Najaar Radio 1 met podcasts, duiding, sport en vaste waarden

28 augustus 2020 –  Het najaar van Radio 1 kleurt behoorlijk sportief.Eerst is er drie weken lang De Tour Vandaag. Michaël Van Droogenbroeck verdwijnt uit De Ochtend, maar sluipt weer binnen met een ontbijtgesprek. Radio 1 brengt naast de programmapodcasts, ook nieuwe audioverhaalreeksen. 

Xavier Taveirne en Ruth Joos

Het najaar van Radio 1 kleurt behoorlijk sportief. Vanaf 29 augustus is er drie weken lang De Tour Vandaag, een middag-vooravond-mix met duiding en sport. Ook voor verslagen van de belangrijkste nationale en Europese voetbalwedstrijden zit je goed bij Radio 1.

Michaël Van Droogenbroeck verdwijnt uit De Ochtend, maar sluipt op zaterdag weer binnen met een ontbijtgesprek met een topper uit de politiek. Wie naar De Ochtend en De Wereld Vandaag luistert, hoort nieuwe en tegelijk vertrouwde stemmen.

In het najaar biedt Radio 1, naast de succesvolle programmapodcasts, ook een tiental nieuwe audioverhaalreeksen aan. En vanzelfsprekend staan ook de klassieke sterkhouders van Radio 1 vanaf maandag weer klaar voor hun trouwe luisteraars.

Nieuw in de duidingsprogramma's

Vanaf september presenteren Ruth Joos en Xavier Taveirne beurtelings De Ochtend op Radio 1. Ze worden bijgestaan door Benedikte Coussement. Die zorgt voor updates en reacties op de belangrijkste nieuwsverhalen. In De Wereld Vandaag wisselen Ruth Roets en Gert Geens elkaar elke week af. In het weekend wordt voormalig nieuwslezer Jan Van Delm zaterdag en zondag de vaste presentator van De Ochtend.

Op zaterdag gaat Michaël Van Droogenbroeck op bezoek bij een politica of politicus voor een ontbijtgesprek. Bij hem of haar thuis, op kantoor, in het kabinet of in de tuin. Vanaf  5 september elke zaterdagochtend na 8.00 uur in De Ochtend. De nieuwe rubriek wordt ook aangeboden als podcast.

De Tour Vandaag

De aangepaste sportkalender garandeert een druk sportief najaar. De Tour Vandaag zorgt vanaf zaterdag 29 augustus elke dag voor een verslag van de Ronde van Frankrijk. Van maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 19.00 uur (met naast al het Tour-nieuws ook een flink pak duiding bij de andere actualiteit van de dag), op vrijdag en in het weekend van 13.00 tot 18.00 uur. Gert Geens en Ruth Roets presenteren van maandag tot en met donderdag, Gert Geens en Bart Schols zijn op post op vrijdag en in het weekend. De verslaggevers in de Tour zijn Christophe Vandegoor en Carl Berteele.

De nieuwe voetbalkalender heeft ook een impact op de uitzenduren van Sporza op Radio 1. Sporza is er 's zaterdags voortaan al vanaf 16.00 uur. Zondag wordt de uitzending afgetrapt vanaf 13.00 uur. Op vrijdag- en zondagavond zijn er uitzendingen als het om belangrijke avondwedstrijden (20.45 uur) gaat. Vanaf september volgt Sporza ook de Belgische clubs in de voorrondes en de groepsfase van de Champions League en de Europa League.

Op maandagavond is er van 19.00 tot 20.00 uur opnieuw De Tribune, waarin Tom Vandenbulcke en David Naert met twee gasten de thema's uit de sportactualiteit van de afgelopen week bespreken.

Nieuwe podcasts

Radio 1 verlengt dit najaar het succes van de #weetikveel-podcast met de afleveringen van 2019. Daarnaast zijn er natuurlijk de evergreens: Interne KeukenNieuwe FeitenTouchéDe Wereld van SofieHoe Maakt u Het? en De Tribune. Daar komt nu voortaan de Ontbijtpodcast van Michaël Van Droogenbroeck bij.

Daarnaast lanceert Radio 1 in het najaar nog een tiental specifieke podcasts rond uiteenlopende thema's, genres en getuigenissen. Zo komen er audioverhalen rond euthanasie, het leven in de gevangenis tijdens de lockdown, opkomend literair talent, de generatie van twintigers, een culturele roadtrip langsheen de Belgisch-Nederlandse grens, topcomponisten uit de filmwereld, een waargebeurd misdaadverhaal, en meer.

Ook Zandman komt terug en is er elke weekavond van maandag tot en met donderdag met een selectie uit podcasts van Radio 1 en elders.

Klassieke sterkhouders

Na een geslaagde zomer met specials als AperitivoDe BoshutTrans Europa ExpressDe Mooiste Liedjes ter Wereld en Zomerhuis met Boeken, zijn de vertrouwde programma's weer op post.

Liefhebbers van het gesproken woord komen elke weekdag weer aan hun trekken in BylooDe Wereld van Sofie en Nieuwe Feiten. In het weekend staan Interne Keuken en Touché opnieuw paraat. Culture Club trapt op vrijdag 4 september af met appetizers uit het aanbod van het nieuwe cultuurseizoen.

Muzikale ontdekkingen zijn er in de week in de namiddag bij Ayco, 's avonds in Wonderland en in het weekend in VoxBelpopClassics en Time Out. Elke avond gaat Radio 1 ook de nacht in met een uurtje Belpop Late Night.

Meer over Bedrijfsinformatie

VRT NU viert een maand lang liefde in alle kleuren

VRT brengt rijke archief naar het klaslokaal

VRT meest aantrekkelijke werkgever in 2022

Hoe klonken de originele versies van #LikeMe reeks1?

Chloë van de Klantendienst: ‘Ik denk niet dat het schudden met de borsten iets typisch van deze tijd is’

Smartphone en tablet regeren het leven van kinderen

Hoe staat het met de digitalisering van radio in Vlaanderen?

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?