donderdag 16 februari 2023
16 februari 2023

Siska Schoeters op zoek naar antwoorden over opvoeden in nieuwe reeks van De wonderjaren

Vanaf woensdag 8 maart duikt Siska Schoeters opnieuw in de wondere wereld van het opvoeden. Samen met bekende Vlamingen, experts en jonge papa Robin Keyaert gaat ze in De wonderjaren op zoek naar antwoorden op de vele vragen die bij ouders leven.

Van opgroeien in een samengesteld gezin tot sociale media en seksualiteit. Ook in dit tweede seizoen zijn de vragen herkenbaar en uiteenlopend.

Opvoeden, dat leren alle ouders met vallen en opstaan. Van baby tot student: elke leeftijd kent wel zijn uitdagingen en doet ouders zoeken naar de beste manier om ermee om te gaan. Met een nieuw seizoen van De wonderjaren wil Siska Schoeters daar graag een handje bij helpen. 

Siska ontvangt in haar studio elke week een bekende mama of papa. Zo krijgt ze het gezelschap van Maaike Cafmeyer, Metejoor, Willy Somers, Sarah Mouhamou, Elodie Ouedraogo, Cath Luyten, Ben Segers en Herman Verbruggen. Samen met hen bespreekt ze de hete hangijzers bij de opvoeding van hun kinderen. En tegelijk bieden de BV’s ons een boeiende inkijk in hun gezinsleven.

Vanaf wanneer kan je kinderen zakgeld geven? Hoe kan je kinderen beschermen tegen racisme? En moet je sexting verbieden of net toelaten? Het zijn maar enkele van de vele vragen die in het tweede seizoen van De wonderjaren aan bod komen. Siska en de bekende Vlamingen moeten de vragen niet alleen oplossen. Ze krijgen ook raad van meer dan twintig experts en ervaringsdeskundigen.

Robin Keyaert

En ook jonge papa Robin Keyaert is heel nieuwsgierig naar de manier waarop andere gezinnen het aanpakken. Hij gaat op stap door heel Vlaanderen om de vinger aan de pols te houden bij ouders en jongeren. Met behulp van allerlei onderzoeken en experimenten krijgen we een brede en gevarieerde kijk op opvoeden en opgroeien, maar ook op het gezinsleven van bekende en onbekende Vlamingen.

Plusouders, faalangst en slechte eters

In de eerste aflevering is Metejoor te gast. Metejoor, ofwel Joris van Rossem, is samen met zijn partner Britt pluspapa van Max (6) en Luz (4). Hoe gaat hij als plusouder te werk? Wat als je kinderen faalangst hebben en hoe los je slechte eters aan tafel op?  

Metejoor

Tieners, zakgeld en sociale media

In de tweede aflevering komt Maaike Cafmeyer naast Siska in de studio zitten. Maaike is mama van twee tienerdochters, Martha en Bess. Samen met Siska denkt ze na over of en wanneer je kinderen zakgeld moet geven? Zijn ouders voldoende op de hoogte van de wereld van sociale media? En hoe ga je om met de eeuwige discussie met kinderen over hun slaapuur?  

Maaike Cafmeyer

Jongerentaal, drugs en gamen

In de derde aflevering is Willy Somers de bekende ouder. Als papa van drie kinderen, Annemie (41) Luna (20) en Luca (16) en grootouder van Finn (8), heeft hij al veel ervaring. Samen met Siska verdiept hij zich in jongerentaal, de problematiek van jongeren en drugs maar ook online gamen. Met de jonge rapper en producer Brysa komt er ook een special guest langs.

Willy Somers

De volgorde van de andere afleveringen wordt later bepaald. 

 

Sarah Mouhamou is alleenstaande mama van Nou (4). Ze heeft het over peuters en seksualiteit, de rol van grootouders in een gezin en de juiste manier om slecht nieuws te brengen.  

 

 

 

 

 

Elodie Ouedraogo is partner van Jeroom Snelders en mama van Remus (7). Met Siska bespreekt ze hoe je kinderen kan beschermen tegen racisme, wat je moet doen als je kind veel liegt en hoe de rolverdeling in het gezin er kan uitzien.

 

 

Ben Segers is papa in een samengesteld gezin van Gène (7), Marilou (16) en Cato (19). Ben laat zijn licht schijnen op wat je moet doen als kinderen onbeschoft zijn, of je sexting moet verbieden of net toelaten en ook de opvoedingstechniek “lui ouderschap” komt aan bod.

 

 

 

Cath Luyten heeft samen met haar partner Eshref Reybrouck zoon Jools (1) en uit een vorige relatie oudere zoon Bill (14). Als mama van een jonge zoon heeft ze het over baby’s die nooit doorslapen. Ze bespreekt het fenomeen "sharenting", maar gaat ook het moeilijkere thema van gescheiden ouders niet uit de weg. 

 

 

 

Herman Verbruggen is papa van twee tienerdochters, Roos en Billie. Hoe moet je als ouder je gedragen als je kinderen “woke” zijn? Hoe staat het met seksualiteit en uitgaan vandaag de dag? Herman bespreekt het allemaal samen met Siska.  

De wonderjaren: vanaf 8 maart elke woensdag om 20.40 uur op Eén en VRT MAX. De wonderjaren is een programma van Roses Are Blue voor Eén.

Meer over Educatie

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Het verhaal van Sebastien Bellin

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Kijk mee onder de radar bij de speciale eenheden van de Federale Politie

Siska Schoeters op zoek naar antwoorden over opvoeden in nieuwe reeks van De wonderjaren

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld

Hoe vertel je 38.000 jaar in 10 afleveringen?

Canvas brengt Onze natuur naar de Vlaamse huiskamers