Seizoen 2021
Woensdag 03/03
CD&V voorzitter Joachim Coens pleitte er al voor om zo snel mogelijk alle vaccins toe te dienen. Na het advies van de Hoge Gezondheidsraad over het AstraZeneca vaccin bij 55-plussers en het uitstellen van de tweede prik lijkt de versnelling nu eindelijk mogelijk. Kunnen de versoepelingen nu ook volgen? En is de voorzitter opgelucht nu de partij Fidesz van de Hongaarse premier Victor Orban ontslag neemt uit de EVP-fractie in het Europees Parlement? De pandemiewet ligt eindelijk op tafel. Ze moet een einde stellen aan de hoogst fragiele wettelijke basis waarop de coronamaatregelen tot nu toe gestoeld zijn. Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, is kritisch en stelt zich de vraag of deze wet wel een antwoord biedt op de grondwettelijkheid van de regels die nu en in de toekomst gelden. Het is wettelijk bepaald wanneer en hoe politiemensen geweld mogen inzetten. Pano onderzoekt in de aflevering van vanavond getuigenissen van politiegeweld dat buiten proportie lijkt, waaronder een interventie in politiezone Zuid in Brussel. Korpschef Jurgen De Landsheer liet ondertussen een intern onderzoek opstellen en zoekt naar oplossingen om de relatie tussen zijn korps en de Brusselaars te verbeteren.
Dinsdag 02/03
De Hoge Gezondheidsraad heeft een antwoord geformuleerd op de vragen van minister Vandenbroucke. Zo mag ons land nu ook het vaccin van AstraZeneca gebruiken bij 55-plussers. Wat dat advies betekent voor de vaccinatiestrategie leggen we voor aan Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. Aan de KULeuven kunnen studenten zich al een tijdje laten testen zonder een afspraak te maken, via een eigen systeem van de universiteit. Zo houden ze de drempel tot testen uiterst laag. Kan dit project een voorbeeld worden voor het hele land? Wat vindt prof. microbiologie Herman Goossens (UA) hiervan en hoe ziet hij de teststrategie als instrument om te kunnen versoepelen? De Belgische staat krijgt Malika El Aroud, de zwarte weduwe van de jihad, maar niet uit het land gezet. En dat frustreert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). De vrouw werd in 2010 veroordeeld tot acht jaar cel omdat ze deel uitmaakte van een rekruteringsnetwerk voor de jihad. Ze zat haar straf uit, verloor haar Belgische nationaliteit maar loopt hier straks terug vrij rond omdat Marokko haar ook niet terug wil.
Maandag 01/03
Hij ziet een toenemend aantal patiënten op de dienst intensieve zorg en ze zijn jonger en zieker. Hij pleit voor verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel en kijkt met kritische blik naar de vaccinatiestrategie: Marc Noppen, CEO van UZ Brussel. De correctionele rechtbank in Parijs heeft de Franse ex-president Nicolas Sarkozy veroordeeld voor corruptie en machtsmisbruik. Hij krijgt drie jaar cel, waarvan een jaar effectief. Is dit het definitieve einde van de politieke carrière van Sarkozy? Of kan beroep nog voor eerherstel zorgen? We vragen het aan Frankrijkkenner Mia Doornaert. Joris Hessels en Dominique van Malder trokken met hun Radio Gaga-caravan naar de frontlinie van de coronacrisis. In het UZ Gent en WZC Damiaan lieten ze zorgpersoneel, patiënten en familie aan het woord over het voorbije jaar. Een portie liefde en mildheid in gepolariseerde coronatijden.
Woensdag 24/02
Vanochtend presenteerde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) trots zijn plannen. Beginnende leerkrachten zullen sneller zicht hebben op een vaste benoeming en de ontslagprocedure van onderwijzend personeel wordt van gemiddeld 3 à 4 jaar teruggebracht naar 1 jaar. Zijn dit de hervormingen waar het lerarenkorps op zit te wachten? En wat met het sluimerende conflict tussen Weyts en het Katholiek Onderwijs over de eindtermen? Jean-Marc Nollet, de covoorzitter van Ecolo, bekende vanochtend bij de radiocollega’s van de RTBF dat hij zich niet houdt aan de regel van slechts één knuffelcontact. Is deze bekentenis koren op de molen van de zogenaamde versoepelbrigade? Die roert zich alsmaar nadrukkelijker nu het Overlegcomité van vrijdag met rasse schreden nadert. Wat moeten we hiervan denken en waarom bleef het zo stil in de Wetstraat? Vragen voor Isabel Albers. Zaterdag staat de Omloop Het Nieuwsblad op het programma. Het belooft een corona-editie te worden zonder publiek. Maken onze Belgische renners een goede kans? Wielercommentator José De Cauwer schuift mee aan onze tafel. Hij heeft het afgelopen jaar ook zijn overpeinzingen over het wielrennen neergepend in het boek ‘Surplace’.
Dinsdag 23/02
Het vaccineren gaat tergend langzaam vooruit in ons land: nog steeds is amper 4 procent van de volwassen Belgen gevaccineerd. De leveringen blijven haperen, en ook met de uitnodigingen loopt het verkeerd. Aan vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de vaccinatie-taskforce, stellen we de vraag hoe en wanneer we de vaccinaties op kruissnelheid zullen krijgen. Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de MR, wil dat het overlegcomité vrijdag ruimte laat voor versoepelingen. Er moet meer rekening gehouden worden met het mentaal welzijn, de jongeren en de economie. Zijn partijgenote Alexia Bertrand komt uitleggen hoe versoepelingen volgens de MR op een veilige manier kunnen gebeuren. ‘Extreemrechts is een fenomeen waarvan de curve vaak geflattened maar nooit gecrusht werd’. Dit stelt historicus Vincent Scheltiens (UA) in een essay dat hij samen met Bruno Verlaeckt (ABVV) schreef. Extreemrechts verdween niet na de Tweede Wereldoorlog, maar nam in vier golven een nieuwe gedaante aan. Het baart Vincent Scheltiens vandaag zorgen dat het discours van extreemrechts steeds vaker genormaliseerd wordt.
Maandag 22/02
Het rijk der vrijheid lonkt, maar de epidemiologische modellen dwingen ons ertoe nog even op de tanden te bijten. Dat was kort gesteld de boodschap die premier Alexander De Croo meegaf tijdens de persconferentie van deze namiddag. Marc van Ranst licht de mogelijke scenario’s voor komende maanden toe. Intussen komen er alsmaar meer signalen dat de mensen de coronamaatregelen beu zijn. Hoe houd je de bevolking intussen wél gemotiveerd en zorg je ervoor dat ze de maatregelen blijft opvolgen? Vragen voor professor contextuele psychiatrie Inez Germeys. Vandaag exact 125 jaar geleden werd in Antwerpen avant-garde dichter Paul Van Ostaijen geboren. Vlaanderen kocht onlangs zijn verloren gewaande originele dichtbundel 'Bezette Stad'. Honderd jaar oud is het manuscript, en nog steeds actueel. Aan Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon om poëtisch te worden.
Woensdag 17/02
Als 90% van de bewoners en 70% van het personeel gevaccineerd is mogen woonzorgcentra de eerste versoepelingen doorvoeren. Dat heeft de Taskforce Zorg vanavond beslist. Elke bewoner zal dan twee knuffelcontacten mogen zien en die mogen ook om de twee weken wisselen. Is dat voldoende voor Bert Anciaux, directeur van het woonzorgcentrum De Overbron? Na de Britse en Zuid-Afrikaanse is nu de Braziliaanse variant van het Covid-19 virus officieel vastgesteld in ons land. Maakt viroloog Steven Van Gucht zich zorgen? En hoe kijkt hij naar de druk om te versoepelen nu de cijfers en curves alsmaar gunstiger evolueren? Met auteur en vriendin Brigitte Raskin kijken we vooruit naar de eerste aflevering van de Canvas-documentaire over schrijver, columnist en notoir dwarsligger Johan Anthierens.
Dinsdag 16/02
In Kapellen zijn zaterdagavond 7 minderjarigen betrapt op een lockdownfeestje. Ze werden de hele nacht verhoord en moesten daarna ook meteen voor de jeugdrechter te verschijnen. Advocaat Kris Luyckx vindt de manier waarop deze jongeren aangepakt zijn buiten elke proportie. Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de coronapandemie die ons sinds een jaar in haar greep houdt. Dat weerhield Joël De Ceulaer en Maarten Boudry er niet van om met Eerste hulp bij pandemie een lexicon te schrijven, een alfabet van de coronacrisis. ‘Van achterafklap tot Zwarte Zwaan’, met beschouwingen over versoepelbrigades, de preventieparadox en nevenschade. Voor het eerst in 11 jaar gaat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op zoek naar nieuwe astronauten. ESA wil een nieuwe en meer diverse generatie astronauten klaarstomen, en doet daarom ook specifiek een oproep naar vrouwen om te solliciteren. Angelique Van Ombergen werkt voor ESA en licht de vacature toe. Ruimtevaartonderneemster Nancy Vermeulen doorliep in 2008 de strenge selectieproeven.
Maandag 15/02
De VUB gaat al haar studenten opbellen met de vraag hoe het met ze gaat. Daarna kunnen ze eventueel doorverwijzen naar psychologische hulp. Een bevraging toont aan dat maar liefst 86% van de deelnemende studenten twijfelt of ze het academiejaar met succes zullen afronden en 70% worstelt met de onlinelessen. Zal dit initiatief zoden aan de dijk brengen? En hoe kijkt de rector van de VUB Caroline Pauwels naar het verdere verloop van het academiejaar? Welke plaats moeten antivaxers krijgen in het publieke debat? Dat is de vraag die zich opdringt na de vele reacties op het Humo-interview met Peter Vandenbegin en Tine Reymer, waarin ze zeggen geen vaccin te willen, en het vaccinatiedebat in de Zevende Dag met een antivaxer. Met filosoof Johan Braeckman gaan we op zoek naar een antwoord. Knack-journalist Dirk Draulans mocht een van de groten der aarde interviewen: Bill Gates. Gates schreef het boek: “How to avoid a Climate Disaster”. De wereld heeft geen echt plan in de strijd tegen de klimaatopwarming, en dat baart Bill Gates grote zorgen. Gates gelooft dat we met technologie en innovatie het probleem kunnen aanpakken, al zal het niet makkelijk worden.
Woensdag 10/02
Duizenden mensen moeten maandenlang wachten op hun werkloosheidsuitkering, sommigen al vijf maanden. Ook tijdens de eerste golf hadden de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen en de vakbonden moeite om alle dossiers verwerkt te krijgen, maar een jaar later lijken de problemen nog steeds niet van de baan. Voorzitter van het kinderarmoedefonds Noël Slangen vraagt zich af waarom de overheid geen prioriteit maakt van het probleem. De Vlaamse contactopvolging of contact tracing is en blijft een cruciale eerste verdedigingslinie tegen het coronavirus. De hele crisis bleef het systeem met beperkingen kampen. Van discussies over het brononderzoek tot getouwtrek over lokale initiatieven. Vlaanderen betaalt tientallen miljoenen te veel voor een ondermaats functionerend systeem, is de conclusie van ons reportagemagazine Pano. Journalist Wim van Den Eynde is onze gast. Een groep jonge klimaatactivisten zeilde in 2019 van West-Europa naar Zuid-Amerika met als doel de COP 25, de grootste klimaattop ter wereld, bij te wonen. In All Kinds of Weather brengt de maandenlange tocht van Anuna De Wever en co in beeld.
Dinsdag 09/02
Hoe vaak krijgt een nieuwkomer in de politiek 50.000 euro om aan zijn of haar politieke carrière te beginnen? Hoe gangbaar is dat? Want dat is het bedrag dat door de Open VLD op de rekening van de onderneemster en politica Sihame El Kaouakibi werd gestort bij haar overstap naar de politiek. Begint de zaak rond Sihame stilaan af te stralen op de hele partij? Prof. politieke wetenschappen Dave Sinardet (VUB) geeft uitleg. Wat vindt Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn Wouter Beke van de vaccinatiecampagne tot nu toe? Hoe zit het met de leveringen? En wanneer wordt er die versnelling hoger geschakeld? Dichter Delphine Lecompte zal zich nooit laten censureren, zegt ze. ‘Ik eis ten allen tijde het recht op om schokkende dingen te zeggen en om me onfatsoenlijk, schurend en onaangepast te gedragen’ is een stuk uit haar opiniestuk van vandaag in De Morgen. Waarom wil en zal zij blijven provoceren?
Maandag 08/02
Komt de redding uit het Oosten, nu blijkt dat het Russische vaccin Spoetnik tot 92 procent beschermt? En stel dat wij, in het Westen, massaal aan Spoetnik gaan, wat betekent dat dan voor de verhoudingen tussen het Westen en Rusland? De strijd om het vaccin in een geopolitieke context: Jonathan Holslag, professor internationale politiek. Het wordt deze week ijskoud. Ook overdag zullen de temperaturen niet boven het vriespunt uitkomen. Waar komt deze kou vandaan en hoe uitzonderlijk is dit? En waren de winters vroeger echt strenger? We vragen het aan onze weerman Frank Deboosere. De omzet van de Europese muziekindustrie ging in 2020 met 76% achteruit. Daarmee is het één van de zwaarste getroffen sectoren van de coronacrisis. Deze week staan daarom muziek en artiesten van eigen bodem centraal op radio en tv, in extra programma's, podcastreeksen en hitlijsten. Ook voor Axelle Red is het bijna een jaar geleden dat ze nog voor publiek speelde.