vrijdag 24 juni 2022
24 juni 2022

Praat mee over het onderwijs dankzij Meneer Vanneste

Gedurende vijf weken blies Tijs Vanneste nieuw leven in zijn leerkrachtencarrière in Meneer Vanneste. Elke week schreef pedagoog Johan De Wilde van de Odisee Hogeschool  een opiniestuk n.a.v de uitzending.  

Wie de afgelopen maanden het nieuws heeft gevolgd, werd overstelpt met sombere berichten over de huidige status en de toekomst van ons onderwijs:

  • Vlaamse onderwijsraad waarschuwt dat scholen leerproces dreigen te verliezen door digitalisering (nieuwsblad.be, 2/3)
  • Steeds meer scholen zien directie veranderen: ‘De enige rustige uren in mijn dag zijn tussen 5.15 en 7.45 uur’ (De Morgen, 22/4)
  • Over 5 jaar zijn er 40.000 plaatsen te veel in het basisonderwijs en 45.000 te weinig in het secundair (vrtnws.be, 27/4)

 

Elke week schrijft pedagoog Johan De Wilde hier een opiniestuk n.a.v de uitzending. 

Wie is Johan De Wilde

Pedagoog, lerarenopleider, onderzoeker en coördinator van MyCompass aan de Odisee Hogeschool. 

Johan De Wilde Bas Bogaerts

Johan De Wilde heeft een bijzondere interesse in levenslang leren en startende leraren en de kruispunten tussen onderwijs en sociale thema's.  Hij is betrokken bij verschillende onderwijsinnovaties en communiceert ook extern over onderwijsdossiers. 

Hij is voorzitter van Velov (de beroepsvereniging voor lerarenopleiders in Vlaanderen) en stuurgroeplid Broeiklas (sociale organisatie in Aalst). 

Extra onderwijsaanbod op VRT NU

klas van Meester Bachmann © VRT

Naar aanleiding van het programma ‘Meneer Vanneste’ biedt VRT NU vanaf 26 mei enkele documentaires aan over het thema onderwijs. Deze documentaires zijn nog de hele zomervakantie 2022 beschikbaar.

In de klas van meester Bachmann zitten leerlingen van tussen 12 en 14 jaar. Ze komen uit meer dan 12 landen, sommigen spreken amper Duits. Maar Bachmann zoekt naar dat wat hen verenigt, hij prikkelt hun verbeelding en inspireert met muziek en taal.

'De school van de laatste kans' is, een school met een welwillende directeur en gemotiveerde leraren. Een verhaal van opstand, ongehoorzaamheid en koppigheid soms, om te ontsnappen aan de mislukking en het fatalisme, maar ook vol humor en tederheid. Een verhaal over jonge mensen die schoollopen aan het Collège Saint-Martin in de industriële buitenwijk van de Waalse stad Seraing.

'School life' belicht een jaar in het leven van twee bevlogen leraren aan de enige kostschool in Ierland voor kinderen van zeven tot twaalf jaar oud.

 

Meer over het televisieprogramma Meneer Vanneste

Tijs Vanneste met zijn lerarendiploma © VRT

Tijs Vanneste, die zelf ooit tien jaar lang les gaf,  is vader van twee jonge kinderen, en uitermate bezorgd over hun toekomstig (school)leven. Daarom steekt hij zijn licht op bij de mensen die het onderwijs genegen zijn en door en door kennen. Hij wil de temperatuur meten, te weten komen wat er reilt en zeilt bij de betrokkenen. Hij praat met schooldirecties, om te vragen hoe groot de nood aan gekwalificeerd personeel is. En met leerkrachten, om te polsen hoe moeilijk hun job geworden is. Hij staat uiteindelijk zelf opnieuw voor de klas, om uit eerste hand te ervaren hoe het is om in 2022 leerkracht te zijn.

Meneer Vanneste blijft lange tijd beschikbaar op VRT NU.

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt