Geschiedenis mijner jeugd: eerbetoon aan Ludo Busschots

4 december 2020 - Woensdagavond schrok fictieminnend Vlaanderen op: het nieuws raakte bekend dat acteur en producer Ludo Busschots is overleden. Als eerbetoon zendt Eén zaterdag de Windkracht 10-film uit. En VRT NU biedt naast Windkracht 10 nog een andere reeks aan: Geschiedenis mijner jeugd.

Ludo Busschots in geschiedenis mijner jeugd

Ludo was de man van talrijke opgemerkte bijrollen, onder andere in Albert II, Alfa Papa Tango en dus Windkracht 10. In die laatste speelde Ludo misschien wel de rol van zijn leven maar minstens even trots was hij op Geschiedenis mijner jeugd uit 1983. In deze 6-delige reeks vertolkt Ludo Busschots het levensverhaal van de invloedrijke Vlaamse schrijver Henrik Consience. Van aspirerende jonge schrijver tot wijze oude man. Dat kan je zelfs al zien in de begingeneriek waarin je Ludo als Consience met behulp van toen opmerkelijke grime zienderogen ziet verouderen.

Verhalen

Dat deze 37 jaar oude reeks bewaard is gebleven, is te danken aan het VRT-archief. De spreekwoordelijke schatkamer van de VRT waar Ludo, na een rijkgevulde carrière als acteur en producer, werkte. “Ludo werkte van 2010 tot 2016 bij ons in het archief”,  herinnert Jan Noppe, nu hoofd van Archief en Documentatie bij de VRT, zich. “Hij heeft er toen alle fictiereeksen die ooit bij de BRT/VRT te zien waren in kaart gebracht. Een heel nuttig document waar de collega’s nog steeds handig gebruik van maken. Ludo was geknipt voor dat werk. Hij was sinds de late jaren ’70 verbonden aan het Dramatische Gezelschap van de VRT. Doorheen de jaren heeft hij heel veel mensen gekend:  acteurs, regisseurs, medewerkers… Hij wist ze allemaal met elkaar in verband te brengen.”

“Daarnaast heeft Ludo ook nog meegewerkt aan verschillende exposities: over de jaren ’60 in Bokrijk en 60 jaar televisie. Ludo was een zeer energiek en gedreven man. Maar ik denk te mogen zeggen dat hij die laatste jaren bij ons op het archief tot rust is gekomen. We hielden de voorbije jaren nog contact met Ludo, we wisten dat het niet goed ging met zijn gezondheid maar toch is zijn overlijden hard aangekomen bij de collega’s. Naast zijn geestdrift zullen we ons nog zeker de vele verhalen die Ludo kon oprakelen herinneren.”

Kijk

Geschiedenis mijner jeugd op VRT NU

Windkracht 10 op VRT NU

Windkracht 10: Koksijde Rescue, zaterdagavond om 21.25 uur op Eén

Dossier: Ontvangstmogelijkheden
vrijdag 04 december 2020
04 december 2020

Meer over Ontvangstmogelijkheden

Studio Brussel versterkt digitaal aanbod met nieuwe muziekstream Vuurland

Meer StuBru De Tijdloze op DAB+

2021... het jaar exclusief online

'Parallel', een waargebeurde podcast met alternatieve feiten

Ketnet zet in op innovatieve storytelling met Nachtwacht en 3Hz

Ontdek de nieuwe Radio 1-podcast 'Reve tot leven'

VRT lanceert tv-app voor VRT NU

Radio 1 lanceert podcast 'De Voorzitters'