Lieve jongens & stoere meisjes

Video player inladen ...
Logo van een Pano Lieve jongens & stoere meisjes Waarom roze en blauw geen onschuldige clichés zijn
lees minder

Sinterklaastijd. De reclamefolders vallen weer massaal in de bus. Maar waarom is speelgoed voor jongens meer dan ooit gericht op techniek en ontwikkeling, en voor meisjes op zorg en mooi zijn?

 

Tim Verheyden legt de kinderen uit het tweede studiejaar van Juf Nancy in Diepenbeek enkele proeven en testjes voor. Ongelooflijk hoe we van jongs af aan heel erg stereotiep denken! "Nochtans worden jongens en meisjes redelijk hetzelfde geboren", zegt Prof. Dr. Paul Parizal van het UZA. "Er zijn verschillen in de hersenen, maar wie we zijn wordt vooral bepaald door de omgeving waarin we leven. Dat is aangeleerd gedrag".

 

Tim trekt ook naar Zweden, hij gaat er op bezoek in kinderdagverblijf Egalia, waar alles erop gericht is de kinderen zo genderbewust mogelijk op te voeden.

 

"We denken teveel in hokjes en dat stereotiepe denken ontneemt jongens en meisjes en mannen en vrouwen kansen. Die mechanismen zijn subtiel, maar hebben een verpletterende impact op onze maatschappij", aldus Els Consuegra van de VUB. "We moeten durven inzien dat er een probleem is". Waarom roze en blauw geen onschuldige clichés zijn...