Sport

De VRT garandeert een universeel toegankelijk sportaanbod, versterkt sociale cohesie door sportverslaggeving en stimuleert sportparticipatie. 

Onze opdracht

Sport is een wezenlijk onderdeel van zowel de informatie- als ontspanningsopdracht en de verbindende rol van de publieke omroep. De VRT zet in op sportnieuws, duiding en analyse en zorgt voor een toegankelijk aanbod van een brede waaier aan sporten. De VRT draagt met haar sportaanbod bij tot zowel passieve sportbeleving en –inzicht, als tot actieve sportdeelname.

Een universeel toegankelijk sportaanbod garanderen

De VRT garandeert een universeel toegankelijk sportaanbod voor de Vlaming en dit op alle relevante platformen, inclusief online op Sporza.be. Het belang van de evenementen opgenomen in het Evenementenbesluit van de Vlaamse Regering van 28 mei 2004 oriënteert mee de opbouw van het sportaanbod van de VRT.

De VRT gaat, waar wenselijk, nieuwe structurele samenwerkingen aan met het oog op het verzekeren van een sterk sportaanbod op open net en een sterke sportbeleving in Vlaanderen.

De sociale cohesie versterken door sportverslaggeving

  • De sportverslaggeving op de VRT is er in belangrjke mate op gericht de sociale cohesie in de samenleving te versterken.
  • De VRT besteedt naast sporten zoals voetbal en wielrennen, ook aandacht aan andere en minder populaire sporten.
  • De VRT focust op nationale topsporters, opkomend Vlaams talent, en heeft ook aandacht voor belangrijke atleten, trends en evenementen in het buitenland.

Stimuleren van sportparticipatie

  • De VRT zet in op het stimuleren van sportparticipatie en -beleving. Ze motiveert om kwaliteitsvol en gezond te sporten.
  • De VRT organiseert op regelmatige basis overleg met de partners op het veld, zoals de sportfederaties en Sport Vlaanderen.

Aanbod

De VRT heeft een divers sportaanbod. Ook minder bekende sporten komen bij VRT aan bod. Daarvoor voert de VRT een actief programmeringsbeleid. Samenvattingen van minder bekende sportdisciplines worden regelmatig gekoppeld aan populaire sportevenementen. (Bijvoorbeeld: motorcross, handbal en atletiek krijgen aandacht voor of na een wielerwedstrijd.) Op die manier bereikt een “kleine sport” (een veelvoud) meer kijkers dan wanneer ze niet in combinatie met een meer populaire sport uitgezonden zou worden.

Samenwerking

De VRT werkt ook samen met andere partners. Zo overlegt de VRT regelmatig met diverse sportfederaties en –organisatoren. Het sportbeleid en -aanbod wordt ook besproken met Sport Vlaanderen, Topsport Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie.

Met verschillende media- en distributiebedrijven worden overeenkomsten gesloten met betrekking tot sport.

VRT als hostbroadcaster

Voor heel wat sportevenementen, zoals bijvoorbeeld de thuiswedstrijden van de nationale voetbalploeg is VRT host broadcaster.

Sport en ontspanning

Karl, Renaat en Ruben volgen in 2022 Michel Wuyts op

Bij Sporza beleef je de sportzomer vanop de eerste rij

Radio 2 stelt 'FC Niels & Wiels' op!

Voor als het je geen bal kan schelen

Zes alternatieve Canvastips voor de sportzomer

Tijd voor De Vijver van Siska

Hoe breng je het EK op groot scherm?

Iedereen lid van 'De Thuisploeg'

Gerelateerd