Ga meteen naar video

Riolering, nu

Zeven jaar geleden kocht Pano-reporter Vincent Verelst zijn droomwoning in Bonheiden. Wat bovengronds nog steeds een droom is, blijkt onder de grond al gauw een nachtmerrie. Het afvalwater stroomt niet naar de riolering maar komt via een bezinkput in de tuin terecht.

Ook zijn buren behelpen zich met dompelpompen en bezinkputten en lozen hun afvalwater in de natuur. “Ik ben geschokt”, reageert Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Het is een onaanvaardbare en zelfs illegale situatie.”

Pano onderzoekt waarom er in 2020 dagelijks nog steeds miljoenen liters afvalwater ongezuiverd de natuur in vloeien en waarom we op het huidige tempo nog decennia bezig zijn om elke Vlaming aan riolering te helpen.

Vincent en zijn buren zijn immers niet alleen. In Vlaanderen zijn 400.000 woningen nog niet aangesloten op de riolering. Dat heeft een zware impact op het milieu. Europa verwacht dat in 2027 al onze waterlopen van goede kwaliteit zijn. Maar de experten zijn unaniem: “Die deadline halen we niet.”

Pano Seizoen 2020 Aflevering 13 34 min Favoriet Later kijken
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Nieuws en actua Langer dan een jaar beschikbaar

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.