Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Het politieke centrum lijkt weggevaagd

Politieke aardverschuiving gisteren in Vlaanderen. Het radicaal rechtse Vlaams Belang, de partij van voorzitter Tom Van Grieken, behaalde een monsterscore en wordt de tweede partij van Vlaanderen. De Vlaams-nationalisten, NV-A en Vlaams Belang, halen nu samen 45% van de Vlaamse stemmen.

 

In Wallonië is extreemlinks dan weer doorgebroken en ook in Vlaanderen heeft de PVDA nu haar eerste verkozenen. Het centrum lijkt te zijn weggevaagd.

 

Welke verklaringen moeten we hiervoor zoeken? Wat wil de burger dat de politiek doet? En wat met het cordon sanitaire: gaat Vlaams Belang mee besturen?

 

Vier gasten schuiven aan tafel om na te kaarten. Hendrik Vuye, ex-parlementslid en professor staatsrecht, ijvert voor een onafhankelijk Vlaanderen. Voorzitter van Jong-CD&V Sammy Mahdi is verontrust. Tinneke Beeckman, politiek filosofe, was vooral verrast dat Groen onder de verwachtingen bleef. Johan Vande Lanotte, grondwetspecialist en voormalig minister voor SP.A, bekijkt mee wat er scheelt aan onze staatsstructuur. Want, nu Vlaams Belang en N-VA zo’n goede score behalen, lijkt het confederalisme aan de onderhandelingstafel te zullen opduiken.

De Afspraak Seizoen 2019 Aflevering 60 45 min Favoriet Later kijken
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Nieuws en actua Talkshows

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.