Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Eddy Planckaert

De eerste gast van het nieuwe seizoen is Eddy Planckaert. Eric Goens pikt Eddy met zijn oldtimerbusje op in Lesterny, een rustig dorpje in de provincie Luxemburg waar de Planckaerts wonen. Voor een keer moet Eddy niet de gastheer spelen in zijn eigen, drukbezette chambres d’hôtes, maar mag hij zelf eens te gast zijn in 'Het huis'.

Bij aankomst wordt de toon meteen gezet. “Eddy Planckaert, de succesvolle zakenman. Dan toch”, zegt Eric plagend. “Dat is al anders geweest hoor”, lacht Eddy, verwijzend naar zijn faillissement begin jaren 2000. Een lach die de aflevering zal typeren. Elk verhaal, hoe moeilijk het soms ook is, wordt door de kasteelheer afgesloten met zijn guitige lach.

Wanneer Eric en Eddy de Vlaamse heuvels in de buurt van het huis naderen, staat er Eddy meteen een verrassing te wachten: Eddy moet de laatste, steile kasseiheuvel opfietsen. Met zijn originele, groene trui uit de Ronde van Frankrijk komt Eddy zegevierend over de meet net voor het huis.

Eddy is nog maar net binnen wanneer hij zijn kassei van Parijs-Roubaix uit 1990 ziet staan in de woonkamer. Hij voelt even en knikt bevestigend: “Het is de mijne, want hij staat los”. Toen de Planckaerts eens grote kuis hielden, gooide schoonzoon Christopher namelijk de kassei per ongeluk bij het afval. “Zulke dingen kom ik dus tegen met die familie van mij.”

Het had niet veel gescheeld of Eddy was zelfs nooit wielrenner geweest. Op zijn vijfde overleefde hij een zwaar verkeersongeval. Zijn vader en het buurmeisje dat meereed, overleefden het ongeval niet. “Papa hing ingedrukt tegen het stuur, vol bloed. Een jaar later is hij aan de gevolgen van het ongeval overleden.” Met een krop in de keel kijkt Eddy in de fotokamer naar de foto van zijn vader. “Ik heb met die mens nooit een deftig gesprek kunnen hebben.”

Het trauma brengt gedurende jaren hallucinaties met zich mee. Pas op dertigjarige leeftijd vindt Eddy de controle over zijn leven terug. Toch is het ook nadien niet altijd rozengeur en maneschijn. Eddy vertelt in 'Het huis' openlijk over hoe diep hij zat na zijn faillissement. Maar hij gaf niet op. “Ik ben uiteindelijk vanaf mijn geboorte een coureur geweest. Ik ben gelost, ik heb ver achter gezeten, maar ik ben teruggekeerd in het peloton. Ik heb mijn bevoorrading gepakt, ik heb gedemarreerd en ben uiteindelijk zelfs voorop gaan rijden.”

Eddy’s redding was zijn gezin, maar vooral zijn vrouw en eeuwige rots in de branding Christa. “Ik moest op vijftienjarige leeftijd concurreren met mannen van achttien jaar met leren jassen om Christa te veroveren. Toen ik haar op een feestje ten dans vroeg op het nummer Verboden Dromen van Will Tura, nam ik haar vast en heb ik haar nooit meer losgelaten. ‘Droom niet meer’ zong ik richting die gasten. Ze was van mij.”

Als eerste ooit slaagt de kasteelheer erin om de verrassingsgast zelf te verrassen. Het wordt een warm en guitig weerzien. Eddy laat in Het huis geen enkele anekdote onbesproken. Wat is zijn band met geaborteerde schapen? En hoe heeft hij ervoor gezorgd dat Bernard Hinault toch niet meer dan vijf keer de Ronde van Frankrijk kon winnen? Kortom, het wordt een aflevering met een pure man vol onwaarschijnlijke verhalen.

Het huis Seizoen 7 Afl.1 van 8 64 min Favoriet Later kijken
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Human Interest Langer dan een jaar beschikbaar

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.