Organisaties dienen volop projecten in bij het DWW Fonds

15 november 2021 - Heel wat organisaties hebben al een project ingediend bij het DWW Fonds dat de VRT voor deze editie heeft opgericht bij de Koning Boudewijnstichting.  Zes voorbeelden van reeds ingediende projecten

We merken dat de ingediende projecten heel divers zijn, zowel qua thematiek als doelgroep."

Gerrit Rauws, directeur van de Koning Boudewijnstichting

Gerrit Rauws, directeur van de Koning Boudewijnstichting: “Er is veel enthousiasme bij een brede waaier van organisaties voor het Fonds. We merken dat de ingediende projecten heel divers zijn, zowel qua thematiek als doelgroep. Maar het is vooral hartverwarmend om te zien hoeveel goesting er is om ervoor te zorgen dat meer mensen in onze samenleving de kans krijgen om te zijn wie ze echt willen zijn.”

Zes reeds ingediende projecten

PIOEN vzw (Brasschaat, Antwerpen)

Kunnen zijn wie je bent, dat verdient elk meisje of jonge vrouw.

Jaarlijks zijn heel wat vrouwen slachtoffer van ongewenste intimiteiten en agressief gedrag. De verkrachting van een 18-jarig meisje in Gent is daar helaas nog een recent voorbeeld van. Pioen vzw verzet zich tegen seksueel geweld door gratis lessen zelfverdediging te geven. Het project is een initiatief van Peter Huyghe. Als schoonvader van de vermoorde Julie Van Espen, ligt de thematiek hem nauw aan het hart.

Als dit één vrouw hetzelfde lot als dat van Julie kan besparen, is het meer dan geslaagd. "

Peter Huyghe, schoonvader van de vermoorde Julie Van Espen

Peter Huyghe: "Julie wilde dingen veranderen in het leven, iets betekenen. Dit is mijn bijdrage aan haar wens. Als dit één vrouw hetzelfde lot als dat van Julie kan besparen, is het meer dan geslaagd. Met de eventuele financiële steun van De Warmste Week, willen we het project gratis houden. Dat lijkt ons belangrijk om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken.”

Danira Boukhriss ging al eens een kijkje nemen bij Pioen vzw en praatte met de initiatiefnemer over het thema. De reportage kan je binnenkort bekijken op de website van De Warmste Week.

TEAM PIA (Lier, Antwerpen)

Kunnen zijn wie je bent, dat verdient ook elk kind met een beperking.

Baby Pia kennen we allemaal nog. Vandaag speelt ze dolgraag in de speeltuin, al blijkt dat door haar beperkingen niet altijd even evident. En zij is niet alleen. Haar ouders en vrienden willen daarom een inclusiespeeltuin bouwen, waar alle kinderen zich ten volle kunnen uitleven zonder dat hun beperking – gaande van slechtziendheid tot autisme – hen parten speelt.

ÇAVARIA (Gent, Oost-Vlaanderen)

Kunnen zijn wie je bent, dat verdienen ook LGBTI+’ers met een handicap.

Çavaria en acht andere LGBTI+ organisaties en organisaties voor en door mensen met een handicap willen samenwerken. Door allemaal inclusiever te worden, willen zij extra toegankelijk zijn voor LGBTI+’ers met een handicap.

CLOWNTOWN DOWNTOWN (Roeselare, West-Vlaanderen)

Kunnen zijn wie je bent, dat verdient ook elke jongere met het Downsyndroom.

VZW Kloen ondersteunt kinderen en jongeren met het Downsyndroom. Dit jaar willen ze een koor samenstellen van jongeren met en zonder het syndroom van Down. Samen willen ze een uniek concert geven. Ze merken dat muziek een goede manier is om jongeren met een beperking uit hun cocon te doen treden.  

DE ENGELENHOEVE (Kortrijk, West-Vlaanderen)

Kunnen zijn wie je bent, dat verdient ook iedereen met een mentale beperking, jong en oud.

Greetje en Denis van de Engelenhoeve willen een mobiel percussiehuis maken, waar mensen met een beperking kunnen 'snoezelen'. Dat is een manier van ontspannen, waarbij de zintuigen op verschillende manieren worden geprikkeld. De Engelenhoeve stelt zijn faciliteiten steeds gratis ter beschikking om zoveel mogelijk mensen de kans te geven ervan te genieten.

DUCHENNE PARENT PROJECT BELGIUM VZW

Kunnen zijn wie je bent, dat verdient ook Bert, een jongen met de spierziekte van Duchenne.

Bert (30 jaar) is geboren met de degeneratieve spierziekte Duchenne waardoor hij in een rolstoel zit. Hij wil de planken op, mét zijn rolstoel. Maar dat is vandaag niet evident. Een bevriend regisseur kroop in zijn pen en schreef een theaterstuk op maat van Bert. Met de voorstelling(en) wil Bert het publiek overtuigen dat een wereld die inclusie bevordert wél mogelijk is.

Dossier: warmste week
maandag 15 november 2021
15 november 2021

Meer over warmste week

Nieuwe rubriek '#nofilter' in Iedereen beroemd

‘Kunnen zijn wie je bent’: EDUbox maakt thema identiteit bespreekbaar in de klas

De Warmste Week gaat coronaveilig door

Organisaties dienen volop projecten in bij het DWW Fonds

1 op de 5 Vlamingen kan zichzelf niet zijn

Draag het vlammetje en steun De Warmste Week

First Dates is terug met een teens-versie

Hoe kan ik een project indienen voor #DWW21