Ga meteen naar video

Het geheim van Jehova

Pano schetst een onthutsend beeld van de interne werking van de gemeenschap van Jehova’s getuigen in ons land. Daaruit blijkt hoe seksueel kindermisbruik al jarenlang structureel wordt toegedekt binnen de organisatie via een intern rechtssysteem, gebaseerd op Bijbelse procedures.

 
Reporters Doruntina Islamaj en Machteld Libert spraken met slachtoffers. Ze vertellen hoe ze niet gehoord en geholpen worden binnen de organisatie en hoe ze moesten zwijgen. Ze komen nu met hun verhaal naar buiten om toekomstige slachtoffers te beschermen.
 
We laten ook mannen aan het woord die als rechter fungeerden binnen de organisatie. Zij vertellen hoe ze seksueel kindermisbruik toegedekt hebben en hoe de organisatie op de hoogte is van daders maar niet naar de bevoegde autoriteiten stapt.
 
Die systematiek past de organisatie wereldwijd toe. Ze documenteert ook de feiten en namen. Zo zouden Jehova’s Getuigen in het bezit zijn van lijsten van kindermisbruikers. We praten met een internationale klokkenluider.
 
De woordvoerder van de Jehova’s Getuigen, Louis De Wit, wou enkel schriftelijk reageren op de reportage en laat weten dat ‘Jehova’s getuigen veel belang hechten aan het welzijn van kinderen en slachtoffers steeds doorverwijzen naar de rechterlijke autoriteiten.’ Ook het federaal parket is momenteel bezig met een onderzoek maar wil nog geen verdere informatie geven.
 
Zit je met vragen na het zien van deze aflevering? Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een anoniem gesprek op het telefoonnummer 106 of via www.tele-onthaal.be.
Pano Seizoen 2019 Aflevering 8 36 min Later kijken Favoriet
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Nieuws en actua Langer dan een jaar beschikbaar

Hallo

Profiel Hulp nodig?

Hallo

Aanmelden Registreren Hulp nodig?

Aanmelden

Kijk naar het beste van VRT, helemaal gratis!

Nog geen VRT-Profiel?

Registreren

Registreer je helemaal gratis om te genieten van het beste van VRT!

Heb je hulp nodig bij het registreren?

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.