Audiodescriptie

De VRT wil iedereen laten genieten van sterke fictie op televisie, ook mensen die niet alles kunnen zien wat het beeldscherm geeft. Maar ook voor als u staat te strijken bijvoorbeeld, of als u moeite hebt om u te concentreren? Een extra commentaarstem helpt u om beter te kijken, zelfs met uw ogen dicht.

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie is oorspronkelijk bedoeld voor blinde en slechtziende kijkers. Ook zij kijken geregeld televisie, maar missen uiteraard een deel van de informatie als niemand er iets over zegt. Daarom wordt een extra commentaarstem in de klankband gemixt, mooi tussen de dialogen in. De stem beschrijft onder andere handelingen, plaats, tijd, kleding en kapsels, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Al die elementen vertellen mee het verhaal en zijn soms noodzakelijk om het verhaal goed te kunnen volgen.

 

Hoe gebruik ik audiodescriptie?

Digitale kijkers kunnen kiezen voor audiodescriptie via de taalkeuze in hun menu. Dat is niet altijd gemakkelijk terug te vinden. Daarom kiest de VRT ervoor om sommige reeksen tegelijkertijd of op een ander tijdstip uit te zenden met audiodescriptie die je niet apart moet instellen. Dat vindt u op het kanaal één+, dat is het kanaal van Ketnet.

Wanneer een aflevering is uitgezonden is de audiodescriptie als een audiofile terug te vinden op de website van het net. Wanneer de VRT de serie op DVD uitbrengt, staat de audiodescriptie daar ook op.

VRT NU met audiodescriptie

De reeksen met audiodescriptie worden ook aangeboden via het VRT-videoplatform VRT NU

Informatiebrochure over audiodescriptie

Wist u dat?

  • De VRT engageert zich om minstens één kwaliteitsfictiereeks uit te zenden met audiodescriptie. Deze doelstelling wordt nu al behaald. 
  • Vanaf 2020 moet alle zondagavondfictie worden uitgezonden met AD.
  • Niet alle programma's geschikt zijn om te beschrijven?

Soms gaat de montage te snel, is er geen tijd om extra beschrijving toe te voegen (zoals in een nieuwsuitzending), of soms is het overbodig omdat een personage alles al zegt.

  •  Audiodescriptie veel werk vergt?

Er zijn een schrijver, een regisseur, een stem en een monteur bij betrokken.

  • In het Verenigd Koninkrijk al 20% van alle televisieprogramma’s van de BBC voorzien zijn van audiodescriptie en in Duitsland gaat alle nieuwe fictie op de openbare omroep met audiocommentaar.
  • Ook andere kijkers dan blinden en slechtzienden audiodescriptie prettig vinden?

Mensen die om een of andere reden niet goed kunnen volgen, wil de VRT boeiende verhalen laten beleven.

  • De VRT al sinds 2012 fictie met audiodescriptie uitzendt?

Witse (reeks 9), Wolven, De Ridder, In Vlaamse Velden, Vriendinnen, T. , Den elfde van den elfde, Eigen kweek, Dertigers, Fiskepark, Zie me graag, Nachtwacht, Salamander, Tytgat chocolat, Tabula rasa, Over water, Undercover …

 

Meer over toegankelijkheid

VRT-gebarentaalproject Content4All wint de NAB Technology Innovation Award 2020

Nachtwacht met luisterverhalen

Herbeleef Taaldag 11

Hoe maakt de VRT haar aanbod toegankelijk voor iedereen?

VRT lanceert online schrijfhulp

Gerelateerd