere kwamen juist tot stand als gevolg van het virus.”

Canvas kijkt alvast erg uit naar de start van het nieuwe tv-seizoen, met naast de duidingsprogramma’s, zoals Terzake,  De AfspraakDe Afspraak op vrijdagDe Ideale Wereld en Extra time, en Canvas klassiekers als Belpop en Alleen Elvis blijft bestaan,  ook sterke nieuwe titels, zoals Filip van België, Een zomer als geen andere, Besmet, Kutjaar en 60 jaar Sportweekend. Maar er is meer.

 

Wanneer je op het punt in je leven staat dat je meer verwacht van de dingen, dat je selectiever wordt, dat je andere vragen begint te stellen. Dat is het punt waarop je Canvas ontdekt. Vroeg of laat kijk je Canvas.

Olivier Goris, netmanager Canvas

Olivier Goris: “Extra bijzonder dit najaar is de lancering van onze nieuwe huisstijl, die digitaal meer mogelijkheden biedt, durf en zelfzekerheid uitstraalt en beter aansluit bij ons merkverhaal. Canvas kiest compromisloos voor topkwaliteit, stelt kritische vragen en garandeert waardevolle mediamomenten voor wie openstaat voor ons aanbod. Dat is niet per se iedereen, maar dat is niet erg. We gaan niet krampachtig op zoek naar het breedst mogelijke publiek. We gaan ervan uit dat Canvas vroeg of laat wel op je pad komt. Wanneer je op het punt in je leven staat dat je meer verwacht van de dingen, dat je selectiever wordt, dat je andere vragen begint te stellen. Dat is het punt waarop je Canvas ontdekt. Vroeg of laat kijk je Canvas.
Je bekijkt wat jij wil, waar en wanneer je wil, op je eigen tempo. Of dat nu ’s morgens vroeg is of ’s avonds laat. Vroeg of laat kijk je Canvas."

Nieuw bij Canvas

Rudi Vranckx in een zomer als geen ander
  • Filip van België. De lange weg naar de troon is een diepgravende documentaire reeks over het leven en werk van onze koning, weg van alle koekendoosromantiek rond het koningshuis.
  •  In Een zomer als geen andere gaat Rudi Vranckx tijdens een ongemakkelijke roadtrip op zoek naar de gevolgen van corona in een aantal Europese landen. 
  • De heel actuele reeks Besmet laat ons kennismaken met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en zijn onderzoek naar allerhande ziektekiemen.  
  • In Kutjaar volgen we zes Vlaamse kunstenaars in hun drang naar creativiteit in coronatijd. 
  • 60 jaar Sportweekend is een geschiedenis van een iconisch VRT-programma én van zes decennia sportjournalistiek op televisie.

Canvas klassiekers

In de tweede reeks van Team Scheire zoeken wetenschappers opnieuw naar concrete oplossingen voor alledaagse en minder alledaagse problemen. Belpop en Alleen Elvis blijft bestaan beleven een jubileum: beide reeksen zijn aan hun tiende editie toe; Alleen Elvis viert zelfs zijn honderdste aflevering, met een speciale gast. Wim Helsen en Swami Bami warmen zich ondertussen op voor een nieuw seizoen van Winteruur.

Internationale fictie

Hoewel er dit jaar minder internationale reeksen geproduceerd werden, kan Canvas toch opnieuw uitpakken met fictie van de bovenste plank, zoals de vervolgreeksen van Big Little Lies, Das Boot, en Killing Eve, maar ook gloednieuwe series als de veelgeprezen Italiaanse misdaadreeks ZeroZeroZero en de Scandinavische reeksen Thin Ice en The Valhalla Murders.

Documentaires

Sterke documentaires zijn een handelsmerk van Canvas. Naast het eigen aanbod kunnen we uitkijken naar prestigieuze documentaire reeksen over onder meer de Koude Oorlog (Apocalypse: The Cold War) en de oorlog in Irak (Once upon a time in Iraq), over Cuba (The Revolution and the World), Hillary Clinton (Hillary) en de Windsors (A Royal Dynasty). Maar ook sterke op zichzelf staande documentaires, zoals For Sama, de alom geprezen film over de Syrische burgeroorlog door de ogen van de vrouwelijke burgerjournaliste Waad Al-Kateab (bekroond met een Bafta en een Oscar-nominatie).

Canvas online

Canvas blijft ook inzetten op zijn digitale aanbod. Zoveel mogelijk reeksen, zowel eigen producties als internationale, worden van bij de start op tv integraal aangeboden op canvas.be en via VRT NU.

Canvas in het voorjaar: een terugblik

Kinderen van de holocaust

Wanneer je de top 15 van Canvas-programma’s met de best bekeken afleveringen van het voorjaar bekijkt, zie je hoe Canvas hoog scoort met grote titels zoals Chernobyl. Het valt anderzijds ook op dat moeilijkere programma’s over niet-evidente onderwerpen (Canvas-titels pur sang), evenzeer een groot publiek bereiken: Als je eens wist, Kinderen van de Holocaust en De eeuwige oorlog. Meer dan ooit slaagt Canvas dus in zijn opzet, wat ook de cijfers hieronder aantonen.

Canvas moest de voorbije maanden op zoek gaan naar een nieuwe manier van televisie maken. Toch zijn de programmamakers erin geslaagd de vaste actua-afspraken aan te houden: de Vlamingen keken massaal naar TerzakeDe Afspraak, De Afspraak op vrijdag en De Ideale WereldTerzake had dit voorjaar (januari tot mei) gemiddeld 236.000 kijkers, ruim 50.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar (182.000). De afspraak had er zelfs bijna 100.000 meer dan vorig jaar (312.000 tegenover 216.000). Ook Vranckx zag zijn gemiddelde kijkersaantal stijgen van 171.000 naar 232.000.

Maar ook vele andere programma’s deden het uitstekend, in die mate zelfs dat Canvas dit voorjaar een marktaandeel haalde van 9.4% (januari tot mei, live+7, 20-26 uur): ruim meer dan de 8.2% in dezelfde periode van 2019 en dat was ook al het beste cijfer van de voorbije jaren. In april bedroeg het marktaandeel zelfs 10.3%. 

Canvas speelde in op de behoefte van de Vlamingen om de coronacrisis te begrijpen en een plaats te kunnen geven. Dat gebeurde in de duidingsprogramma’s, maar ook in specials van Gentbrugge (over de gevolgen van corona voor de bewoners van het dorp), Vranckx (over de gevolgen van corona in oorlogsgebied) en Nachtwacht (over de wereld na corona en de invloed van corona op het klimaat). Canvas bracht ook een extra educatief en cultureel aanbod via VRT NU.

Een Vlaams weekblad publiceerde eind juni een top 5 van de ‘beste Vlaamse tv’ in het voorjaar. Daarin staan drie Canvas-programma’s: Kinderen van de Holocaust (1), Als je eens wist (2) en Ontoerekeningsvatbaar (5). Het is een bevestiging van de mooie resultaten en de waardering voor het Canvas-aanbod in de eerste jaarhelft.

Dé absolute topper van het voorjaar was In de ban van Tsjernobyl. De reeks met Jan Balliauw had gemiddeld 631.000 kijkers en een marktaandeel van 20.9%. Ze werd tegelijk uitgezonden met de HBO-serie Chernobyl, onlangs door de lezers van een Vlaamse krant nog verkozen tot beste reeks van de 21ste eeuw en bij Canvas bekeken door gemiddeld 563.000 kijkers.

Uitstekende cijfers waren er ook voor de fel bejubelde reeks Kinderen van de Holocaust (437.000 kijkers en een marktaandeel van 17.1%). Uit impactonderzoek blijkt dat 600.000 Vlamingen zeggen iets te hebben bijgeleerd door naar de documentaires te kijken. Ook andere reeksen rond ‘moeilijke’ onderwerpen deden het goed. Zo had Ontoerekeningsvatbaar (de reeks over internering) gemiddeld 242.000 kijkers en 9.3% marktaandeel.

Dossier: Bedrijfsinformatie
dinsdag 25 augustus 2020
25 augustus 2020

Meer over Bedrijfsinformatie

Hoe brengt de VRT liveondertiteling op je scherm?

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

De Madammen nemen na 15 jaar afscheid op Radio 2

Chloë van de Klantendienst: ‘De komkommertijd is dit jaar al vroeg ingezet’

CIM-cijfers: Radio 2 blijft afgetekend marktleider

Studio Brussel rijdt de hele zomer door het land

Zo helder klinkt de winnaar van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd

Chloë van de Klantendienst: ‘Als we Ivan De Vadder ‘Heer De Vader’ gaan noemen, is hij dus de zoon van zichzelf’