Bij Sporza beleef je de sportzomer vanop de eerste rij

25 mei 2021– Een rijkgevulde sportzomer staat voor de deur, met als hoofdgerecht het EK voetbal, de Ronde van Frankrijk en uiteraard de  Olympische en Paralympische Spelen. Bij de VRT is het sportspektakel  vanaf het eerste startschot tot het laatste fluitsignaal te volgen. Ontdek hieronder alle plannen.

Beelden WK 2018 Jokko

Europees Kampioenschap voetbal

Villa Sporza

Het EK voetbal komt het eerst op ons af. Een maand lang zijn we zoet met in totaal 51 wedstrijden, te beginnen bij de openingsmatch op vrijdag 11 juni. In Villa Sporza, onder de VRT-toren, staat alles in het teken van het EK, met uiteraard extra aandacht voor de Rode Duivels. 

Na de uitschakeling in de kwartfinales op het EK in 2016 en de derde plaats op het WK in 2018, mogen we dromen van de Europese titel. In de groepsfase nemen de Rode Duivels het op tegen Rusland (zaterdag 12 juni), Denemarken (donderdag 17 juni) en Finland (maandag 21 juni).

Pieter De Windt, hoofdredacteur Sporza: "Nog meer dan andere edities, is het volgende EK voetbal er één dat je als kijker niet alleen wil zien, maar vooral ook wil beleven. We zijn blij dat we die beleving ook mee kunnen nemen in onze uitzendingen. In en rond Villa Sporza kunnen supporters de wedstrijden van het EK volgen. Het is het eerste programma met publiek op de VRT sinds de lockdown van maart 2020. Alles gebeurt op een veilige manier, door de afname van een sneltest bij alle aanwezigen en een decor dat helemaal aangepast is aan de covidregels. Als de Duivels op zondag 11 juli de finale in Wembley halen, zullen we dus samen nagelbijten in Villa Sporza aan de Reyerslaan."

Tot aan de Tour is Maarten Vangramberen in Villa Sporza gastheer voor de omkadering bij de namiddag- en de vooravondmatchen. 

Karl Vannieuwkerke neemt de avondwedstrijden voor zijn rekening en vervangt Maarten vanaf de start van de Tour. 

Karl blijft in Villa Sporza tot en met de finale van het EK voetbal, op zondag 11 juli in Londen. Er staat opnieuw een veelzijdige ploeg voetbalanalisten  klaar om de matchen bij Maarten en Karl te analyseren. Dat zijn onder anderen Jan Boskamp,  Imke Courtois, Mo Messoudi, Heleen Jaques, Tomasz Radzinski, Gert Verheyen, Arnar Vidarsson en  Franky Van der Elst.

Wedstrijden

Alle wedstrijden van de Rode Duivels kan je bekijken op Eén, net als alle wedstrijden om 15.00 en 21.00 uur. De matchen van 18.00 uur worden live uitgezonden op Canvas. 

De wedstrijden van de Rode Duivels vormen hierop een uitzondering, want die zullen, ongeacht het uitzenduur, te zien zijn op Eén. 

Op televisie zijn Aster Nzeyimana, Eddy Demarez, Filip Joos, Peter  Vandenbempt, Stef Wijnants en Geert Heremans de commentatoren van dienst. 

Bert Sterckx,  Peter Vandenbempt,  Tom Boudeweel  en Geert Heremans  verzorgen het wedstrijdcommentaar op de radio. Eddy Snelders is co-commentator en analist voor de Rode Duivels. 

Peter Vandenbempt: "Een kwarteeuw als commentator bij nationale en internationale topwedstrijden tussen de beste clubelftallen in de wereld in de Champions League en de Europa League heeft mij een mooie verzameling aan gekoesterde herinneringen opgeleverd, maar elke keer weer kijk ik opgewonden uit naar een wereldbeker of een EK waar in een unieke ambiance gestreden wordt voor volk en vaderland. En naar Euro 2020 nog meer dan anders, dit is het EK waarbij het voetbal eindelijk zijn fans terugziet en deze mooie sport eindelijk weer zichzelf kan zijn."

Sporza Radio en De Tribune

Op Radio 1 gidsen presentatoren  Tom Vandenbulcke,  David Naert,  Steffy Merlevede en Niels Van Duyse iedereen door de voetbaldag. Ook een vaste afspraak is de dagelijkse podcast De EK-Tribune

In Sporza EK en De Wereld Vandaag geven Steffy Merlevede en Ruth Roets vanaf 15.00 uur een blik op het voetbal en de dagelijkse actualiteit. Vanaf 19.00 uur zijn alle ogen gericht op het EK voetbal.

Online

op sporza.be vind je de klok rond het laatste nieuws over het EK, met onder meer liveverslaggeving, livestreams en op Facebook livegesprekken. Het hoeft niet bij supporteren te blijven, want dit jaar kan iedereen  opnieuw  zijn favoriete ploeg samenstellen in de EK Manager. Stel een team samen en verdien punten op basis van de prestaties van de spelers van je team. De pronostiektool is er voor iedereen. Je kan er pronostikeren op alle wedstrijden van het EK binnen een vriendengroep. Ten slotte blijf je met de Sporza Voetbalapp tot in detail op de hoogte van de gebeurtenissen op het EK. 

Op VRT NU kan je de matchen live en 1 maand uitgesteld bekijken.

Ronde van Frankrijk

Villa Sporza en Vive le Vélo

Het eerste startschot van de Ronde van Frankrijk 2021 weerklinkt al op zaterdag 26 juni in Brest. De Grand Départ is een week vervroegd om uit het vaarwater van de Olympische Spelen te blijven, wat betekent dat de Tour wel twee weken lang samenvalt met het EK voetbal. De VRT blijft gewoontegetrouw alle ritten live uitzenden op Eén. Maarten Vangramberen zorgt dagelijks voor tekst en uitleg, zowel rond de live-uitzendingen als in de journaals. 

Tijdens het EK voetbal zit je bij Villa Sporza ook goed voor een nabeschouwing van de ritten. Na afloop van het voetbaltoernooi reizen Karl Vannieuwkerke en zijn ploeg door naar Frankrijk, waar ze vanaf maandag 12 juli nog een week lang Vive le Vélo maken. Op zondag 18 juli, na de traditionele slotrit over de Champs-Elysées in Parijs, kennen we de opvolger van de jonge Sloveen Tadej Pogacar.

Sporza Tour

Op Radio 1 is Sporza Tour er alle dagen van 13.00 tot 18.00 uur met presentatoren Gert Geens en Bart Schols. Christophe Vandegoor en co-commentatoren Sven Nys, Serge Pauwels en Frank Hoste brengen ter plaatse verslag uit van de Tour. Carl Berteele en Renaat Schotte kruipen op de motor, in het spoor van het wielerpeloton. Michel Wuyts en José De Cauwer blijven trouwe metgezellen voor de tv-uitzendingen. Zij leveren commentaar vanuit Brussel. 

Tour manager

Op sporza.be kan je de Tour van start tot finish volgen én je kandidaat stellen als de beste virtuele ploegleider van België in Tour Manager

Olympische Spelen

Van vrijdag 23 juli tot en met zondag 8 augustus is het tijd voor de langverwachte Olympische Spelen in Tokio. Met een tijdsverschil van zeven uur is het net als vijf jaar geleden rekenen geblazen om onze Belgische sporters live aan het werk te zien, maar bij Sporza zit je de klok rond op de eerste rij.

Tokio Live en Studio Tokio

Maarten Vangramberen leidt 's nachts iedereen vanuit Tokio doorheen de belangrijkste sportcompetities in Tokio Live, met uiteraard speciale aandacht voor onze landgenoten. 

's Ochtends neemt Frank Raes het even van Maarten over. In een ontbijtprogramma ontvangt hij elke dag enkele boeiende gasten. Aansluitend bundelt Catherine Van Eylen het belangrijkste sportnieuws in Studio Tokio, waarna Imke Courtois in Tokio Live de focus opnieuw naar de liveverslaggeving verlegt. 

's Middags, aan het einde van Het journaal, brengt Catherine Van Eylen  opnieuw het vaste olympische nieuwsblok Studio Tokio.  Aster Nzeyimana neemt daarna de fakkel over voor Tokio Live in de namiddag. 

Aanvullend op het avondjournaal is Studio Tokio er opnieuw. Dan vat Ruben Van Gucht het belangrijkste sportnieuws vakkundig samen. De dag wordt elke avond afgesloten met een olympische talkshow met Karl Vannieuwkerke als gastheer. Op een vaste locatie in Vlaanderen zal hij de olympische dag afronden. 

De Olympische Ochtend en Sporza Tokio op Radio 1

Ook op de radio kan je de Olympische Spelen uiteraard van nabij volgen. 

Radio 1 zet vanaf zaterdag 24 juli de dag in met De Olympische Ochtend, tussen 6.00 en 9.00 uur. Duo-presentatie is tijdens de week in handen van Ruth Joos/Gert Geens en Michaël Van Droogenbroeck/Steffy Merlevede. In het weekend hoor je Jan Van Delm en Gert of Steffy. 

Van 13.00 tot 17.00 uur is er in Sporza Tokio met Tom Vandenbulcke opnieuw sport, met rechtstreekse verslaggeving, interviews, reportages en analyses. Net zoals tijdens het EK voetbal is er ook een dagelijkse podcast: 

De Olympische Tribune. De vaste maandagafspraak met De Tribune blijft ook tijdens de Spelen behouden. 

Vuurdoop en Sporza@school

Op sporza.be brengen drie extra livestreams nog meer actiebeelden uit Tokio. Uiteraard is alles ook te volgen met live updates in tekstvorm. Om nog beter mee te zijn, worden de hoogtepunten dagelijks gebundeld en steekt ook de Sporza-app in een nieuw jasje. 

Tijdens de Spelen lanceert Sporza ook een speciale Olympische Spelen-nieuwsbrief. Een service om je elke ochtend op de hoogte te houden van de actie van de voorbije nacht. Zo kom je telkens te weten welke Belgen er die dag in actie komen. 

De videoreeks Vuurdoop, met Belgische debutanten op de Spelen, dompelt je in aanloop naar de Spelen al volledig onder in de olympische sfeer. Met zeilster Emma Plasschaert, hockeyspeler Victor Wegnez, basketbalspeelsters Kim en Hanne Mestdagh, hardloper Isaac Kimeli, hordeloopster Hanne Claes en judoka Jorre Verstraeten. 

En ook het klaslokaal Sporza@school opent weer zijn deuren. 

Commentatoren

Sporza-commentatoren in Tokio voor de Olympische Spelen: 

  • Atletiek: Kris Meertens & Marc Willems (televisie) en Bert Sterckx (radio) 

  • Zwemmen: Stef Wijnants & Sidney Appelboom (televisie) en Dirk Gerlo (radio) 

  • Baanwielrennen: Renaat Schotte (televisie) 

  • Basketbal: Christophe Vandegoor & Kris Meertens (televisie) 

  • Gymnastiek: Inge Van Meensel & Dirk Van Esser (televisie) 

  • Hockey: Eddy Demarez & Pascal Kina (televisie) 

Verschillende sporten worden vanuit Brussel becommentarieerd. Zo ook de tijdrit en wegrit in het wielrennen, met de tandem Michel Wuyts  en José  De Cauwer bij de mannen en Ruben Van Gucht en Lieselot Decroix bij de vrouwen. 

Daarnaast zijn er in de loop van de dag nog heel wat specialisten te gast in de verschillende programma': sporters en ex-sporters, zoals Hans Van Alphen, Pieter Timmers, Sven Decaesstecker, Evy Van Acker, Michèle George en Dirk Van Tichelt.

Paralympische Spelen

Vanaf dinsdag 24 augustus kan je bij Sporza ook de Paralympische Spelen op de voet volgen. De openings- en slotceremonie worden live uitgezonden en er is een dagelijks magazine met uitgebreide samenvattingen, reportages en portretten. Waar mogelijk probeert Sporza ook een aantal wedstrijden met Belgische medaillekandidaten live aan te bieden, in atletiek, tennis en wielrennen.

De sportzomer, dat is ook...

EK basketbal vrouwen, het EK hockey en WK wielrennen

Het EK voetbal, de Ronde van Frankrijk, de Olympische en Paralympische Spelen zijn uiteraard de blikvangers, maar er is deze zomer nog meer sport te beleven bij de VRT. 

Naast de grote evenementen is het de volgende maanden ook uitkijken naar het EK basketbal bij de vrouwen met de Belgian Cats, het EK hockey in Amsterdam met onze Red Lions en Red Panthers, en het WK wielrennen in Vlaanderen. 

Meer over Sport en ontspanning

Komt MNM deze zomer naar je kampplaats?

Karl, Renaat en Ruben volgen in 2022 Michel Wuyts op

Bij Sporza beleef je de sportzomer vanop de eerste rij

Radio 2 stelt 'FC Niels & Wiels' op!

Voor als het je geen bal kan schelen

Zes alternatieve Canvastips voor de sportzomer

Tijd voor De Vijver van Siska

Hoe breng je het EK op groot scherm?