De Olympische Spelen bij de VRT

22 juli 2021 - Van vrijdag 23 juli tot en met zondag 8 augustus is het eindelijk zover: een jaar later dan gepland gaan de Olympische Spelen in Tokio dan toch door. Met een tijdsverschil
van zeven uur is het net als vijf jaar geleden in Rio wat rekenen om onze Belgische sporters live aan het werk te zien.

Maar bij Sporza en de VRT zit je de klok rond op de eerste rij.
‘Verenigd door emotie’, zo luidt het officiële motto van deze Spelen. En dat mag je bij ons heel letterlijk nemen. 

De Olympische Spelen op Eén

Eén brengt dagelijks uitgebreide live-verslaggeving, een ontbijtprogramma, olympische journaals en een praatprogramma met Karl Vannieuwkerke. 

De rechtstreeks uitzendingen gaan onder de titel Tokyo 2020. Het startschot wordt gegeven met de openingsceremonie, op vrijdag 23 juli om 12.45 u., eerst even op Canvas en vanaf 13.30 u. op Eén. Aster Nzeyimana presenteert het programma. 

Elke nacht – vanaf zaterdag 24 juli om 3.45 u. - leidt Maarten Vangramberen de sportliefhebbers doorheen de belangrijkste olympische competities in Tokyo 2020. Het programma wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit Tokio en uiteraard is er daarbij speciale aandacht voor onze landgenoten

’s Ochtends neemt Frank Raes het even van Maarten over in het ontbijtprogramma Okiru, wat zoveel betekent als ‘opstaan’. Frank ontvangt elke dag een aantal boeiende gasten. Aansluitend bundelt Catherine Van Eylen het belangrijkste sportnieuws in Studio Tokio, waarna Imke Courtois in Tokyo 2020 tot de middag de focus opnieuw verlegt naar de liveverslaggeving.

 

In het middag-Journaal van 13 uur brengt Catherine Van Eylen het vaste olympische nieuwsblok Studio Tokio. Aster Nzeyimana neemt daarna de fakkel weer over voor Tokyo 2020 in de namiddag.

In het late Journaal is Studio Tokio er opnieuw. Dan vat Ruben Van Gucht het belangrijkste olympische nieuws opnieuw vakkundig samen.

Daarnaast is er ook elke dag de talkshow Van hier tot in Tokio, met Karl Vannieuwkerke als gastheer. 

Van hier tot in Tokio

Thomas Sweertvaegher

Karl Vannieuwkerke mag op vrijdag 23 juli om 21.25 u. de deuren openen van zijn gloednieuwe zomerbar aan de Wellington Hippodroom in Oostende. Een écht olympisch locatie, want tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen in 1920 vond het polotornooi hier plaats. Samen met olympiërs van vroeger en nu, coaches, begeleiders en vele andere gasten bespreekt Karl in Van hier tot in Tokio het olympische nieuws, blikt hij terug op eerdere prestaties en kijkt hij vooruit. 

Karl heeft rond zich een team van sidekicks verzameld van olympisch niveau, onder wie Elodie Ouédraogo. Na haar gouden medaille in 2008 hebben de Olympische Spelen voor haar geen geheimen meer. Elodie zal een shuttle-service verzorgen van en naar de luchthaven, speciaal voor onze Belgische atleten. Thomas Huyghe stelt samen met atleten een vademecum samen voor bekende en minder bekende sporten. Wat is het verschil tussen een waza-ari en een yuko in het judo? Hoe doe je een kickflip met een skateboard? En hoe scoor je punten op de tienkamp? Dorianne Aussems gaat dan weer langs bij familieleden en supporters die door de coronabeperkingen thuis moeten blijven. Samen met hen beleeft ze de olympische droom, van afgebeten nagels tot gescheurde trommelvliezen. Ook Sven de Leijer gaat op bezoek, niet bij de entourage van kampioenen van nu, maar bij olympische kampioenen uit het verleden. Sven trekt op schattenjacht: op zoek naar goud, zilver en brons bij atleten die tussen de plooien van de tijd dreigen te verdwijnen.  

De Olympische Spelen op Radio 1

Ook op de radio kan je de Olympische Spelen uiteraard van nabij volgen.Radio 1 zet vanaf zaterdag 24 juli de dag in met De Olympische Ochtend, tussen 6.00 en 9.00 uur. De duo-presentatie is tijdens de week in handen van Ruth Joos / Gert Geens en Michaël Van Droogenbroeck / Steffy Merlevede. In het weekend hoor je Jan Van Delm en Gert of Steffy. 

Van 13.00 tot 17.00 uur is er in Sporza Tokio met Tom Vandenbulcke opnieuw sport, met rechtstreekse verslaggeving, interviews, reportages en analyses. Net zoals tijdens het EK voetbal is er ook een dagelijkse podcast: De Olympische Tribune. De vaste maandagafspraak met De Tribune blijft ook tijdens de Spelen behouden. 

De Spelen op Sporza.be

Op sporza.be brengen drie extra livestreams nog meer actiebeelden uit Tokio. Uiteraard is alles ook te volgen met live updates in tekstvorm. Om nog beter mee te zijn, worden de hoogtepunten dagelijks gebundeld en steekt ook de Sporza-app in een nieuw jasje.

Tijdens de Spelen lanceert Sporza ook een speciale Olympische Spelen-nieuwsbrief. Een service om je elke ochtend op de hoogte te houden van de actie van de voorbije nacht en de komende dag, met tips over wat je waar kan bekijken. Schrijf je nu in

De videoreeks Vuurdoop, met Belgische debutanten op de Spelen, dompelt je in aanloop naar de Spelen al volledig onder in de olympische sfeer. Met zeilster Emma Plasschaert, hockeyspeler Victor Wegnez, basketbalspeelsters Kim en Hanne Mestdagh, hardloper Isaac Kimeli, hordeloopster Hanne Claes en judoka Jorre Verstraeten. 

En ook het klaslokaal Sporza@school opent weer zijn deuren met interessante weetjes en achtergrondinfo over sport.

De commentatoren

Dit zijn de Sporza-commentatoren in Tokio

 • Openingsceremonie: Inge Van Meensel en Christophe Vandegoor
 • Atletiek: Kris Meertens & Marc Willems (televisie) en Bert Sterckx (radio) 
 • Zwemmen: Stef Wijnants & Sidney Appelboom (televisie) en Dirk Gerlo (radio) 
 • Baanwielrennen: Renaat Schotte (televisie)
 • Basketbal: Christophe Vandegoor & Kris Meertens (televisie)
 • Gymnastiek: Inge Van Meensel & Dirk Van Esser (televisie)

Verschillende sporten worden vanuit Brussel becommentarieerd. Zo ook de tijdrit en wegrit in het wielrennen, met de tandem Michel Wuyts en José De Cauwer bij de mannen en Ruben Van Gucht en Lieselot Decroix bij de vrouwen. Eddy Demarez voorziet het hockey van commentaar van aan de Reyerslaan.

Daarnaast zijn er in de loop van de dag nog heel wat specialisten te gast in de verschillende programma': sporters en ex-sporters, zoals Hans Van Alphen, Pieter Timmers, Sven Decaesstecker, Evy Van Acker, Michèle George en Dirk Van Tichelt.

De Olympische Spelen bij MNM

Ann Reymen

Ann Reymen en SportStan volgen de hele sportzomer op de voet en brengen nu ook leuke verhalen rond  de Olympische Spelen.

Maar, er is meer. Ann Reymen gaat ook dieper in op sportverhalen in de podcast Tokyo Hotel. Elke aflevering maakt ze samen met atleten een auditieve trip door een hotel waar ze vaak verblijven. Zo leren we hen en hun sport(leven) beter kennen. Wat doen ze in hun kamer als ze daar uren alleen zitten? Hoe vaak moeten ze voor een wedstrijd naar het toilet...? We komen het allemaal te weten in Tokyo Hotel. Vanaf vrijdag 23 juli, bij de start van de Olympische Spelen. Met deze tien atleten:

 • Alexandre Marcourt is een jong zwemtalent. Zijn specialiteit is de vrije slag.
 • Tim Brys & Niels Van Zandweghe gaan voor een medaille op de Olympische Spelen in de discipline roeien.
 • Ervaren baanwielrenner Kenny De Ketele won zowat alles wat er te winnen valt in het baanwielrennen. Hij wil nu, aan de zijde van Robbe Ghys, de kroon op het werk zetten in de ploegkoers.
 • ·Emma Plasschaert is een zeilster uit de Laser Radial-klasse. Ze kijkt met vertrouwen uit naar de Olympische Spelen.
 • Hanne Claes is een 400 meter hordeloopster die ook sprint voor aflossingsteam de Belgian Cheetahs.
 • Polsstokspringer Ben Broeders neemt het tijdens de Olympische Spelen op tegen wereldwonder Armand ‘Mondo’ Duplantis.
 • Basketcoryfee Ann Wauters haar palmares is groter dan gemiddeld tien sporters samen. Zij gaat met de Belgian Cats voor het eerst naar de Spelen. Ann wil met haar ervaring het team op sleeptouw nemen.
 • Thomas Briels & Loïck Luypaert: kunnen deze twee Belgian Red Lions naast  de Europese titel en de Wereldtitel na Olympisch zilver nu ook Olympisch goud pakken? Captain Briels en verdediger Luypaert weten wat ze moeten doen om geschiedenis te schrijven.
 • Muurklimster Anak Verhoeven gaat niet naar de Olympische Spelen, maar vond wel een bijzonder leven in de klimsport.
 • Taekwondoka Jaoaud Achab pakte op de vorige Spelen geen medaille. Dit jaar wel? Hij behoort alleszins tot de wereldtop.

Olympische hoop: Ann Wauters en Nina Derwael op VRT NU en Eén

VRT NU brengt nog documentaires over twee van onze topsportvrouwen

team Belgym

Team Belgym: een evenwichtsoefening  focust op topturnster Nina Derwael. In januari 2020 richtte Derwael, samen met het volledige team Belgym, het vizier op de Olympische Spelen van Tokio. De voorbereiding zou doorkruist worden door corona, uitgestelde Spelen, blessures, en door een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de gymnastiekfederatie. Inge Van Meensel volgt vanop de eerste rij de turbulente aanloop naar wat het hoogtepunt moet worden in de carrière van de Belgische gymnastes.

Donderdag 22 juli om 21.20 u op Eén

Belgian Cats

In Ann Wauters - Final stop Tokyo kruipen we in het hoofd van basketgrootheid Ann Wauters en volgen we de weg die ze samen met de Belgian Cats aflegde richting kwalificatie voor de Olympische Spelen. Wanneer is het ideale moment om een sportcarrière af te sluiten? Het is de vraag waar Wauters mee worstelt. De meest gedecoreerde Belgische basketbalspeelster ooit wil met een deelname aan de Olympische Spelen het laatste gaatje in haar palmares opvullen. Maar loopt ze daarbij niet het risico blijvende schade toe te brengen aan haar lichaam? 

Meer over Sport en ontspanning

Wie kroont zich tot nieuwe Homo universalis?

Vive les femmes: vrouwensport op het erepodium

Zaterdag nieuwe wielerhoogdag bij VRT

Programmawijziging: EK op Eén

Ondertitelmarathons tijdens VRT-sportzomer

Gents Wintercircus sfeertribune voor Rode Duivels

VRT schiet met succes sportzomer op gang met WK en BK

MNM knalt zomer in met MNM Summer Squad