Dit is de kerstvakantie bij de VRT

17 december 2020 – Deze kerstvakantie zal anders dan anders zijn, zoals het hele jaar 2020 dat was. Maar gelukkig kan je rekenen op enkele vaste afspraken bij de VRT. Zo is het onder meer uitkijken
naar de jaaroverzichten, muzieklijstjes, eindejaarsconferences en tal van specials.

Vrede op aarde

Terugblikken op een onuitgegeven jaar

Het jaaroverzicht: 2020 - Het nieuwe normaal

VRT NWS brengt op maandag 28 december een overzicht van dit unieke jaar, met Martine Tanghe als gids. Voor iedereen is 2020 een jaar dat een geweldige impact heeft op de manier van leven: door de schrik voor het coronavirus geven mensen elkaar geen handen meer, kussen ze nog amper en zit iedereen vaker thuis dan hen lief is. Velen worden ziek en te veel mensen sterven. Is dat in de toekomst het nieuwe normaal? 2020 brengt groot nieuws voor paleis en parlement, met een nieuwe prinses en nieuwe premier. Afgelopen jaar stonden mensen ook vaak lijnrecht tegenover elkaar, zoals bij de Black Lives Matter-protesten. Dat alles en nog veel meer kan je herbeleven in 2020 - Het nieuwe normaal.

2020 - Het nieuwe normaal: op maandag 28 december om 20.40 uur op Eén en via VRT NU.

Karrewiet Jaaroverzicht 2020

Ketnet zorgt tijdens de kerstvakantie voor een terugblik op een bewogen jaar met het Karrewiet Jaaroverzicht 2020. In tien afleveringen wordt er op 2020 teruggeblikt met gezichten die de nieuwsuitzendingen mee kleur gaven. Denk maar aan Pommelien en Maksim van #LikeMe, premier Alexander De Croo en  TikTok-sterren Celine Dept en Michiel Callebaut.

Karrewiet Jaaroverzicht 2020. Elke weekdag in de kerstvakantie op Ketnet, VRTNU, Ketnet.be, de Ketnet-app en het YouTube-kanaal Karrewiet van Ketnet.

Sven de Leijer wil opnieuw Vrede op aarde

Ook na dit moeilijke 2020 serveert Sven de Leijer met zijn jaaroverzicht kerstsfeer en gezelligheid à volonté in de Vlaamse huiskamers. Samen met een bekende jury en dagelijks drie boeiende praatgasten analyseert hij het voorbije jaar. Hij stuurt ook Luc Haekens op pad, die doorheen het jaar een helpende hand bood aan wie dat nodig had. Op 23 december is er een bijzondere aflevering naar aanleiding van de 25ste verjaardag van Thuis.

Vrede op aarde: vanaf maandag 21 december elke weekdag rond 21.30 uur of om 20.40 uur (op 23, 24 en 31/12) op Eén en via VRT NU.

Thuis-special van Vrede op aarde: op woensdag 23 december om 20.40 uur op Eén en via VRT NU.

Kutjaar voor kunstenaars en artiesten

Canvas volgt in de documentaire Kutjaar zes verschillende kunstenaars in hun drang om te creëren. In twee afleveringen lopen we enkele maanden mee op het artistieke pad van rapper Zwangere Guy, actrice Maaike Neuville, schrijfster Lize Spit, stand-upcomedian Serine Ayari, theaterdirecteur Haider Al Timimi en artistiek directeur van Opera Ballet Vlaanderen Jan Vandenhouwe. Ze tonen ons wat ze missen, hoe ze weer hoop krijgen en hoe die hoop jammer genoeg snel de kop wordt ingedrukt. Hoe ze daar weer nieuwe ideeën door krijgen, nieuwe hoop of troost.

Kutjaar: op woensdag 23 en 30 december om 21.25 uur op Canvas en via VRT NU.

Kerstaflevering van De Pré Historie

Op kerstdag presenteert Guy De Pré van 08.00 tot 10.00 uur 's ochtends een unieke kerstaflevering van De Pré Historie. Guy gaat een stuk verder terug in de tijd en overloopt op gekende wijze alle hits uit de kerstdagen in de jaren 1960, 1970, 1980, 1990 én in 2000. Een bijzonder overzicht, aangevuld met de opvallendste en meest aangrijpende gebeurtenissen in ons land en in de wereld in die vijf decennia.

Warmte tot in de huiskamer

De Warmste Week

De Warmste Week bedankt in de week voor kerst iedereen die het verschil heeft gemaakt in dit bijzondere jaar. Dieter Coppens trekt samen met enkele Eén-collega’s op roadtrip door heel Vlaanderen met zijn soepbus. Studio Brussel bedankt iedereen traditiegetrouw met muziek in Beats of Love. Radio 2 zorgt voor een zingend dankjewel met Het Warmste Koor in Beste Buren voor De Warmste Week. MNM bedankt jongeren met een coronaveilig feestje en ook Ketnet trekt er tijdens De Warmste Week op uit met de Ketnet Brandt Weer. De Ketnet-wrappers zullen met hun vlam door heel Vlaanderen trekken om positieve verhalen te verlichten.

Beats of love vanuit Leuven

Afsluiten doen Bart Peeters en Siska Schoeters op donderdag 24 december met De Warmste Dankuwel van het Jaar op Eén. Het duo maakt samen meer dan vier uur live televisie op weg naar kerstavond, met een pak (on)bekende mensen die elkaar – virtueel – bedanken, met warme verhalen van de voorbije week en uiteraard een flinke scheut muzikale kerstsfeer.

Mis niets van De Warmste Week

Live op Eén

Beats of Love van Studio Brussel: elke dag van middernacht tot 10.00 uur.

Beste Buren voor De Warmste Week van Radio 2: elke dag van 10.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur.

De Warmste Dankuwel van het Jaar: op donderdag 24 december van 13.30 uur tot 18.00 uur.

Live op Ketnet

Tijdens De Warmste Week is er iedere dag een liveverslag te zien op Ketnet. Maar ook op Ketnet.be, in de Ketnet-app en op de sociale media mis je geen seconde van alle vlammen die worden verspreid om iedereen te bedanken.

Merci voor de muziek kerstspecial

Bart Peeters en Nora Gharib doen in het laatste weekend van het jaar opnieuw hun muzikale duit in het zakje. Eén zendt op tweede kerstdag namelijk een kerstspecial van Merci voor de muziek uit. De gekende ingrediënten staan centraal: Bart en Nora verrassen met de hulp van bekend en onbekend Vlaanderen enkele mensen met muziek.

Merci voor de muziek: op zaterdag 26 december om 20.45 uur op Eén en via VRT NU.

Kerstconcerten

Muziekliefhebbers kunnen tijdens de kerstvakantie bij Eén genieten van de mooiste (kerst)concerten:

 • Op vrijdag 25 december: Kerstconcert van Scala vanuit het Koninklijk Paleis
 • Op vrijdag 25 december: Scaletta & Friends: Jingle All the Way
 • Op zaterdag 26 december: André Rieu: Christmas in London
 • Op woensdag 30 december: Elton John: The Nation’s Favourite Song
 • Op donderdag 31 december: ABBA Forever: The Winner Takes it All
 • Op vrijdag 1 januari: Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker vanuit het Musikverein in Wenen.

Kerst bij Radio 1

Op Radio 1 is er op donderdag 24 december van 16.00 tot 18.00 uur een kerstspecial van Trans Europa Express, met Lieven Vandenhaute en André Vermeulen.
Op kerstdag van 11.00 tot 13.00 uur is er een nieuwe uitzending van Bruggenbouwers met Annemie Peeters. Gast is Tobias Leenaert, dé bekendste veganist van Vlaanderen en oprichter van EVA. Hij is een bruggenbouwer omdat hij probeert om begrip te hebben voor mensen die wél vlees of dierlijke producten eten, dus omdat hij bruggen weet te bouwen met vlees- en kalkoen-eters.

Kerst bij Radio 2

Op kerstavond is er De Kerstklassiekers van Radio 2. Van 19.00 uur tot middernacht komen alle Radio 2-presentatoren voorbij met hun wensen voor een warme kerst. Op kerstdag is er de uitzending Kerst 2020. Elke luisteraar die een kaartje naar Radio 2 stuurt, maakt op kerstdag tussen 10.00 en 13.00 uur kans op een dubbele prijs: een prijs voor zichzelf én eentje om te schenken aan iemand die hem of haar nauw aan het hart ligt.

Canvas Popnacht

Na de succesvolle eerste editie vorig jaar komt er op zaterdag 2 januari een nieuwe Canvas Popnacht. In een liveshow vanuit STUKcafé in Leuven praat gastheer Tomas De Soete met de levende muziekencyclopedieën Jan Delvaux en Jimmy Dewit over zestig jaar popgeschiedenis aan de hand van straffe verhalen en nostalgische archiefbeelden. Ze ontvangen ook boeiende muzikale gasten en tonen reportages over grote en kleine gebeurtenissen uit de muziekwereld.

De Canvas Popnacht – Editie II: op zaterdag 2 januari om 22.10 uur op Canvas en via VRT NU en een herhaling op zondag 3 januari om 17.30 uur.  

Amusement voor groot en klein

F.C. De Kampioenen kerstspecial

Boma en Marckse © Kris Van de Sande - www.krisvandesande.be

De populairste voetbalploeg van het land, F.C. De Kampioenen, blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Daarom trakteert Eén alle fans op een extra lange special en een terugblik op het dertigjarige bestaan. In hun vertrouwde café vieren ze kerst met alles erop en eraan: een klassiek kerstdiner, verrassende pakjes voor iedereen, en ook talloze herinneringen aan de markantste momenten van de Kampioenensaga.

F.C. De Kampioenen kerstspecial: op vrijdag 25 december om 20.25 uur op Eén.

De kerstspecial is nadien te bekijken via VRTNU en Telenet TV.

Jeroen Meus serveert winterkost

Jeroen Meus trekt voor de laatste twee weken van het jaar de deuren van zijn keuken in Leuven dicht. De kookpotten gaan echter nog niet aan de kant, want vanop een extra speciale locatie in het land zal Meus twee weken lang heerlijke Dagelijkse winterkost op het bord toveren.

Dagelijkse winterkost: van maandag 21 december tot en met vrijdag 1 januari om 18.15 uur op Eén.

Gevarieerd filmaanbod bij Ketnet

Vanaf zaterdag 19 december is er elke ochtend om 08.30 uur Ketnet Cinema op Ketnet. Ook daar mag de kerstsfeer niet ontbreken. Zo is het onder meer uitkijken naar films zoals Reis naar het Noorden, De familie Kerst en op Kerstmis Casper en Emma: Een vrolijk kerstfeest. Op 25 december om 19.00 uur is er de Belgische stopmotion Paniek in het dorp: Kerststronk. 

Ketnet Junior

Ketnet Junior heeft ook voor de juniors deze vakantie heel wat in petto. Vanaf 19 december kunnen de jongste kijkers genieten van de gloednieuwe animatiereeks Dropje en de zes luisterverhalen van Ridder Muis. In Op luistertocht met Ridder Muis komen ze alles te weten over de gebruiken en beroepen uit de middeleeuwen, op KetnetJunior.be, de Ketnet Junior-app en VRT NU.

#LikeMe winterspecial

Ketnet biedt tijdens de kerstvakantie ook enkele specials aan van vertrouwde programma's. Zo is er de gloednieuwe winterspecial van #LikeMe, met opnieuw enkele Nederlandstalige klassiekers in een nieuw jasje. We zien de cast niet in de vertrouwde schoolomgeving, maar trekken samen met hen naar de Ardennen.

#LikeMe Winterspecial wordt uitgezonden in twee delen, op zondag 20 en 27 december omstreeks 08.00 uur op Ketnet, via VRTNU, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Speciale Blokken-week

Ben Crabbé neemt in een speciale Blokken-week afscheid van 2020 met vijf bijzondere afleveringen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Tien bekende koppen spelen tegen elkaar om zo geld in te zamelen voor het goede doel. Zo neemt onder andere Stephanie Planckaert het op tegen haar vader, en gaan ook Kamal Kharmach en Sven de Leijer de strijd aan.

Speciale Blokken-week ten voordele van Kom op tegen Kanker: van maandag 28 december tot en met vrijdag 1 januari om 18.30 uur op Eén en via VRT NU.

Eindejaarsconference Kamal Kharmach

Eén zendt op de laatste dag van het jaar Mag ik even 2020 uit, de eindejaarsconference van Kamal Kharmach. Zijn terugblik op dit bijzondere jaar is ook te horen op Radio 1, op donderdag 31 december om 18.00 uur en op zondag 3 januari om 10.00 uur.

Eindejaarsconference Mag ik even 2020: op donderdag 31 december om 21.35 uur op Eén.

Eindejaarsconference Bert Gabriëls

Radio 1 zendt de eindejaarsconference van Bert Gabriëls uit op donderdag 24 december om 18.00 uur en op vrijdag 1 januari om 10.00 uur. 

Sport

De kerstvakantie is ook op sportief vlak goed gevuld bij Eén. Van 60 jaar Sportweekend wordt de derde (20/12) en de vierde aflevering (27/12) uitgezonden, maar er zijn ook verschillende wedstrijden live te volgen.

 • Zondag 20 december: Live basketbal Mons-Aalst / Samenvatting veldrijden: Wereldbeker Namen
 • Woensdag 23 december: Live veldrijden: Cross Herentals
 • Zaterdag 26 december: Samenvatting veldrijden: Superprestige Heusden-Zolder
 • Zondag 27 december: Live veldrijden: Wereldbeker Dendermonde
 • Vrijdag 1 januari: Live veldrijden: GP Sven Nys Baal
 • Zondag 3 januari: Live veldrijden: Wereldbeker Hulst

Daarnaast brengt Sporza op Eén ook de wielerjaaroverzichten: op zondag 20 december (mannen, deel 1), zondag 27 december (mannen, deel 2) en zondag 3 januari (vrouwen). Op zondag 3 januari wordt ook het uitgebreide Sporza jaaroverzicht uitgezonden.

Van oud naar nieuw

Van oud naar nieuw op televisie

Na de eindejaarsconference van Kamal Kharmach op Eén warmen gastvrouw Kim Van Oncen en gastheer Yemi Oduwale tien minuten voor het einde van het jaar de kijker op met cadeautjes en leuke filmpjes, om nadien samen met de vertrouwde Eén-gezichten af te tellen naar 2021.

Aftellen naar 2021: op donderdag 31 december om 23.50 uur op Eén en via VRT NU.

Canvas trekt na een kort journaal naar de feeërieke show Luzia (20.10 uur) van Cirque du Soleil. Nadien is het tijd voor de komische film Vihta (21.30 uur) en de voorlaatste aflevering van My Brilliant Friend (22.00 uur). Het nieuwe jaar gaan we in met de heerlijke surrealistische komedie Le tout nouveau testament (23.00 uur) van Jaco Van Dormael. 

Van oud naar nieuw op radio

Eindejaar bij Radio 1

Op Radio 1 is er op donderdag 31 december van 16.00 tot 18.00 uur Dat was 2020. Michaël Van Droogenbroeck en gasten blikken terug op het voorbije jaar en kijken vooruit naar de toekomst. Vanaf 18 uur is er de eindejaarsconference van Kamal Kharmach, die ook op zondag 3 januari om 10.00 uur te horen is. Ilse Liebens leidt ons van 19.00 tot 01.00 uur opnieuw naar het nieuwe jaar met de Classics Partymix.

Eindejaar bij Klara

Op Klara is er vanaf zondag 27 december tot en met donderdag 31 december Weg van Beethoven (tot 18.00 uur). Om 18.00 uur neemt Olav Grondelaers het over tijdens Oudejaers op zijn Grondelaers. Vanaf 24 december is overigens ook de Kerstspecial van Symfonieorkest Vlaanderen te zien op Klara.be en VRT NU.

1000 Klassiekers

Op Radio 2 is er op de laatste dag van het jaar uiteraard de ontknoping van de 1000 Klassiekers. Prijkt Queen met ‘Bohemian Rhapsody’ voor het tiende jaar op nummer één? Vanaf vrijdag 25 december wordt er afgeteld naar de lijst van de favoriete klassiekers van de Radio 2-luisteraars. Vanaf 18.00 uur tot 01.00 uur tellen Katleen Craenhals en Harald Scheerlinck dan weer live af van 20 naar 21. Ze luisteren én kijken hoe bekend en minder bekend Vlaanderen op dit uniek moment van oud naar nieuw gaat.

1000 Klassiekers: van vrijdag 25 december tot en met donderdag 31 december op Radio 2.

De Tijdloze

Ook bij Studio Brussel wordt er in De Tijdloze Countdown afgeteld naar een muzikale apotheose. Roos Van Acker en Nelles De Caluwé doen dat vanaf zaterdag 26 december, samen met twintig tijdloze gastpresentatoren. Op de allerlaatste dag van het jaar volgen de 100 beste platen aller tijden volgens de Studio Brussel-luisteraars in De Tijdloze 100.

De Tijdloze Countdown: van zaterdag 26 december tot en met woensdag 30 december tussen 07.00 en 22.00 uur op Studio Brussel.

De Tijdloze 100 met Roos en Nelles: op donderdag 31 december tussen 10.00 en 20.00 uur op Studio Brussel.

Muzikale jaaroverzichten MNM

MNM heeft opnieuw verschillende muzikale jaaroverzichten in petto. Op 28 december is er al het MNM Click-Like40 Jaaroverzicht met de 100 populairste online tracks van 2020. Op 29 december is het tijd voor de 100 grootste hits in het MNM50 Jaaroverzicht en daags nadien volgt met het Ultratop50 Jaaroverzicht, het jaaroverzicht van de officiële hitlijst van Vlaanderen.  Dj Wanne en dj Kawtar blikken op de laatste dag van het jaar inhoudelijk en muzikaal terug in MNM in 2020, het nieuwe jaar wordt ingeknald met tal van dj-sets in MNM PARTY.

Klinken op het nieuwe jaar

Nieuwjaar bij Radio 1

Op nieuwjaarsdag bij Radio 1 ontvangt Annemie Peeters van 11.00 tot 13.00 uur opnieuw een gast in Bruggenbouwers. Alexander D’Hooghe is architect, ingenieur maar vooral een létterlijke bruggenbouwer. Hij heeft namelijk Oosterweel weten op te lossen en de vraag is dus of hij op andere fronten ook zo’n verzoener is. Op zaterdag 2 januari is er tussen 09.00 en 18.00 uur de Vox 100, de lijst met de beste platen van 2020 met Sien Wynants en Korneel De Clercq. Op zondag 3 januari blikken we terug op het afgelopen jaar in het Sporza jaaroverzicht, van 13.00 tot 18.00 uur op Radio 1.

Nieuwjaar bij Radio 2

Op nieuwjaarsdag bij Radio 2 vragen Niels Vandeloo en Margaux Bogaert in Welkom 2021 aan de luisteraars hoe ze wakker worden in een nieuw jaar. En ze polsen van 09.00 tot 12.00 uur ook naar hun goede voornemens. 
Van 13.00 tot 18.00 uur hoor je De Gouden Mikro met David Van Ooteghem. Want ook dit bijzondere jaar zat vol grappige gebeurtenissen, onverwachte wendingen, bloopers en unieke radiomomenten. 

Op zaterdag 2 januari is er geen Weekwatchers, maar Goede voornemens 2021 met Ruben Van Gucht en Kim Debrie. Samen verzorgen ze van 07.00 tot 11.00 uur een coronaproof nieuwjaarsreceptie met livemuziek, humor en véél bekende Vlamingen.

Special Château Planckaert

Natuurlijk kan de populairste familie van België niet ontbreken bij de eindejaarsfeesten. Op nieuwjaarsdag kan iedereen genieten van een special van Château Planckaert. Mémé Clara heeft intussen haar intrek genomen 'op de berg' bij Christa, Eddy en Junior. Die laatste spendeert met Shana een romantische nacht in de gerenoveerde bus bij de rivier, helemaal in de stijl van Into the wild. En dan wordt er nog een bommetje gedropt in de familie...

Special van Château Planckaert: op vrijdag 1 januari om 20.30 uur op Eén en via VRT NU.

First dates nieuwjaarsspecial

First Dates

First dates zet het nieuwe jaar goed in. Tien vrijgezellen wagen hun kans om 2021 te beginnen met een nieuwe liefde, in een aangepast decor en met feestelijk menu. Op deze feestelijke dag laten de daters zich bijstaan door familie en vrienden. Elke vrijgezel brengt twee genodigden mee, die de date van dichtbij kunnen volgen.

Nieuwjaarsspecial van First dates: op vrijdag 1 januari om 21.55 uur op Eén en via VRT NU.

30 jaar Samson & Gert

Het is eindelijk zover: deze kerstvakantie sluit Eén het feestjaar 30 jaar Samson & Gert af met een speciale uitzending. Meer informatie over deze special volgt later.

30 jaar Samson & Gert: op zaterdag 2 januari om 20.45 uur op Eén en via VRT NU.

Erediensten

Op kerstavond 24 december kan je op Eén kijken naar een rooms-katholieke middernachtmis vanuit County Meath in Ierland.

Op kerstdag 25 december is er op Eén om 10.00 uur een protestantse eredienst naar aanleiding van het kerstfeest. 

Om 11.00 uur volgt een rooms-katholieke eredienst vanuit Morges in Zwitserland.  De kerstboodschap van paus Franciscus met de zegen 'Urbi et Orbi' volgt om 12.00 uur.

Radio 1 zendt op kerstdag, op zondag 27 december en zondag 3 januari om 10.00 uur een rooms-katholieke eredienst uit.

 

Dossier: Bedrijfsinformatie
donderdag 17 december 2020
17 december 2020

Meer over Bedrijfsinformatie

Eén neemt vliegende start in 2022

Recordaantal van 562.000 streamers voor VRT Radio op laatste dag 2021

Studio Brussel versterkt digitaal aanbod met nieuwe muziekstream Vuurland

MNM zet 2022 in met nieuwe programma's

2021... it's a wrap

Chloë van de Klantendienst: ‘Ik denk niet dat John Miles op de Radio 2 Top 2000 heeft gewacht om dood te gaan’

Meer StuBru De Tijdloze op DAB+

2021 … een jaar vol erkenning voor het werk