Naar video Naar audiodescriptie
Meer van dit programma

Manu van der Aa: Bedelen bij Picasso

De Belg Paul Méral was aan het einde van de Eerste Wereldoorlog tijdelijk wereldberoemd in Parijs. Befaamde kunstenaars als André Gide, Max Jacob, Arthur Honegger en Pablo Picasso behoorden tot zijn vriendenkring. Dat had allemaal te maken met de ophefmakende opvoeringen van zijn toneelstuk Le dit des jeux du monde, dat le tout-Paris gezien wilde hebben.

Paul Méral was het pseudoniem van de Gentenaar Herman de Guchtenaere (1895-1946), zoon van een katholieke volksvertegenwoordiger en jeugdvriend van de latere Verdinaso-leider Joris van Severen. Na zijn moment de gloire probeerde Méral - die door vrijwel iedereen die hem kende als een genie werd beschouwd - zijn (literaire) carrière voort te zetten.

Al zijn goede voornemens leidden door zijn eigen schuld - drank- en gokverslaving, mythomanie en oplichterij - naar de definitieve ondergang en de artistieke vergetelheid, zijn omgang met bekende schrijvers en kunstenaars als E. du Perron, Jan Greshoff, Sasha Stone en Franz Hellens, ten spijt.

Boekenmarathon en Boekenfeest 2020 6 november Afl.15 van 37 14 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Cultuur Langer dan een jaar beschikbaar

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.