Ga meteen naar video

Op godslastering staat in Pakistan de doodstraf

'Blasfemie' vertelt het verhaal van de godslasteringswetten in Pakistan. Die wetten op godslastering worden plots wereldnieuws als Asia Bibi, een jonge christelijke vrouw, ter dood wordt veroordeeld. Sinds 1986 staat op blasfemie inderdaad de doodstraf in Pakistan.

Asia wordt door een man uit haar dorp aangeklaagd omdat ze zich laatdunkend zou hebben uitgelaten over de profeet. Of het inderdaad gaat om het redden van de eer van de profeet, of dat je iemand gewoon een hak wil zetten, de gevolgen voor de beschuldigden van blasfemie zijn extreem.

In deze documentaire laat Mohammed Ali Naqvi beide partijen aan het woord. De aanklagers en geestelijken die onverbiddelijk zijn in de relatie tussen blasfemie en de doodstraf. En de vermeende lasteraars, die het vooral zien als een brutale beperking van hun vrijheid van meningsuiting en geheid ernstig worden bedreigd.

"Onthoofd alle godslasteraars!", klinkt het op een politieke bijeenkomst van de religieuze partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Tegen de achtergrond van verkiezingen en opkomende religieus extremisme is er geen sprake meer van debat rond de wetgeving. Elke opmerking leidt tot geweld. De rechtstaat heeft moeite zich recht te houden.

Blasfemie 2019 Favoriet Later kijken
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Nieuws en actua

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Hallo

Profiel Hulp nodig?

VRT-Profiel

Dag Gebruiker,

Je bent aangemeld met je VRT-Profiel.

Hallo

Aanmelden Registreren Hulp nodig?

Aanmelden

Kijk naar het beste van VRT, helemaal gratis!

Nog geen VRT-Profiel?

Registreren

Registreer je helemaal gratis om te genieten van het beste van VRT!

Heb je hulp nodig bij het registreren?

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.