Ga meteen naar video

Jong en op straat

Precieze cijfers over hoeveel daklozen er zijn, zijn er niet. Daklozen leven ook niet alleen in grote steden zoals Antwerpen of Brussel. Ook in kleinere steden en dorpen duiken meer en meer daklozen op en zijn ze minder zichtbaar. Daar zijn ook veel jongeren bij. Yassine Atari vindt ze en trekt een aantal dagen met hen op.

Matthias uit Brugge is net 18 als zijn vader hem vorig jaar uit huis zet. Matthias huurt een studiootje dat hij betaalt door als hulpkok te werken in een restaurant van McDonalds. In zijn vrije tijd blowt hij vooral. En niet weinig. Elke week jaagt hij er 25 gram weed door, goed voor een slordige 250 euro. Het duurt niet lang vooraleer hij de huur niet meer kan betalen en hij voor een tweede keer uit huis wordt gezet. Deze keer door een deurwaarder. Matthias vult zijn rugzak met kleren, een gsm-lader en een toilettas en is plots dakloos. De dagen van Matthias zijn monotoon. Hij slaapt zoveel als mogelijk in een nachtopvang. Daar kan hij maar vier dagen in de week terecht. Wanneer hij niet in de nachtopvang terecht kan, slaapt Matthias in het toilet van een ondergrondse parking. Ineengedoken op zijn skateboard om de koude vloer niet te moeten voelen probeert hij een paar uur te slapen. Elke morgen is hij de eerste klant van de stadsbibliotheek van Brugge. Hij mag er twee uur per dag internetten. Voor de rest telt hij de uren in een van de knusse leeszeteltjes. Het personeel laat hem met rust. Hij mag alleen niet in slaap vallen. Dan bellen ze de politie en riskeert hij op een zwarte lijst terecht te komen.

In Hasselt, een van de rijkste gemeenten van Limburg, trekt Yassine een dag op met de 19-jarige Liam. Twee maanden geleden werd hij door zijn vader buitengezet na aanhoudende ruzie. Sindsdien leeft hij op straat. Hij combineert zijn dakloos bestaan met school. Liam studeert een zevende specialisatiejaar elektriciteit. Liam is op het eerste zicht een van de hangjongeren aan het station van Hasselt. Wanneer zijn vrienden naar huis gaan om te eten, moet hij eten zoeken. Meestal krijgt hij ergens iets bij een bakker of snackbar wat niet verkocht raakt. Daarna trekt hij naar een oud verzekeringskantoor dat hij kraakt. De lange, koude nachten brengt hij meestal door op zijn goedkope smartphone te YouTuben.

Yassine gaat met Liam langs bij de vzw Homie waar Liam een van de jongeren is die geholpen wordt om een woning te vinden. Drijvende kracht is Musti Önlin (28). Musti belandde op zijn 15 zelf op straat. Vorig jaar richt hij vzw Homie die zich richt op jongeren tussen 18 en 25 die dak- of thuisloos zijn. Musti wil hen zo snel mogelijk van straat. Ook voor Liam wil hij snel een oplossing.

Labels Seizoen 2019 Aflevering 6 Later kijken Favoriet
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Nieuws en actua Langer dan een jaar beschikbaar

Hallo

Profiel Hulp nodig?

VRT-Profiel

Dag Gebruiker,

Je bent aangemeld met je VRT-Profiel.

Hallo

Aanmelden Registreren Hulp nodig?

Aanmelden

Kijk naar het beste van VRT, helemaal gratis!

Nog geen VRT-Profiel?

Registreren

Registreer je helemaal gratis om te genieten van het beste van VRT!

Heb je hulp nodig bij het registreren?

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.