VRT Boekenmaand

De komende maanden heeft de VRT heel wat plannen rond boeken op stapel staan. Bovendien wordt november Boekenmaand. Er worden twee programma’s  uitgezonden vanop LEES! Het Boekenfestival. En iedereen kan lid worden van de #devoorleesclub. Daarmee benadrukt de publieke omroep dat ze het boek niet loslaat. 

Of je nu een boek op papier, digitaal, snel, traag, in bad, bed, bij de vaat of voor de klas (voor)leest... het zorgt ervoor dat je mee bent, je ontspant, meevoelt, connecteert, je erbij hoort en bijleert. Lezen lijkt voor velen vanzelfsprekend, maar is het niet. Internationale studies tonen aan dat het niveau van ‘begrijpend lezen’ in Vlaanderen steeds meer daalt. Daarom zet de publieke omroep het leesplezier in de kijker, een hele maand lang. Met extra programma’s zoals De Boekathon, het Radio 1 Boekenfeest en De Voorleesclub, naast de reguliere aandacht op haar netten en kanalen. Het wordt een gezellige herfst vol boeken.

De Boekathon

Boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock zal vanop LEES! Het Boekenfestival in Antwerp Expo meer dan 190 schrijvers ontvangen. Hij interviewt hen telkens een kwartier over hun nieuwste boek. Fictie, wetenschap, kookboeken, young adult, poëzie, bekende namen, debutanten, internationale helden... voor elk wat wils. Onder anderen Herman BrusselmansLeen DendievelJohan Op de Beeck, Christophe Vekeman, Marnix Peeters en Ish Ait Hamou schuiven aan bij Tom. Maar ook de Engelse antropologe en biologe Jane Goodall, de Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül en... Willy Sommers!

 

  • De marathonuitzending van in totaal 49 uur is van maandag 1 tot en met zondag 7 november elke dag live te volgen op VRT NU. (Maandag van 13 tot 18 uur, dinsdag tot vrijdag van 12 tot 18 uur, donderdag uitzonderlijk tot 22 uur wegens nocturne, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.)
  • Van dinsdag 2 tot en met maandag 8 november brengt Eén elke dag een samenvatting met hoogtepunten van de afgelopen interviewdag, telkens van 11 tot 12 uur.
  • De gesprekken worden ook afzonderlijk gecapteerd en op VRT NU geplaatst.

De Boekathon is een productie van Pretpraters voor VRT NU en Eén.

Radio 1 Boekenfeest

Sven Speybroeck en Ruth Joos

Radio 1 zet een hele week lang boeken en auteurs centraal tijdens het Radio 1 BoekenfeestVan maandag 1 tot en met vrijdag 5 november loopt elke voormiddag een boekenprogramma met Bent Van Looy, vanuit de gelegenheidsstudio in Antwerp Expo. Bent ontvangt elke dag een Radio 1-collega met een eigenzinnige kijk op boeken en literatuur: Annelies MoonsLieven VandenhauteKoen FilletXavier Taveirne en Friedl’ Lesage. Zij brengen elk hun eigen boekendada mee. 

Sven Speybrouck gaat iedere dag op zoek naar bijzondere en vaak letterlijk ‘vergeten’ boeken. De gastenlijst bestaat uit debutanten en gevestigde auteurs, illustratoren, lezers en literatuurliefhebbers. Ook luisteraars komen aan bod. En op het eind van de week mag één gelukkige winnaar alle boeken die getipt en besproken zijn, mee naar huis nemen.

Radio 1 Boekenfeest, maandag 1 november van 11 tot 13 uur, dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 november van 9 tot 12 uur. Live te volgen op Radio 1, mét beeld in de Radio 1-app en op VRT NU. Nadien ook te herbekijken op VRT NU.

De Voorleesclub

Videospeler inladen...

De Voorleesclub, een klein programma met grote impact. De Voorleesclub brengt kinderboeken tot leven in je huiskamer. Elke dag leest een bekende mama, opa, toffe nonkel of suikertante een prentenboek voor. Tijdens het lezen komen de lezers - en de kijkers - in het universum van het boek terecht, want de tekeningen lijken letterlijk rondom hen tot leven te komen. Elke dag een nieuwe voorlezer, een nieuw verhaal en prachtige tekeningen. Een audiovisueel tussendoortje om letterlijk bij weg te dromen. Onder meer presentatrice Linde Merckpoel, acteurs Dominique Van MalderJoris HesselsGeert HunaertsVic De Wachter en Gilda De Bal, Belgian Cat Ann Wauters, illustrator en auteur Leo Timmers, VRT-journalist Fatma Taspinar, oud-collega Martine Tanghe, muzikant Lennert Coorevits, tatoeëerder Tijs Vanneste en ‘Showbizz’ Bart Verbeeck lezen voor. 

De eerste afleveringen, voor jong én oud, worden in de herfstvakantie gelanceerd op Eén en VRT NU. Een tweede luik volgt eind november tijdens de Voorleesweek op VRT NU.

De Voorleesclub, van dinsdag 2 tot en met maandag 8 november, telkens om 12 uur op Eén en op VRT NU en verder van 20 tot en met 28 november op VRT NU.

Voorlezen wakkert leesplezier aan en verbindt ook mensen, over de generaties heen. Om gans Vlaanderen te besmetten met de leesmicrobe start de VRT, in aanloop naar de Voorleesweek, een campagne om iedereen aan het (voor)lezen te krijgen door lid te worden van De Voorleesclub. Door zelf een mooi verhaal voor te lezen en er een video van te maken, kan iedereen kans maken op een bekende voorlezer thuis, op school of in de bib. 

De beste video’s krijgen een bijzonder plekje in De Voorleesclubbibliotheek op VRT NU.  

De Voorleesclub is een productie van De chinezen voor Eén in samenwerking met Iedereen Leest in het kader vande Voorleesweek Luisterpuntbibliotheek en deAuteurs.

En er is nóg meer

Naast de tv- en radioreeks Wat houdt ons tegen? Op Canvas met Jill Peeters komt er ook een online project van Canvas met korte ‘flitsverhalen’ over de wereld in 2050, door onder meer Saskia De Coster, Wanne Synnave en Fikry El Azzouzi. 

Marieke Lucas Rijneveld zit in Alleen Elvis blijft Bestaan. Op maandag 1 november start er ook een nieuw seizoen van Winteruur. Die dag nestelt dichteres  Delphine  Lecompte zich op de sofa bij Wim Helsen. Op dinsdag 2 november is Bent Van Looy te gast en op woensdag 3 november schrijfster Ibe Rossel. Later komen ook Paulien Cornelisse (16/11), Geert Mak (29/11) en Moya De Feyter (30/11) nog langs. 

In De afspraak komen vaak schrijvers over de vloer om hun nieuwe boek voor te stellen, of om als expert te reflecteren over de actualiteit. Dat zal nu niet anders zijn.

Hendrik Conscience, de man die zijn volk leerde lezen, krijgt een podcast op Klara. 

Naar aanleiding van de boekenmaand zoomt Espresso van 8 t.e.m 12 november een week lang elke dag in op een literair vertaler die ooit zijn of haar tanden zette in een groot meesterwerk uit de wereldliteratuur. 

Pompidou neemt het actuele boekenaanbod onder de loep. 

Ook in Berg & Dal en De Liefhebber dagen schrijvers op. Op zondag 31 oktober praat Pat Donnez met slam poet Lisette Ma Neza. Op zaterdag 13 november praat Katelijne Boon in De Liefhebber met dichter Paul Demets over de muziek die hem nauw aan het hart ligt.  

Klara voorziet later ook een docureeks over Paul Van Ostaijen in samenwerking met Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren om zo het Paul Van Ostaijenjaar af te sluiten.
Eerder was er ook al de driedelige reeks over Stijn Streuvels, in samenwerking met het Letterenhuis in Antwerpen.

 In Zandman op Radio 1 hoor je een selectie van Groen Gebladerte, de podcastreeks die de schijnwerpers richt op debuterende schrijvers uit Vlaanderen en Nederland. En uiteraard is er ook nog Touché, Culture Club en Interne Keuken. 

Bij Radio 2 duiken De Madammen in hun boekenkast en tijdens de Voorleesweek stemmen de Ketnetters op de beste Voorleesvoice.

Ketnet-wrapster Sarah Mouhamou betovert al een tijdje in Sarah leest voor de allerkleinsten (-6 jaar) met verhalen uit haar voorleesboek ‘de avonturen van Sokpop’. De focus ligt op het stimuleren van de taalontwikkeling, leesvaardigheid en fantasie. 

In Yetili vertelt leest Yetili na sluitingstijd van het boekenwinkeltje waar hij leeft aan zijn favoriete muizen een boek voor. Het populaire programma #LikeMe lanceerde in het najaar 2020 luisterboeken voor kinderen met een leesbeperking. Daarnaast wil Ketnet de taalvaardigheid stimuleren door luisterverhalen aan te reiken waarbij kinderen het verhalend aspect auditief beleven en hun luistervaardigheid gestimuleerd wordt. 

Wekelijks worden er ook boeken in de kijker gezet op Ketnet. Er is een boek van de week, een wekelijkse boekenwedstrijd, maandelijkse strip in de kijker en ook een Juniorboek van de week in de Ketnet Junior-app en op VRT NU.

Ook NWS NWS NWS en MNM plannen initiatieven rond lezen en jongeren. 

Op LangZullenWeLezen.be kun je al het boekennieuws volgen (met een extra dagelijkse nieuwsbrief van maandag 1 tot en met zondag 7 november).

De VRT Boekenmaand krijgt ook een themapagina op VRT NU, waar je alle content kunt herbekijken (zoals De Boekathon, Radio 1 Boekenfeest en De Voorleesclub).

Er zijn nog heel wat andere initiatieven, het mag wel duidelijk zijn: VRT trekt in november resoluut de boekenkaart.

 

Uitreiking van de Boon-prijzen

Voor de uitreiking van de Boon-prijzen plannen we in maart 2022 een special van De afspraak (Canvas) met daarin de bekendmaking van de winnaars. De aanloop naar de uitreiking start vanaf midden december 2021 met de bekendmaking van de longlist. 
Daarna volgt er vanaf midden januari wekelijks ondersteuning in Culture Club op Radio 1.

Gerelateerd