Ga meteen naar video

Terugblik op de week van 19 tot 25 april

Voor heel wat mensen heeft het Overlegcomité van vrijdag niet voor de verlossing gezorgd waar op was gehoopt. De eventsector spreekt zelfs van een uppercut. Nochtans had Vlaams minister-president Jan Jambon gezegd dat hij er alles aan zou doen om de cultuur- en eventsector terug te laten opstarten. Hoe kijkt hij zelf terug op het laatste overlegcomité? En hoe kijkt hij naar de vaccinatiecampagne in ons land?

Want terwijl het grootste deel van de bevolking nog wacht op zijn vaccin is er steeds grotere bezorgdheid over de varianten die her en der opduiken. Nu ook de Indiase variant. Wat weten we intussen over deze variant? We praten daarover met viroloog Marc Van Ranst. En we spreken ook met Hemant Sharma. Hij werkt als dokter voor Artsen zonder Grenzen in Dehli en getuigt over de catastrofale situatie in zijn land.
Marc Van Ranst roept ook op tot grote voorzichtigheid in verband met de aangekondigde versoepelingen in ons land. Morgen mogen we weer buiten afspreken met 10 en op 8 mei mogen de terrassen terug open. Maar is dat wel een goed idee? Mathias Decaluwé van Horeca Vlaanderen hoopt dat binnenkort restaurants en cafés opnieuw klanten binnen mogen ontvangen. Hetzelfde geldt voor de culturele wereld. Want ook zij willen opnieuw opstarten. Michael De Cock van de Brusselse KVS zit op hete kolen om terug publiek te ontvangen, maar hoe rijmt hij dat met de torenhoge ziekenhuiscijfers?

Muziek krijgen we van Hooverphonic en we blikken met de groep vooruit op hun deelname aan het Eurovisiesongfestival in Nederland in mei.

Over de gevaren van plastische chirurgie is al veel gezegd en geschreven. Maar de populariteit van botox en zogenaamde fillers baart Dokter Jan Vermeylen veel zorgen. Hij is diensthoofd Plastische chirurgie van het AZ in Turnhout en weet wat de gevaren zijn. Hij heeft er een boek over geschreven en wil dat in ons land de leeftijdsgrens om fillers te gebruiken wordt verhoogd tot minimum 21 jaar.

Hoe kunnen we ongeboren kinderen beschermen, wanneer ze bijvoorbeeld in gevaar zijn door een zware alcohol- en drugsverslaving van de moeder tijdens de zwangerschap? Het is een thema waar al hevig over gediscussieerd is binnen de politiek, maar waar zich nu toch stilaan een politieke consensus rond lijkt te vormen. Een consensus over de taalgrenzen heen en binnen de verschillende parlementen ook. Want het is een problematiek die geen rekening houdt met onze institutionele opdeling. Kan een mogelijk nieuw akkoord de mensen op het terrein de nodige armslag geven om de schrijnende situaties op het terrein aan te pakken? We debatteren erover met Valerie Van Peel (N-VA), Joachim Coens (CD&V) en met Celia Groothedde (Groen).

Een belangrijk weekend ook voor de voetbalfans. Zondagavond is het bekerfinale tussen Genk en Standard. We blikken vooruit op die match met Peter Croonen, voorzitter van Genk en voorzitter van de Pro League. Hij fietst van Genk naar de Heizel in Brussel om daar zijn team aan te moedigen, we spreken hem ergens onderweg. En hoopt de voorzitter van de Pro League dat er binnenkort weer supporters worden toegelaten in de voetbalstadions? Met Maarten Vangramberen gaan we live naar de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.

En zondagnacht is ook Oscarnacht in Hollywood. Twee kleppers uit de Vlaamse filmwereld spelen mee in een film die kans maakt op de Oscar voor beste internationale film. Koen De Bouw en Johan Heldenbergh volgen de prijsuitreiking noodgedwongen in ons land, maar zitten zondagochtend gelukkig wel aan onze tafel om het over de kansen van hun film te hebben.  

De zevende dag Zondag 25/04 Later kijken Favoriet
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Nieuws en actua Talkshows Beschikbaar tot dinsdag 25/05

Fragmenten

Bekijk een specifiek fragment binnen deze video:

 1. Brand Brecht
 2. Overlegcomité
 3. Coronacrisis in India
 4. Variant uit India
 5. Horeca en cultuur
 6. Horeca in Nederland
 7. Eurovisiesongfestival
 8. Fillers zijn killers
 9. Colour me
 10. Rechten ongeboren kind
 11. Finale Croky Cup
 12. Luik-Bastenaken-Luik
 13. Proces dood George Floyd
 14. Hooverphonic
 15. Oscaruitreiking

Hallo

Profiel Hulp nodig?

VRT-Profiel

Dag Gebruiker,

Je bent aangemeld met je VRT-Profiel.

Hallo

Aanmelden Registreren Hulp nodig?

Aanmelden

Kijk naar het beste van VRT, helemaal gratis!

Nog geen VRT-Profiel?

Registreren

Registreer je helemaal gratis om te genieten van het beste van VRT!

Heb je hulp nodig bij het registreren?

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.