Ga meteen naar video

Dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur

In Wevelgem werd gisteren een vrouw vermoord door haar ex-partner, ondanks meerdere onrustwekkende signalen aan de politie vooraf. Vorige week speelde zich een gelijkaardig scenario af in het Waalse Bouffioulx, waar een man zijn voormalige vriendin de schedel insloeg. Dit zijn geen geïsoleerde voorvallen. Volgens de cijfers van de actiegroep Stop feminicide is de moord van gisteren de negentiende casus van partnergeweld op vrouwen dit jaar. In Frankrijk zijn rond deze problematiek al langer protesten aan de gang. Politicoloog Karen Celis wil dat het onderwerp nu ook bij ons hoger op de politieke agenda komt te staan. 

Dertig jaar geleden, op 9 november 1989, viel de Berlijnse Muur. Nu, dertig jaar later, blikken we terug op deze historische gebeurtenis met Geert van Istendael. Hij was aanwezig op de persconferentie die de val van de Muur inluidde. Ook Kristin Müller, voormalig inwoonster van de DDR, zit mee aan tafel. Een jaar voor de val vluchtte ze als achttienjarige weg uit Oost-Duitsland. Hoe ervoeren zij de start van de hereniging van Oost- en West-Duitsland? 

Na de dood van zijn vrouw Loubna, die omkwam bij de aanslagen van 22 maart, bracht Mohamed El Bachiri in 2016 het boek ‘Een jihad van liefde’ uit. Met dat boek verspreidde hij een boodschap van tolerantie, waarvoor hij afgelopen maandag de Konstanzer Konzilspreis kreeg, een tweejaarlijkse onderscheiding van de Duitse stad Konstanz voor personen die de Europese waarden van verbondenheid en tolerantie uitdragen. Vanavond stelt hij zijn nieuwe boek voor, ‘De Odysse van Mohamed’. Daarin vertelt hij over de moeilijke jaren die na de dood van zijn vrouw volgden.

 
De Afspraak Seizoen 2019 Aflevering 107 46 min Favoriet Later kijken
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Nieuws en actua Talkshows

Fragmenten

Bekijk een specifiek fragment binnen deze video:

  1. Feminicide op de politieke agenda
  2. Dertig jaar val van de Berlijnse Muur
  3. Niet op 'De afspraak'
  4. De Odyssee van Mohamed

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.