Unieke aflevering van legendarische programma De Taalstaat

2 oktober 2020 -  Jan Hautekiet en Frits Spits presenteren voor een keer samen het legendarische De Taalstaat. Zaterdag 3 oktober van 11.00 tot 13.00 uur op Radio 1 én NPO Radio 1.

Jan Hautekiet

Met Leve de Lage Landen gaat Radio 1 tot en met zaterdag 17 oktober op zoek naar wat Vlaanderen en Nederland scheidt en bindt. Een van de blikvangers tijdens deze drie weken Nederland - België is ongetwijfeld de gezamenlijke uitzending van De Taalstaat. Naar aanleiding van De Week van het Nederlands wordt het legendarische programma op NPO Radio 1 voor één keer samen gemaakt door een gemengde redactie en gepresenteerd door Frits (Ritmeester) Spits én Jan Hautekiet. Samen gaan ze onder meer op zoek naar unieke woorden en uitdrukkingen die andere talen niet kennen en/of die Noord en Zuid elkaar benijden.

Vergeetwoorden die we weer in gebruik moeten nemen, puntige taal op Twitter of Facebook, Nederlandstalige platen die te mooi zijn om niet te draaien, ... Je hoort het al jaren in De Taalstaat, een vrolijk en informatief programma bij onze Nederlandse NPO-collega's dat wil vertellen hoe het met onze taal staat. De alom geprezen radiomaker Frits Spits interviewt iedere zaterdag bekende schrijvers en dichters en beantwoordt ingewikkelde taalkwesties. Op zaterdag 3 oktober schuift Jan Hautekiet eenmalig mee achter de microfoon voor een simultane uitzending op VRT Radio 1 en NPO Radio 1.

Ze hebben het onder meer over: Nederlands voor nieuwkomers met Peter Schoenaerts en zijn studenten, een 'gemengd koppel' uit de schrijverswereld: Lize Spit en Rob Van Essen, een taal-muzikaal intermezzo van Spinvis, een repo over de favoriete 'Vlaamse' woorden van Nederlanders en vice versa, VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx en zijn Nederlandse collega Ton den Boon over het woord van de week én een komische afsluiter met Wim Helsen en Brigitte Kaandorp.

De Taalstaat: zaterdag 3 oktober van 11.00 tot 13.00 uur op Radio 1.

De Week van het Nederlands: in samenwerking met deBuren en de Taalunie. okt

Dossier: Taal
dinsdag 06 oktober 2020
06 oktober 2020

Meer over Taal

VRT wint Language Industry Award voor de Schrijfassistent

Je stem is de spiegel van je ziel

Knaldrang is Woord van het jaar 2021

'Ma stobbe' en 'Bestie' zijn Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

Kies het Woord van het Jaar 2021

Genomineerden Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar bekend

Ruud Hendrickx nieuwe verantwoordelijke programma-ethiek

Leve het lezen! VRT Taalavond viert plezier in taal en lezen