Seizoen 2021
Maandag 18/01
De Britse coronavariant toont nu ook bij ons hoeveel besmettelijker hij wel is: een uitbraak in een rusthuis in West-Vlaanderen, en 5000 mensen in quarantaine door besmettingen in twee Antwerpse scholen. Volgens professor Herman Goossens kunnen we de verspreiding van de Britse variant niet meer tegenhouden, enkel nog vertragen. Hoe moeten we dat doen? “Scholen kunnen een turbo zetten op de besmettingen, en dat moeten we vermijden” vindt de onderwijsspecialiste van Groen Elisabeth Meuleman. Groen wil dat scholen een structurele aanpak volgen om de besmetting met de Britse variant van corona in te dijken. “Ook de digitale meters zullen de zonnepaneleneigenaars blijven ondersteunen en ervoor zorgen dat het rendement niet achteruitgaat”, garandeerde Bart Tommelein in 2017 in de studio van Terzake. Bijna drie later komen die zonnepaneleneigenaars nu bedrogen uit. De regeling rond de terugdraaiende teller, die de vorige Vlaamse regering net voor de verkiezingen door het parlement duwde, heeft de toets van het Grondwettelijk Hof niet doorstaan en wordt dus vernietigd. Zoals de adviezen van de Raad van State en VREG toen al voorspelden. Toenmalig minister van energie en initiatiefnemer van de regeling Bart Tommelein is onze gast.
Donderdag 14/01
De besmettingscijfers in Brussel stijgen opvallend sneller dan in de rest van het land. Wat moet er in Brussel gebeuren om het tij te keren? Zullen ook daar, zoals in de rest van het land, teruggekeerde reizigers uit rode zones zich mogen verwachten aan controles? Moet het beleid in het algemeen strenger worden? We vragen het aan de fractieleider in het Brussels Parlement voor de MR, Alexia Bertrand. De nieuwe Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus zijn opgedoken in ons land. Ondertussen stijgt het aantal besmettingen fors, in Brussel met maar liefst 86%. Marc Noppen, CEO van het UZ te Jette, maakt zich zorgen en stelt zich de vraag of we niet forser moeten optreden om de cijfers beter onder controle te houden. Een betoging voor de overleden jongeman Ibrahima Barrie aan het Noordstation van Brussel liep gisteren volledig uit de hand. Ontketende jongeren vochten een veldslag uit met de ordediensten en staken onder meer een politiekantoor in brand. Wat loopt er fout bij die Brusselse jongeren en waarom is de minste vonk een aanleiding om geweld te gebruiken tegen ordehandhavers? Waarom hebben ze zo weinig vertrouwen in het gerecht en de politie? Vragen voor activist Yassine Boubout die aanwezig was tijdens de ontspoorde manifestatie.
Woensdag 13/01
En plots verscheen er gisterenavond een Ministerieel Besluit in Het Belgisch Staatsblad: de coronamaatregelen worden tot 1 maart verlengd. Noël Slangen houdt de communicatie van de overheid over corona tegen het licht en ziet dat het beter kan. Ongeveer een derde van iedereen die in België woont, is van buitenlandse herkomst of heeft de buitenlandse nationaliteit. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, dat voor het eerst de herkomst van de Belgische bevolking in kaart bracht. De voorbije tien jaar steeg dat cijfer aanzienlijk, en het is de verwachting dat het blijft stijgen. Sammy Mahdi, staatssecretaris voor asiel en migratie, is onze gast. Vandaag start in Calabrië het grootste maffiaproces van de voorbije decennia. Na een grote politieactie vorig jaar werden meer dan 300 mensen opgepakt die nu terecht staan. De verdachten worden gelinkt aan de ‘Ndrangheta, de Calabrese tak van de maffia in Zuid-Italië. Sanne de Boer woont in Calabrië en schreef het boek “Mafiopoli” over de machtige ‘Ndranghta die tentakels heeft tot ver buiten Italië.
Dinsdag 12/01
Stijgende cijfers en varianten die circuleren, maar toch wordt ons gezegd niet te panikeren. Want er wordt meer getest en de ziekenhuisopnames dalen nog. Hoe goed zijn we eigenlijk bezig? En hoe lang moeten we nog volhouden? We vragen prof. virologie Marc Van Ranst (KULeuven) hoe hij de situatie van vandaag inschat. In meer dan 50 landen wereldwijd is het vaccineren nu echt van start gegaan. Maar in 2021 zal er niet meteen een vaccin voor iedereen zijn, de arme landen staan achteraan in de rij. Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (sp.a) besliste in december al om 4 miljoen euro vrij te maken voor het COVAX programma, het wereldwijd initiatief tussen overheden en farmaceutische bedrijven dat het vaccin toegankelijk wil maken in ontwikkelingslanden. Maar hoe eerlijk zal de verdeling uiteindelijk verlopen, nu rijke landen vooral voor zichzelf vaccins reserveren? Staat vaccinnationalisme solidariteit in de weg? Het verhaal van de Thaise Dokkoon Kapuaek spreekt tot de verbeelding. Dokkoon groeide op in de jungle in Thailand en kwam, op zoek naar een beter leven, in Knokke terecht. Via het massagesalon van haar tante kwam ze uiteindelijk in de keuken terecht en opende niet veel later haar eerste zaak. Het was haar oma die haar leerde koken en het zijn nog steeds die recepten die Dokkoon gebruikt. Een ster had ze absoluut niet verwacht.
Maandag 11/01
De Amerikaanse president Trump is van zo goed als alle sociale media verbannen na de bestorming van het Capitool vorige week. Ook in ons land woedt het debat over de macht van de Big Tech. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil het aanzetten tot haat en geweld voortaan voor de correctionele rechtbank brengen. Hij is er namelijk van overtuigd dat we die misdrijven niet lichtzinnig mogen behandelen. De minister wil dan ook paal en perk stellen aan de straffeloosheid. Hij is onze gast vanavond. Kaat Bollen, seksuologe en psychologe, verzeilde afgelopen weekend in een storm toen de psychologencommissie besloot om haar te straffen omwille van pikante foto’s op haar sociale media. Ze kreeg tot tweemaal toe een waarschuwing van de commissie. Bollen was zo misnoegd dat ze besloot om haar licentie als psychologe in te leveren. Hoe blikt de Limburgse terug op de hetze die afgelopen weekend online en offline is ontstaan? Filosoof Ignaas Devisch schreef het boek ‘Vuur’. In oude tijden was vuur een bron van vrees en fascinatie. De moderne mens heeft het vuur getemd. Vuur en verbranding zorgden voor vooruitgang en vrijheid. Volgens Ignaas Devisch heeft de controle over vuur gezorgd voor achteloosheid, die we met de klimaatcrisis als een boemerang in ons gezicht krijgen.
Donderdag 07/01
De bestorming van het Capitool in Washington D.C. blijft over de hele wereld nazinderen. Bart Schols gaat erop door met Bart Kerremans, Gwendolyn Rutten en Gerolf Annemans.
Woensdag 06/01
Na de symbolische eerste prikken vorige week, startte vandaag de vaccinatiecampagne tegen corona in ons land. Zondag moeten in 42 Vlaamse woonzorgcentra 6.610 mensen gevaccineerd zijn. Een relatief laag aantal in vergelijking met vele andere Europese landen, daarop kwam de afgelopen dagen veel kritiek. Frank Vandenbroucke kondigde gisteren een versnelling van de vaccinatiestrategie aan. Hoe komt het dat wij trager zijn? En wat verandert er met de nieuwe strategie? Pierre Van Damme, lid van de taskforce vaccinatie, en Margot Cloet van Zorgnet Icuro zijn onze gasten. Gisteren werden er belangrijke verkiezingen gehouden in de staat Georgia voor de Amerikaanse Senaat. Het belang van de twee zetels die op het spel staan valt niet te onderschatten. Intussen blijft Trump de verkiezingsoverwinning van Joe Biden betwisten en kwamen duizenden Trump-aanhangers op straat om hun ongenoegen te uiten en de verkiezingsuitslag in twijfel te trekken. Hoe zal dit verder evolueren nu de inauguratie van Biden alsmaar dichterbij komt en de spanning stijgt in de VS? Vragen voor professor Amerikaanse politiek Bart Kerremans.
Dinsdag 05/01
Deze namiddag lieten ministers Frank Vandenbroucke en Wouter Beke weten dat de vaccinatiestrategie dan toch versneld kan worden en ‘dat geen enkel vaccin in de diepvries mag blijven liggen’. Waarom wordt er nu toch een versnelling hoger geschakeld? Werd de druk te groot? En was die voorzichtige start dan echt nodig? Politiek journalist Isolde Van den Eynde (HLN) en CEO van het UZ Brussel, prof. Marc Noppen komen naar de studio. De commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker kijkt terug op 2020. Het waren en zijn geen evidente tijden, ook niet voor de politie. Handhaving van de mondmaskerplicht, tussenkomsten bij lockdownfeestjes en opgedreven grenscontroles brengen niet alleen meer werk met zich mee, maar drijven ook de spanning tussen de bevolking en de politie op. En dan was er nog de zaak Chovanec, een extreem geval van buitensporig politiegeweld op de luchthaven van Charleroi waarvan de beelden afgelopen zomer gelekt werden. Hoe kijkt De Mesmaeker terug op deze zaak en welke conclusies trekt hij?
Maandag 04/01
De kerstvakantie zit erop. Met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, viroloog Marc Van Ranst en EU-politicoloog Hendrik Vos kijken we wat 2021 brengt. Hoe moeten de maatregelen voor teruggekeerde reizigers gehandhaafd worden? Waarom heeft de EU zo’n trage vaccinatiestrategie? En hoe ernstig is de corona-uitbraak in het Verenigd Koninkrijk?