Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Bureau 39 - Kims Cash Machine

Noord-Korea bokst boven zijn gewicht. Als een van de armste landen ter wereld, weet het zichzelf wel een plekje te bemachtigen op het beperkte lijstje van staten met een nucleair wapen.

Dat Kim Jung-un goedkope arbeidskrachten levert wisten we al. Maar dat is lang niet alles. Kim haalt zijn inkomsten in wat we zijn beginnen kennen als 'Bureau 39'. Eind vorige eeuw raakte bekend dat het op bijzonder professionele wijze zijn eigen honderd dollarbriefjes drukt. Het bureau biedt ook goedkope arbeidskrachten voor de bouw. Aan naburige landen, maar ook op scheepswerven in Polen of andere bouwprojecten in het westen.

Maar dat is niet alles. Uit langdurige onderzoek van o.a. professor Remco Breuker blijkt dat Kim met Bureau 39 een heel spectrum aan illegale activiteiten ontplooit om zijn eigen levensstandaard en zijn regime te onderhouden. Van de productie van goedkopen confectie tot het Wannacry computervirus dat het Brits gezondheidssysteem lamlegde, belangen in het conflict in Syrië en verzekeringsfraude. Kims cash machine is bijzonder divers.

Docu 2020 55 min Favoriet Later kijken
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.