Voor als het je geen bal kan schelen

10 juni 2021 – Op 11 juni start het Europees Kampioenschap Voetbal. Voor velen het hoogtepunt van het jaar. Maar wat als het je geen bal interesseert? Dan heeft de VRT voldoende alternatieven. 

Binge tot je erbij neervalt

VRT NU biedt een aantal topreeksen aan.  Neem zeker eens een kijkje bij VRTNU  categorie series  en categorie films.

Daarnaast zijn er enkele reeksen die vanaf 1 juli alleen bij VRT NU te zien zijn.

 • Staged 1-2: Hilarische lockdown-zoom-serie met David Tennant en Michael Sheen.

 • The Killing 1-3: De reeks waar de hele Scandi noir vague mee begon.

 • Aruanas: In Aruanas draait alles om het Amazonewoud. In deze Braziliaanse reeks strijden mensen om het oerwoud, voor hun cultuur, voor hun overleven of voor hun eigen winstbejag. Soms confronterend, soms melodramatisch, soms mooi en altijd uniek.

 • Au-delà des Murs (Beyond the walls)  : Lisa (Veerle Baetens) erft een vervallen huis. Door geldgebrek moet ze er gaan wonen maar ze ontdekt al snel dat er duistere geheimen verborgen zijn in het huis.  Achter en tussen de muren spelen zich rare zaken af… 

Voor wie liever echt gebeurde verhalen volgt, zijn er enkele true crime reeksen. 

 • Nisman: The Prosecutor, The President and The Spy: True crime, over de Argentijnse procureur die op verdachte wijze om het leven kwam.

 • The Night Caller: Over de Australische seriemoordenaar Eric Edgar Cooke.

 • The Girl Who Disappeared: Over de verdwijning van een klein Noors meisje.

De Kemping

Uiteraard vind je op VRT NU ook het beste van Eén en Canvas van het afgelopen seizoen. Denk aan Down the road, Reizen Waes,  De Kemping, Andermans zaken, Beau Séjour en Dertigers. 

Canvas heeft ook in de gewone programmering een ruim aanbod aan topreeksen zoals de tweede reeks van The Handmaid’s Tale; Top of the Lake; China Girl; Rig 45; Dark Hear…    

Meer informatie.

 

Leer iets bij

Studenten hebben er wellicht genoeg van, maar je bent nooit te oud om iets bij te leren. 

Universiteit van Vlaanderen

 • Waarom val ik niet af, ook al sport ik 3 keer per week? 

 • Is er iets wat computers nooit zullen kunnen? 

 • Moet je altijd betalen als je een erfenis krijgt? 

 • Helpt sushi tegen Alzheimer? 

Dit zijn maar enkele vragen die bij de Universiteit van Vlaanderen op VRT NU aan bod komen. 

Podcasts

Deze podcasts rond de meest diverse thema’s moet je zeker in je podcastlijst opnemen. 

 • Seksualiteit en relaties: 

In 'Lotte gaat diep', praat MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael vanaf 28 juni met BV’s over liefde, seks en relaties . 

Lotte Vanwezemael

In de podcast ‘Ongesteld’ stelt Liesbeth Gijsel alle ongestelde vragen over menstruatie. 

Hoe overleef je een scheiding? Een affaire? Of een lange relatie? Karolien Debecker zocht het uit in 'Wijs, de podcast'.

 • Geschiedenis:

Napoleon    
Nog altijd komt de hele wereld de plek met de trap en de leeuw in Waterloo bezoeken. Niet omwille van overwinnaar Wellington maar omwille van de verliezer. Johan Op de Beeck vertelt waarom de man ons blijft fascineren.

Revolusi 
David Van Reybrouck brengt het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Of hoe een nieuwe wereld vorm kreeg ‘in bloed, in pijn, met hoop.’

David Van Reybrouck in Indonesië
 • Filosofie:

Kant en klaar   
Je hoeft geen filosoof te zijn om na denken. Iedereen stelt zich vragen over het leven of onze tijd. We kunnen niet anders.

Atlas van kleine praktische Utopieën  
Welke misschien realiseerbare of eerder experimentele droombeelden kunnen we bedenken? Denkers en doeners bouwen een atlas van hoopvolle ideeën. 

Documentaire op Canvas

Canvas heeft zowel op je tv als via VRT NU heel wat documentaires in de aanbieding zoals De wereld van de Chinezen; The Americas en The  Planets. 

Daarnaast zet Canvas deze zomer nog drie andere  Vlaamse  kwaliteitsreeksen opnieuw in de kijker: Wereldrecord (vanaf 12 juli), Kinderen van het verzet (vanaf 20 juli) en de tweede reeks van Wissel van de macht (vanaf 28 juli), over kantelmomenten in de Belgische politiek in de laatste 20 jaar.  Meer info.

Pik wat cultuur mee

Het voetbalseizoen is eind juni nog niet afgelopen, maar het Klara-programma Pompidou wel. Om het seizoen af te sluiten reist Pompidou van maandag 21 tot woensdag 23 juni tussen 17 en 18 uur in het kielzog van de renaissance-kunstenaar Albrecht Dürer. De Duitser is één van de groten uit de kunstgeschiedenis. Dit jaar is het precies 550 jaar geleden dat hij geboren werd en 500 jaar geleden dat hij een legendarische reis naar de Nederlanden maakte. Wat zag hij in Brugge en Gent? Wat vond hij van de Antwerpse kunstscène? En waarom wilde hij per se naar Zierikzee?  

Bert De Vroey

Vanaf 2 juli presenteert VRT NWS-journalist Bert De Vroey een nieuw programma op Klara, American Dreams. Elke vrijdagnamiddag van 17 tot 18 uur duikt hij voor Klara in de geschiedenis en politiek van de VS op de tonen van jazz, blues, country, americana en popmuziek. In een muzikale rondreis gidst hij als Amerika-kenner de luisteraar door de States. Met elke week een ander facet of verhaal van Amerika als routeplan, van treinen over burgerrechten tot revolvers of religie. 

Herontdek Vlaamse en Nederlandstalige muziek

Dat je bij Klara moet zijn om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen de klassieke muziek, dat wist je al. Maar wist je dat de VRT verschillende onlinemuziekstromen heeft met specifieke muziekstijlen?

Bij de Lage Landenlijst (Radio 1) hoor je uitsluitend Nederlandstalige muziek. Bij Bene Bene (Radio 2) en #ik luister Belgisch (Studio Brussel) de hele dag artiesten van bij ons.

Voor hiphop en R&B kan je terecht bij MNM R&Beats en Stubru Hooray. Hardrockfans krijgen de hardste gitaren bij StuBru Bruut.  Voor tijdloze muziek en klassiekers kan je dan weer terecht bij StuBru de TijdlozeRadio 2 Unwind en Radio 1 Classics 

De muziekstromen zijn te beluisteren via de websites van de radionetten, via radioplus.be, Radioplayer en in de radioapps.

Trek er op uit in eigen land

Het toeristisch magazine Vlaanderen vakantieland wil kijkers inspireren om de eigen regio te ontdekken.

Kunstminnende fietsers kunnen nog steeds hun hart ophalen bij Kunst op de Kaart: zomerse fietstochten langs hedendaagse kunst en architectuur.

In Reizen Waes ontdekt Tom Waes plekken die de gemiddelde toerist links laat liggen.

Lees een boek

Massa’s suggesties en ideeën voor zowel fictie als non-fictie boeken kan je vinden op https://www.langzullenwelezen.be/

In de nieuwe sectie podcasts  krijg je een overzicht van leuke podcasts over boeken.

Meer over Sport en ontspanning

MNM knalt zomer in met MNM Summer Squad

Met VRT op de eerste rij voor de Red Flames

De sportzomer 2022 van VRT

Duik in het leven van zeven vrouwelijke topsporters

Wat is het belang van sport voor de VRT?

Hoe brengt de VRT een wielerwedstrijd op jouw scherm?

Allez l’Union – de club die het Belgisch voetbal op zijn kop zet

Luchthaven 24/7: achter de schermen van de bruisende luchthaven