Ga meteen naar video

Renaat Braem

Vincent Verelst is bezeten door modernistische architectuur en gaat op zoek naar wat deze architecten dreef. In deze reeks bezoekt hij privéwoningen van onze belangrijkste modernistische architecten die elk op hun manier een invulling gaven aan de moderne architectuur. De huidige bewoners nemen Vincent mee in de woning. Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief in Brussel, vult het verhaal verder aan.

“Le Corbusier heeft me doen beseffen dat architectuur moest ontroeren.” De Antwerpse architect Renaat Braem, socialist in hart en nieren, wordt al snel in zijn carrière ‘de architect van de arme mensen’ genoemd. Hij ontwerpt grote blokken zoals het Kiel in Antwerpen of Sint-Maartensdal in Leuven. Jaren later herontdekt hij de Art Nouveau, zijn architectuur zou nooit meer hetzelfde zijn. Alles werd vloeiender, organischer en meer één met de natuur.

Helemaal in die stijl, ontwerpt de architect in de jaren ’60 een woning voor Gerard Alsteens, de bekende cartoonist GAL. Voor Braem, een naar eigen zeggen “gedroomde opgave voor een gedroomde klant”. Maar uiteindelijk zou GAL er nooit wonen. Gelukkig woont er nu, na al die jaren, toch een Alsteens in het huis: GAL’s nichtje Lotte.

De Modernisten Seizoen 1 Afl.6 van 9 10 min Later kijken Favoriet
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Cultuur Beschikbaar tot vrijdag 31/12

Hallo

Profiel Hulp nodig?

Hallo

Aanmelden Registreren Hulp nodig?

Aanmelden

Kijk naar het beste van VRT, helemaal gratis!

Nog geen VRT-Profiel?

Registreren

Registreer je helemaal gratis om te genieten van het beste van VRT!

Heb je hulp nodig bij het registreren?

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.