Wie zijn je echte vrienden en familie? Dat zijn de mensen met wie je samen eet. Of je nu onder hetzelfde dakwoont of niet, elkaar vaak ziet of zelden: als je samen met iemand eet,dan behoort hij of zij tot jouw intieme kring. We kunnen wel denken dat het vooral gemeenschappelijke interesses zijn die ons binden, maar de kookpot doet dat minstens evenveel. Onze samenleving? Die is grotendeels een samen-eting! Maar wat dan met diëten?
Eerst was er vetvrij, nu ook suikervrij, glutenvrij,lactosevrij, diervrij enzovoort. Met aldat 'vrij' is samen eten plots zeer 'onvrij'geworden: wat kun je nu immers nog zonder zorgen op tafel zetten voor je gezin of bezoek? En als eten niet alleen voedsel voor ons lichaam, maarook zuurstof voor onze vriendschappen is, geven we die vriendschap en liefde dan op als we niet meer etenwat de pot schaft?
Charlotte De Backer neemt je meedoor een geschiedenis van eten, van de prehistorie tot vandaag, ontrafelt de betekenis van samen eten voor onze sociale ontwikkeling en beantwoordt kritisch, maar met humor enkele van onze hedendaagse tafeldilemma's: worden het cupcakes of taart voor het jarige kind? Krijgt de vegan schoondochter tofoe of moet ze stoofvlees eten? En mag je partner wel in je bord prikken als hij wil proeven van wat jij in het restaurant hebt besteld?