dinsdag 12 januari 2021
12 januari 2021

Waarom dwaalt ex-marinecommandant Maurice nog rond na zijn dood?

12 januari 2021 - Nadat heel Vlaanderen overstag ging voor het eerste seizoen van Beau Séjour - en de reeks ook internationaal hoge toppen scheerde - kunnen kijkers zich klaarmaken voor opnieuw een brok spanning en mysterie op zondagavond, want vanaf 31 januari is het tweede seizoen van de reeks te zien op Eén. 

personage Maurice Teirlinck met kleinzoon Jasper © Frank Devos

De fictiereeks van productiehuis De Mensen draait deze keer rond een gewezen marinecommandant, speelt zich af in Zeebrugge, en kent een topcast met naast Gene Bervoets in de hoofdrol ook Lize Feryn, Emilie De Roo, Katelijne Verbeke, Greet Verstraete, Tom Vermeir, Sam Louwyck, Titus De Voogdt en Janne Desmet. Het scenario is geschreven door Sanne Nuyens (Beau SéjourDe twaalf) en Roel Mondelaers (WelpPlan Bart) naar een idee van Bert Van Dael (Beau SéjourDe twaalf). Regisseurs zijn net als bij het eerste seizoen Nathalie Basteyns (FaçadesClan) en Kaat Beels (Tabula rasaFaçadesClan).

Het ijzersterke concept van het eerste seizoen van Beau Séjour blijft onveranderd: ook deze keer volgen de kijkers een hoofdpersonage dat als dode zijn eigen overlijden onderzoekt om te achterhalen wat er precies gebeurd is. In dit tweede seizoen wil Maurice Teirlinck te weten komen waarom hij hier nog steeds ronddwaalt en niet in vrede mag rusten. Is hij nog hier om een reden? Het verhaal van het nieuwe seizoen speelt zich af in een volledig nieuwe omgeving met nieuwe personages en een andere verhaallijn. De plaats delict dit seizoen? Die heet nog steeds Beau Séjour, alleen is dat nu niet de naam van een hotel maar van een zeilboot.

Het verhaal

Wanneer oud-commandant van de Marine Maurice Teirlinck (Gene Bervoets) zijn eigen lichaam aan de mast van zijn zeilboot ‘Beau Séjour’ ziet bengelen, is het meteen duidelijk dat er iets vreemd aan de hand is. Door de heftige storm slaat hij van boord en verdwijnt hij in de kolkende, zwarte zee. Maurice wordt drijfnat wakker op het strand en merkt dat niemand hem kan horen, noch zien. Even later verneemt hij dat hij dood is – zelfmoord. Hij dwaalt hier echter nog rond als een soort levende dode. Maar waarom? Dat zijn familie hem liever kwijt dan rijk is, blijkt uit hun achteloze, soms ronduit koude reacties op zijn dood.

Maurice kan zich niets herinneren van de bewuste nacht. Hij gelooft niet dat hij zelfmoord zou plegen. Bovendien blijken een aantal zaken in het dossier van de politie niet te kloppen. Dus hij gaat op onderzoek. Zo leert hij zijn kleinzoon Jasper (7) kennen – die hem blijkbaar wél kan zien. En zo duiken er stelselmatig nog een aantal andere ‘zieners’ op in Maurices nieuwe leven.

Het lijkt voor Maurice alsof hij nu een tweede kans heeft gekregen om zijn fouten terug goed te maken. Hij probeert de plooien terug glad te strijken met zijn familie, die hem veracht voor wat er zeven jaar geleden is gebeurd. Intussen wordt het steeds duidelijker dat zijn dood niet verlopen is zoals de politie vermoedt en er komen verschillende mogelijke betrokkenen in het vizier. Maurice hoopt de zaak op te lossen, en zo voor altijd rust te vinden.

Beau Séjour: vanaf 31 januari elke zondag om 20.45 uur op Eén. De reeks is na de eerste lineaire uitzending ook volledig te bekijken via VRT NU. Ook beschikbaar met open audiodescriptie via het kanaal van Ketnet.

Gene Bervoets (Maurice Teirlinck): “Als acteur word je maar enkele keren in je carrière met een script geconfronteerd waarvan je denkt: dit is het. In Beau Séjour klopt alles. Het schitterend originele idee van het eerste seizoen is zo uitgepuurd dat het een andere dimensie krijgt in deze nieuwe reeks. Het is letterlijk larger than life. Het personage van Maurice is om je duimen en vingers van af te likken. Alles zit erin: het is een zoektocht vol drama, humor, liefde en passie naar de sterfelijke mens, naar jezelf. Deze rol was voor mij een oefening in, en een poging tot verdwijnen. Ik hoop dat ik daarin geslaagd ben.”

Olivier Goris, netmanager Eén: "Bij de eerste reeks van Beau Séjour voelden we meteen dat we iets uniek in handen hadden.  Een ijzersterke cast, een schitterende sfeerschepping en een verhaal dat we hier in Vlaanderen nog niet eerder hadden gezien. We kijken dan ook geweldig uit naar dit tweede seizoen, dat volledig op zichzelf staat met een gloednieuw verhaal en andere gezichten, maar diezelfde ijzersterke ingrediënten heeft. Het is opnieuw een heel straffe reeks geworden, waar het elke zondagavond naar uitkijken wordt."

Pieter Van Huyck (producent, De Mensen): “Het is fantastisch dat we met nagenoeg hetzelfde team konden verder bouwen aan de wereld van Beau Séjour. Deze keer is de 'Beau Séjour' een zeilboot. Maar de hoofdingrediënten zijn gebleven: ontroering, spanning en een heel eigen sfeer qua beeld en geluid. We zijn ook trots dat we kunnen aankondigen dat naast Eén ook ARTE in Frankrijk en Duitsland en NPO in Nederland de reeks zullen uitzenden.”

Zeebrugge

De opnames voor de reeks vonden grotendeels in Zeebrugge plaats, dat het decor vormt voor het grootste deel van de reeks. Ook de Marine verleende haar medewerking aan de reeks.

Commandant Olivier Vogels, woordvoerder van de Marine: "De Marine viert dit jaar haar 75ste verjaardag en doet dit quasi dag op dag (1 februari 1946-2021) met de release van de eerste aflevering van Beau Séjour, van een perfecte timing gesproken. Bijna twee en een half jaar na de eerste voorzichtige gesprekken kan iedereen genieten van een topreeks, waarbij de Marine een arena vormt waarin het fictieve en gedurfde familiedrama uitgewerkt wordt. Net zoals werken bij de Marine was de samenwerking bij de realisatie van de fictiereeks Beau Séjour een avontuur, waarin alle registers werden opengetrokken. De Marine heeft de acteurs zo goed mogelijk trachten voor te bereiden bij de inleving van hun rollen in een werkomgeving die voor hen onbekend was. Voor alle partijen bleek dit een verrassende ervaring die, los van het fictieve scenario, de gelegenheid bood om de professionele inzet van bepaalde eenheden in moeilijke omstandigheden voor het eerst aan het grote publiek te tonen."

Burgemeester van Brugge Dirk De fauw: “Toen de makers van Beau Séjour ons contacteerden met het voorstel om Zeebrugge als decor voor de tweede reeks te laten fungeren, hebben we geen seconde geaarzeld. Het is een unieke opportuniteit om onze Brugse badstad positief in de kijker te zetten.”

Schepen van Toerisme in Brugge Philip Pierins: “Ik geloof erin dat het tweede seizoen de eerste reeks zal evenaren. Dat zou fantastische reclame zijn voor Zeebrugge, die we steeds op de toeristische kaart zetten. De makers konden een beroep doen op onze City Film Office die hen met de nodige knowhow heeft bijgestaan.”

Beau Séjour werd gemaakt door productiehuis De Mensen voor Eén, in coproductie met Column Film en Gardner and Domm, met de steun van het VAF Mediafonds, het programma Creatief Europa - MEDIA van de Europese Unie, de Netherlands Film Production Incentive en de Tax Shelter maatregel van de Federale Overheid en met de medewerking van City Film Office Visit Bruges van Stad Brugge en de Belgische Marine. De internationale distributeur is LS Distribution (Mediawan group).

Meer over fictie

Nieuw op Eén: 1985 – Prestigieuze fictiereeks over de turbulente jaren ‘80

Vier VRT-reeksen in première op Filmfestival Oostende

Ontdek het voorjaar 2023 van VRT MAX, Eén en Canvas

Nieuw op VRT MAX: 'Season of sex'

VRT kiest voor Eyeworks om de toekomst van Thuis te verzekeren

Van de Oscars naar Canvas: hoe komen internationale topfilms bij jou op het scherm?

Is ‘Vlaamse fictie’ een kwaliteitslabel in het buitenland?

'Dankzij onze successen mogen we meespelen met de grote jongens'