Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Schaf de gevangenissen af

Moeten we gevangenissen afschaffen? Filosofe en docent ethiek aan de Universiteit Gent Farah Focquaert vindt alvast van wel. Alleen wie een gevaar is voor de maatschappij mogen we nog opsluiten. Niet in de huidige mastodonten, maar in kleine instellingen die op rehabilitatie zijn gericht. “De kans dat je beter uit een gevangenis komt, is eigenlijk onbestaande. Een crimineel wordt er meestal een betere crimineel.”

Ze gaat in de debat met Hans Meurisse. Hij stond 12 jaar lang aan het hoofd van ons gevangeniswezen en vindt gevangenissen noodzakelijk voor de veiligheid van onze samenleving. Volgens hem doen onze gevangenissen het helemaal zo slecht niet, al moet de re-integratie beter. “De helft recidiveert, dus de helft keert niet meer terug naar de gevangenis. Dat vind ik nog zo slecht niet.”

Geertjan Zuijdwegt schuift als derde gast mee aan tafel. Hij doceert aan de faculteit theologie van de KU Leuven en werkt als geestelijk begeleider in de gevangenissen van Mechelen en Leuven. Hij coördineert een Europees initiatief om tot menselijke gevangenissen op kleine schaal te komen. “We moeten streven naar een systeem waarbij er in de eerste plaats daadwerkelijk wordt gestraft, maar waar we tegelijkertijd de mogelijkheid en capaciteiten geven aan mensen om een volwaardig leven te blijven leiden."

Nachtwacht Seizoen 2 Afl.3 van 10 55 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Talkshows Langer dan een jaar beschikbaar

Fragmenten

Bekijk een specifiek fragment binnen deze video:

  1. Gevangenissen werken niet
  2. Gevangenis of boete?
  3. Onschuldig opgesloten
  4. De impact van de cel
  5. Een nieuw concept
  6. Het Noorse voorbeeld
  7. En nu?

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.