Naar video Naar audiodescriptie
Meer van dit programma

Kamikaze

"Waarom   schildert iemand? Want schilderen maakt niet gelukkig. Schilderen is een    moeilijke, bijna afstotelijke bezigheid. Een opeenvolging van twijfel, hoop,   wanhoop en mislukking.”

Woorden van schilder, tekenaar en schrijver Philippe Vandenberg, de radicale kunstenaar die schilderde ‘omdat dat het enige antwoord was dat hij kon geven op het leven’. Tien jaar nadat hij uit het leven stapte, opent zijn atelier in Molenbeek opnieuw de deuren.

 De Philippe Vandenberg Foundation, opgericht door zijn kinderen, maakte een   website waar je de kunstenaar en zijn oeuvre beter leert kennen (https://philippevandenberg.be). Wie   zijn werk in het echt wil zien kan vanaf 17 september terecht in Bozar voor de   tentoonstelling ‘Philippe Vandenberg. Molenbeek’. In deze nieuwe korte   documentaire van Neel Cockx en zoon Guillaume Vandenberghe glijdt een camera in   één lange beweging langs werken, attributen, inspiratiebronnen en   herinneringen. Johan Leysen leest door Peter Verhelst bewerkte teksten van   Vandenberg. We horen voetstappen, gekras, een telefoon die rinkelt. Wat zoekt   de camera? Is de geest van de kunstenaar nog aan het werk in de ruimte?

 Kortfilm.be   schrijft: ‘De plan-séquence zorgt voor een ordelijke chaos die zo typisch is   aan Vandenberg: hij leefde aan een stuk door, bleef experimenteren en   overschilderde nieuw werk op oud werk alsof het leven nooit af was.’

 We   laten de kunstenaar nog even aan het woord met een tekst die hij begin 1989   schreef voor het programma ‘Kunstzaken’: "Wat te schilderen na de liefdes, de   verwonderingen, de angsten, de drama’s, de haat? Enfin, na de sentimenten enhet ijdele ego. Wat te schilderen? Een schilder verdwijnt en laat geen spoor   na. Het schilderij biedt zich alleen aan, er zijn geen sleutels meer. Geen   evidenties, geen veiligheden, geen tegemoetkomingen. Die zijn niet meer nodig.   Het schilderij staat, open. Wat nu? Alleen is gebleven het verzet tegen de vreesaanjagende leegte van de domheid, de ultieme hoop, het licht."

Docu Cultuur 2019 21 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.