Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Max Pinckers: Margins of Excess

Max Pinckers is een Belgische fotograaf. In 2016 gaat hij met zijn Canadese vrouw Victoria Gonzalez-Figueras op roadtrip door de VS. Hij wil er foto’s maken voor een nieuw boek, ‘Margins of Excess’, over de vage grens tussen fictie en realiteit in de Amerikaanse media.

De foto's waarmee Pinckers maanden later terug naar Belgë komt, lijken op het eerste gezicht spontane momenten te zijn. Een jongen die levenloos op de grond ligt, in het midden van een verlaten drievaksbaan. Een begrafenisondernemer voor een open doodskist. Drie langharige tieners op een omgevallen boom. Intrigeren doen de beelden meteen. Maar wanneer je ze beter bestudeert, voel je dat er iets niet klopt.

De cadrage is te goed. De compositie te juist. En het licht voelt .onnatuurlijk aan. Kortom: het hele tafereel lijkt in scène gezet. Wat het in de meeste gevallen ook is. Want aan bijna elke foto van Pinckers is vaak dagen research vooraf gegaan. Of op zijn minst een intensief denkproces.

Om de kijker doelbewust op het verkeerde been te zetten, hem of haar te doen nadenken over de echtheid van beelden en het waarheidsgehalte tout court van een medium als documentaire fotografie.

Docu Cultuur 2018 62 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Beschikbaar tot vrijdag 11/03

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.