Ga meteen naar video

Terugblik op de week van 26 april tot 2 mei

Hoeveel mogen de lonen stijgen in de private sector? Dat was dé discussie van deze week. Vakbonden en werknemers hadden tijd tot 1 mei om samen tot een akkoord te komen, maar zijn daar niet in geslaagd. We gaan er op door met Pieter Timmermans van het VBO. Want hoe diep is het water tussen de bonden en werkgevers?

De discussie over het loonakkoord zorgt ook voor hoogspanning binnen de regering. De Vlaamse socialisten bombardeerden Deborah, een anonieme kassierster uit de Delhaize, tot de onverwachte vedette van de week. Ze was zelfs mee onderwerp voor debat in het parlement. Hoe houdbaar is ons model voor sociaal overleg? We debatteren daarover met Peter Mertens (PVDA), Melissa Depraetere (Vooruit), Peter De Roover (N-VA) en Nathalie Muylle (CD&V). En zorgt deze ideologische discussie voor de eerste barsten binnen Vivaldi? Dat is een vraag voor politiek watcher Rik Van Cauwelaert.

Vrijdag besliste de ministerraad dat er maximaal 3 nieuwe gascentrales worden gebouwd. Die centrales moeten er voor zorgen dat het licht niet uitgaat in 2025, wanneer verschillende kernreactoren in ons land moeten sluiten. Minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is de architect van dit plan en krijgt als groene minister veel kritiek vanuit de milieubeweging.

Wie mee wil zijn met de laatste trends, die moet dan weer dringend padel gaan spelen. Een mix tussen tennis en squash. Het aantal terreinen stijgt exponentieel en dat zorgt voor heel wat overlast en potentiële burenruzies. De opkomende sport zal nu ook op televisie worden uitgezonden. Sabine Appelmans wordt op Play Sports padel-commentator. Met haar hebben we het over de problemen die met de opkomst van deze sport gepaard gaan.

Op woensdag 5 mei is het 200 jaar geleden dat Napoleon overleed. De figuur van Napoleon zorgt tot op vandaag voor discussie in Frankrijk en daarbuiten. Bart Van Loo schreef een biografie over de Franse Keizer. En we gaan naar Steven Decraene die voor VRT NWS in Frankrijk is om verslag uit te brengen over hoe de Fransen Napoleon herdenken. Want daar aarzelen ze tussen herdenking en viering.

Deze week was het ook de week van Joe Biden. 100 dagen zit hij in het Witte Huis en dat is traditiegetrouw het moment voor een eerste belangrijke evaluatie. Steve Erlanger volgt voor The New York Times al enkele decennia de Amerikaanse politiek. De figuur van Biden volgt hij al sinds hij voor het eerst senator werd in 1972. Hoe kijkt hij met zijn lange staat van dienst naar de eerste 100 dagen van Joe Biden?

‘Acteren hoeft voor mij allemaal niet meer zo’. Dat zei Filip Peeters deze week in een interview in de krant. Dat de coronacrisis het professionele leven van mensen helemaal kan omgooien, dat wisten we. Maar dat een van onze bekendste acteurs hierdoor een carrière als taartenbakker overweegt, dat was voor heel wat mensen deze week toch wel schrikken. Hij doet bij ons zijn verhaal en brengt natuurlijk een taart mee. Zoals dat hoort op een zondag!

Tourist LeMC zorgt voor muziek en hij brengt ook Meskerem Mees mee.

De zevende dag Zondag 02/05 Later kijken Favoriet
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Nieuws en actua Talkshows Beschikbaar tot dinsdag 01/06

Fragmenten

Bekijk een specifiek fragment binnen deze video:

 1. Pieter Aspe overleden
 2. Discussie over het loonakkoord
 3. La Boum
 4. Discussie over het loonakkoord
 5. Tourist LeMC
 6. Populariteit padel
 7. Dag van de arbeid
 8. Sluiting kerncentrales
 9. Herdenking Napoleon
 10. 100 dagen Biden
 11. Muziek van Tourist LeMC
 12. Filip Peeters wordt taartenbakker

Hallo

Profiel Hulp nodig?

VRT-Profiel

Dag Gebruiker,

Je bent aangemeld met je VRT-Profiel.

Hallo

Aanmelden Registreren Hulp nodig?

Aanmelden

Kijk naar het beste van VRT, helemaal gratis!

Nog geen VRT-Profiel?

Registreren

Registreer je helemaal gratis om te genieten van het beste van VRT!

Heb je hulp nodig bij het registreren?

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.