Kerst bij Eén

7 december 2021 - Tijdens de kerstdagen laat Eén zijn kijkers niet in de kou staan: Sven de Leijer en Siska Schoeters brengen Vrede op aarde, Loslopend kerstwild lacht met de gezelligheid maar ook lasten van de feestdagen, en Jeroen Meus brengt met het Nationale kerstmenu weer heerlijke kookinspiratie.

Kerstsfeer bij Thuis © VRT

Dagelijkse kost: het Nationale kerstmenu

Jeroen Meus

Tradities zijn er om in ere te houden. Jeroen Meus inspireert de kijkers ook dit jaar met zijn Nationale Kerstmenu. Van maandag 20 december tot en met kerstavond, vrijdag 24 december, haalt hij in Dagelijkse kost alles uit de kast voor een feestelijk, maar haalbaar vijfgangenmenu vol Dagelijkse kerstkost waarmee je iedereen aan tafel krijgt. Dit wordt een feest voor de smaakpapillen! Wie zich al wil voorbereiden op de feesten, kan vanaf 20 december al alle afleveringen van het Nationale kerstmenu bekijken via VRT NU.

  • Maandag 20/12: Een hapjestafel vol lekkers met voor ieder wat wils: loempia van zwarte pens, bloemkooltartaar en roggetoast met makreel;

  • Dinsdag 21/12: Een snel voorgerecht met verfijnde smaken: lobster roll van rivierkreeftjes met pompelmoes en cocktailsaus;

  • Woensdag 22/12: Een smaakbommetje als tussengerecht: ravioli van boschampignons met beurre blanc en peterseliecoulis;

  • Donderdag 23/12: Een niet-zo-klassieke kerstklassieker is het pronkstuk van de avond: kalkoenrollade met wintergroenten, pepersaus en – hoe kan het ook anders – kroketten;

  • Vrijdag 24/12: De perfecte, zoete afsluiter: kerststronk van tiramisu met speculaas.

Het Nationale kerstmenu in Dagelijkse kost: van maandag 20 tem vrijdag 24 december om 18.15 uur op Eén. Het volledige Nationale kerstmenu is vanaf 20 december al te bekijken via VRT NU.

Vrede op aarde

Jury van Vrede op aarde

Geen eindejaar op Eén zonder de eigenwijze terugblik van Sven de Leijer in Vrede op aarde. Inclusief een bekende jury onder wie Philippe Geubels, Imke Courtois en Jennifer Heylen, een Ardense chalet en felbegeerde awards.

Voor de chalet krijgt Sven versterking van gastvrouw Siska Schoeters: zij ontvangt er juryvoorzitter Jan Peumans, juryleden Philippe Geubels, Imke Courtois, Pedro Elias, Jennifer Heylen, Guy T’ Sjoen, Micha Marah, Jan Paternoster, Sofie Van de Velde en kok Filip Peeters. Zij reiken naar goede gewoonte de belangrijkste prijzen van het jaar uit: de Vrede op aarde-awards. Verdienen onder andere een prijs: Dwarsligger van het jaar, TV-revival van het jaar, Sportpensioen van het jaar, Feest van het jaar, Slechtste idee van het jaar, Hit van het jaar en Kunstwerk van het jaar.

Sven zelf blikt in de studio terug op 2021: het jaar van een zalige sportzomer, coronaverstrengingen en -versoepelingen. Hij neemt natuurlijk ook de opvallendste televisieprogramma's onder de loep, en doet dat alles samen met onder andere Cath Luyten, Michel Wuyts, Johan Bonny, Marie Verhulst, Tijs Vanneste, Soe Nsuki, Helmut Lotti, Pommelien Thijs, Goedele Wachters, Wim Lybaert, Sabine Hagedoren, Dominique Van Malder, Ann Wauters, Jacques Vermeire, Arnout Hauben, Elodie Ouedraogo, Thomas Vanderveken, James Cooke, Kadèr Gürbüz, Erik Van Looy, Steven Decraene, Catherine Van Eylen, Average Rob, Jan Jaap Van der Wal, Xavier Taveirne, Gloria Monserez, Bart Cannaerts, Fatma Taspinar, Karl Vannieuwkerke en Nina Derwael.

Reporter Luc Haekens was er weer bij op de belangrijkste momenten van het jaar: bij de slachtoffers van de Ever Given, op het WK Wielrennen in Leuven, bij de vele Vlaamse toeristen in Durbuy, bij de heropening van de discotheken, in een vaccinatiecentrum, bij een jeugdbeweging die werd getroffen door de overstromingen en op de dag dat werknemers terug naar kantoor mochten.

Vrede op aarde: vanaf 24 december, elke weekdag en zaterdag rond 21.35 uur op Eén.

FC De Kampioenen kerstspecial

Op kerstavond is het genieten van de kerstspecial van FC De Kampioenen. In hun vertrouwde café vieren ze kerst met alles erop en eraan: een klassiek kerstdiner, verrassende pakjes voor iedereen, en ook met talloze herinneringen aan de markantste momenten van de Kampioenensaga.

FC De Kampioenen kerstspecial: op vrijdag 24 december om 21.45 uur op Eén.

Château Planckaert special

Ondanks dat het kasteel nog verre van af is, droomt de familie Planckaert al weg bij een volledig gerenoveerd kasteel. Ieder van hen heeft zo zijn eigen idee hoe de verschillende ruimtes ingedeeld moeten worden. Om het kasteelgevoel al te ervaren, besluiten ze een Breugelfestijn te organiseren in een van de kamers. Die organisatie verloopt op z’n Planckaerts: gezellig, druk en met de nodige obstakels. Als klap op de vuurpijl zorgen Francesco en Christopher nog voor een ongeziene verrassing…

Château Planckaert: op zaterdag 25 december om 20.20 uur op Eén.

Loslopend kerstwild

Naast heel wat sfeer en gezelligheid kan de feestperiode af en toe ook voor wrevel zorgen. De onvermijdelijke feestkilo’s, de verplichte nieuwjaarsdrink op het werk, originele cadeaus voorzien voor verre familie, het minutieus samenstellen van de menu die zal mislukken … Voor wie nood heeft aan wat humor, zijn er de twee feestspecials Loslopend kerstwild. Vol inzichten én flauwekul, over de herkenbare tragedie en hilariteit van de feestdagen.

Lach mee met Alejandra Theus, Ben Segers, Ini Massez, Lucas Van den Eynde, Joke Emmers, Jennifer Heylen, Erhan Demirci, Inge Paulussen, Steve Geerts, Maarten Bosmans, Jeroen Van Dyck, Camilia Blereau, Reinhilde Decleir, Jaak Van Assche, Rania Gaalul, Alix Konadu, George Adindu, Sofie Uwala Bulckes, Eva Binon, Bünjamin Yuruk, Sachli Gomalizad, Katelijne Verbeke, Els Olaerts, Vincent van Sande, Robbert Vervloet en Thomas Van Caneghem met de last en de gezelligheid van de feestperiode.

Loslopend kerstwild: op zaterdag 25 en zondag 26 december om 21.55 uur op Eén.

Heerlijke muziek

Michael Bublé

Geen eindejaarsfeesten zonder een heerlijk streepje muziek om je in de juiste sfeer te brengen. Op kerstavond 24 december brengt Eén het kerstconcert Michael Bublé's Christmas in the City. Een mix van comedy, muziek en natuurlijk kerstsfeer, met de hulp van enkele speciale gasten.

Michael Bublé's Christmas in the City: op vrijdag 24 december om 23.15 uur.

Thuis zet kersttoon

Net als vorig jaar zet de cast van Thuis de kersttoon. Ook dit jaar maakten ze een warme videoclip vol liefde en warmte, die vanaf vandaag online te bekijken is. Op de tonen van 'Think of Christmas' van Anne-Marie brengt Thuis je al helemaal in de juiste sfeer voor kerst. “I've already made it home. Because you're here,” zingt Anne-Marie: Ik ben al thuis, want jij bent hier.

Ook in de Thuis-afleveringen zelf schuiven de personages aan de feestdis aan. Net als bij alle feestvierders thuis in Vlaanderen zal het soms vredig en knus zijn, en op andere plekken is de sfeer ontvlambaar. Eén ding is zeker: het wordt een warme feestperiode, in alle betekenissen van het woord.

Thuis: elke weekdag rond 20.10 uur op Eén.

Kerstklassiekers

Bij kerst horen ook wat tradities.

Kersttoespraak

Kersttoespraak van de koning op vrijdag 24 december om 13 uur. (Herhaling zaterdag om 12.50 u)

Erediensten

Rooms-Katholieke eredienst  vanuit de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, Nederland. Voorganger is Mgr. Gerard de Korte, bisschop van 's-Hertogenbosch.  24 december om 00.00 uur

Protestantse eredienst vanuit de Protestantse kerk van Martigny, Zwitserland. 25 december om 10.00 uur

Rooms-Katholieke eredienst vanuit de kapel Christus-Hogepriester van het franciscanenklooster La Clarté-Dieu in Orsay, Frankrijk. 25 december om 11.00 uur.

Kerstboodschap van paus Franciscus en pauselijke zegen 'Urbi et orbi'. 25 december om 12.00 uur.

Kerstconcert

Op kerstdag zelf is het genieten van het jaarlijkse kerstconcert vanuit het Koninklijk Paleis in Brussel, in aanwezigheid van de koninklijke familie.

Kerstconcert vanuit het Koninklijk Paleis: op zaterdag 25 december om 16.00 uur.

Dossier: Bedrijfsinformatie
dinsdag 07 december 2021
07 december 2021

Meer over Bedrijfsinformatie

Ghislaine Nuytten [1954-2022]

Chloë van de Klantendienst: ‘Britt, Jan en Thomas gaan jullie rijbewijs niet afpakken’

Hugo Morrens [1940 - 2022]

Eén neemt vliegende start in 2022

Recordaantal van 562.000 streamers voor VRT Radio op laatste dag 2021

Studio Brussel versterkt digitaal aanbod met nieuwe muziekstream Vuurland

MNM zet 2022 in met nieuwe programma's

2021... it's a wrap