Ga meteen naar video

Het verhaal van team Pia

Een maand geleden brengt baby Pia ons hele land in beroering. We sturen massaal sms'jes zodat het meisje behandeld kan worden met Zolgensma, een experimentele gentherapie. Het middel bestrijdt spinale musculaire atrofie type 1, een zeldzame ziekte waarbij de spieren langzaam maar zeker afsterven.

Als duurste geneesmiddel ter wereld kost Zolgensma maar liefst 1.9 miljoen euro. Geld dat de ouders zelf moeten ophoesten aangezien het medicijn nog niet is goedgekeurd in Europa. Pano mag Pia's strijd vanop de eerste rij meevolgen, van de succesvolle sms-actie tot het verlossende spuitje.

SMA type 1 komt natuurlijk niet enkel voor binnen onze eigen landsgrenzen. We bellen de wereld rond, en van Slovenië over Duitsland tot Brazilië horen we verhalen vergelijkbaar met die van onze Belgische Pia. Families hengelen met professionele campagnes naar media-aandacht om zo de financiële monsterkaap te bereiken.

Voor sommige baby's is de redding nabij, voor anderen is de hoop stilaan in wanhoop omgeslagen. Waarom is cel- en gentherapie als Zolgensma zo duur? Wie bepaalt de prijs van een mensenleven? En vooral, wie gaat dit allemaal blijven betalen?

Pano Seizoen 2019 Aflevering 17 Later kijken Favoriet
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Nieuws en actua Beschikbaar tot 31/12/2025

Hallo

Profiel Hulp nodig?

VRT-Profiel

Dag Gebruiker,

Je bent aangemeld met je VRT-Profiel.

Hallo

Aanmelden Registreren Hulp nodig?

Aanmelden

Kijk naar het beste van VRT, helemaal gratis!

Nog geen VRT-Profiel?

Registreren

Registreer je helemaal gratis om te genieten van het beste van VRT!

Heb je hulp nodig bij het registreren?

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.