donderdag 16 februari 2023
16 februari 2023

Kijk mee onder de radar bij de speciale eenheden van de Federale Politie

De speciale eenheden van de Belgische Federale Politie bestaan vijftig jaar. Al een halve eeuw werken ze in de schaduw, maar voor het eerst doen ze hun verhaal in het nieuwe Eén-programma Onder de radar. 

logo Onder de radart © VRT

Het grote publiek kent de eenheden voornamelijk als mannen met bivakmutsen en zware wapens, die in 2016 onder het oog van de nieuwscamera’s Salah Abdeslam oppakten. De speciale eenheden, of afgekort DSU, staan echter dagelijks voor grote uitdagingen. Ze voeren observaties, arrestaties of interventies uit, ze doen undercoveroperaties, onderhandelen bij ontvoeringen en plaatsen verborgen camera’s en andere technische snufjes.  

Binnen de politie is er niets hoger dan de speciale eenheden of DSU. Iedereen kijkt naar hen op. Er hangt werkelijk een mythe rond.

Rekruut nummer 15

Unieke inkijk achter de schermen

De makers van Onder de radar kregen de unieke toelating om voor de eerste keer uitgebreid achter de schermen te filmen bij de speciale eenheden. De reeks bestaat uit twee delen: de eerste twee afleveringen zoomen in op de testweken waarbij de nieuwe rekruten onderworpen worden aan loodzware testen om zich bij de speciale eenheden te vervoegen. Wie blijft functioneren onder extreem hoge druk? Van de vele beginnende rekruten blijft er slecht een handjevol over. Een van de meest gevreesde proeven tijdens de testweek is de zwembadtest.  

We kunnen niet iemand in een echt vuurgevecht zetten.  Dus we moeten zo veel mogelijk die druk, die stress, die bijna-doodervaring proberen te benaderen."

Tanto, monitor 

Het tweede deel van de reeks duikt in vijf afleveringen in de geschiedenis van de speciale eenheden van de Belgische Federale politie, kortweg DSU. De DSU kwam de afgelopen vijftig jaar in levensgevaarlijke situaties terecht. De meest spraakmakende operaties van de afgelopen vijftig jaar worden gereconstrueerd aan de hand van getuigenissen en archiefbeelden. Misschien doet de langste gijzeling in België door Delaire of de mysterieuze ontvoeringen in de jaren 80 en 90 een belletje rinkelen? Verschillende hoofdrolspelers van de DSU stappen uit de schaduw en vertellen voor het eerst hun verhaal.  

Het is onze job en we houden ervan.  Ze vragen het aan ons, want niemand anders zal het doen."

Wales, observatieteam

Onder de radar: vanaf 28 februari elke dinsdag om 20.40 uur op Eén en VRT MAX. Onder de radar is een programma van Geronimo samen met Diplomat met steun van Tax Shelter en het Vlaams Audiovisueel Fonds. 

Meer over Educatie

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Het verhaal van Sebastien Bellin

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Kijk mee onder de radar bij de speciale eenheden van de Federale Politie

Siska Schoeters op zoek naar antwoorden over opvoeden in nieuwe reeks van De wonderjaren

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld

Hoe vertel je 38.000 jaar in 10 afleveringen?

Canvas brengt Onze natuur naar de Vlaamse huiskamers