Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Drinken onze jongeren te veel?

Elke week belanden er in Vlaanderen twintig 17-jarigen op spoed omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. Hersenspecialisten waarschuwen voor permanente hersenschade op lange termijn. Moeten we ons zorgen maken?

 

Alcohol maakt deel uit van het normale uitgaansleven van de meeste jongeren. En hoewel de meest recente cijfers van de VAD bevestigen dat jongeren later beginnen met drinken, blijkt ook dat ze vanaf 16 massaal en vaak ook mateloos drinken.

 

Heel wat jongeren drinken zich in voordat ze uitgaan en gebruiken dan redelijk wat sterke drank op relatief korte tijd. Driekwart fles wodka op een half uur tijd, bijvoorbeeld. 10% van de 17-18-jarigen zou wekelijks bingedrinken.

 

Het is ook heel gemakkelijk om aan alcohol te geraken. Cafés en nachtwinkels nemen het niet altijd erg nauw met de verkoop aan minderjarigen. Dat stellen we vast als controleurs van de FOD Volksgezondheid ons op sleeptouw nemen.

 

We trekken ook naar Nederland waar kinderarts Nico van der Lely al jaren strijdt tegen overmatig alcoholgebruik bij jongeren. En we stellen de vraag of het beleid in België ver genoeg gaat. Of is er meer nodig dan preventie en sensibilisering?

Pano Seizoen 2016 Aflevering 6 31 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Nieuws en actua Langer dan een jaar beschikbaar

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.