Waarom dragen jullie geen mondmaskers in de studio?

3 november 2020 - De fysieke afstand wordt in de studio streng bewaakt en is overigens vaak groter dan hij op het beeld lijkt. De nieuwsombudsman legde deze vraag voor aan Steven Samyn, de hoofdredacteur van de duidingsprogramma's.

De tafel van Terzake werd groter gemaakt

Studiogasten zijn geen knuffelcontacten van elkaar. Maar studiogasten komen ook niet om te knuffelen. De fysieke afstand wordt in de studio streng bewaakt en is overigens vaak groter dan hij op de camera soms lijkt.

Ook bij de eerste golf in het voorjaar hebben presentatoren en gasten nergens in televisieland een mondmasker gedragen. Maar toch vinden sommige kijkers dat dat beter wel zou gebeuren. Die kijkers weten best wel dat er heel wat maatregelen worden genomen, maar ze vinden dat dat mondmasker in de tv-studio een symboolfunctie heeft.

Een kijker: "Het punt is, die maatregelen komen niet over op het scherm. Zou het tonen van mondmaskers/plexiglas, vandaag op het hoogst van de piek, niet bijdragen tot een grotere bewustheid? Een studiobeeld dat bewust storend overkomt en aantoont dat we ons gedrag moeten aanpassen?"

Steven Samyn hoofdredacteur duidingsprogramma's reageert op deze vraag

"Net als in heel wat andere bedrijven is er binnen VRT een corona-coördinator aangesteld. Samen met de medische dienst van de VRT en de dienst preventie wordt er constant geëvalueerd welke maatregelen moeten worden genomen. Daarnaast wordt ook op regelmatige basis overlegd met virologen en andere experts. 

Als het over het uitnodigen van gasten in de tv-studio’s gaat, is het advies dat uit dat breed overleg naar voren komt om vooral in te zetten op het houden van afstand en het vermijden van contacten. Dat zijn en blijven immers de belangrijkste elementen in het creëren van een veilige omgeving. 

Er wordt over gewaakt dat de afstand tussen gasten en presentatoren of tussen gasten onderling altijd minstens 1,5 meter bedraagt.

In studio’s waar dat voor de uitbraak van de pandemie niet het geval was, werden de nodige aanpassingen gedaan. Zo werd er bij "De afspraak" op Canvas gekozen om 3 in plaats van 4 gasten uit te nodigen en werd een grotere tafel gemaakt waarrond presentator en gasten plaats nemen. 

Aanpassing tafels en beperking aantal mensen in de studio

Op dit moment wordt gewerkt om de afstand tussen de personen in de studio’s nog verder te vergroten tot 1m90. Daarvoor worden onder meer de tafels van "Het Journaal", "Terzake", "De afspraak", "Vandaag" en "De zevende dag" aangepast.

Voorts is ervoor gekozen om in programma’s van de nieuwsdienst zoals "De zevende dag" of "Vandaag" niet langer publiek uit te nodigen. Waar mogelijk proberen we ook het aantal gasten in de studio’s te beperken door gebruik te maken van straal- of andere verbindingen.  

Mondmaskers beperken verstaanbaarheid

De vraag waarom presentatoren en gasten geen mondmaskers dragen, komt regelmatig terug. Zolang de camera’s niet draaien, vragen we natuurlijk aan iedereen een mondmasker te dragen. Dat die maskers niet gedragen worden tijdens de uitzendingen heeft een aantal redenen. Veel kijkers laten weten dat ze journalisten die bijvoorbeeld live verslag uitbrengen met een mondmasker, moeilijker begrijpen. Mondbewegingen en gelaatsuitdrukkingen zijn voor sommige kijkers belangrijk om de studiogasten goed te begrijpen. Daarnaast is er ook een groep kijkers voor wie liplezen essentieel is. 

Belangrijkste richtlijn: afstand houden en contact vermijden

Het maken van dit soort afwegingen is nooit makkelijk. Daarom baseren we ons op het advies dat afstand houden en contact vermijden de belangrijkste richtlijn is. De gecontroleerde omgeving van een televisiestudio laat ons toe dat goed op te volgen.

Voorts wordt ook de ventilatie van de studio’s nauwkeurig opgevolgd en zijn er een hele resem minder zichtbare maatregelen genomen.

  • Zo wordt in zowat elke ruimte ontsmettingsgel voor de handen ter beschikking gesteld. 
  • Er wordt gewerkt met tafelmicrofoons. Op die manier is geen fysiek contact nodig met de gasten om een microfoon op te spelden. 
  • De tafels in de studio’s worden na elke gast ontsmet.

De veiligheid van onze medewerkers en gasten is voor ons heel belangrijk. We blijven dan ook de situatie op de voet opvolgen en winnen continu advies in over welke maatregelen aangewezen zijn."

 

Deze tekst verscheen eerder als column van de nieuwsombudsman:  
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/experten/nieuwsombudsman/ 

Dossier: Bedrijfsinformatie
dinsdag 03 november 2020
03 november 2020

Meer over Bedrijfsinformatie

Canvas en Business AM halen Al Gore naar Antwerpen

Sien Diels [1947-2021]

VRT-radiobereik groeit, Radio 2 houdt koppositie stevig vast

Vruchtbare week vol prijzen

Wat houdt ons tegen? Met Jill Peeters

De VRT bouwt gokreclame af en neemt voortouw met strikter beleid

Filmcollectie van de VRT klaar voor de toekomst dankzij voltooide registratie

Opnames Arcadia gestart