Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Moskee beïnvloed

Pano zoomt in op buitenlandse beïnvloeding en financiering van moskeeën in ons land. Eind vorig jaar waarschuwde de dienst voor de Veiligheid van de Staat voor Marokkaanse inmenging en spionage in de Grote Moskee in Brussel. Er was al bezorgdheid over de banden met Saoedi-Arabië. En men keek ook in de richting van Turkije wat betreft beïnvloeding via onze moskeeën.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil met een nieuw decreet buitenlandse beïnvloeding en financiering binnen lokale geloofsgemeenschappen tegengaan. Gebedsplaatsen kunnen erkend worden, maar wel onder strikte voorwaarden. Een nieuwe informatie- en screeningsdienst moet daarop toezicht houden.

Pano onderzoekt de situatie in onze moskeeën, want tientallen moskeeën wachten al jaren op een erkenning door de overheid. Is er sprake van schadelijke buitenlandse invloeden of financiering? En wat is de impact daarvan op de moslimgemeenschap in ons land?

Pano sprak met gelovigen, klokkenluiders en ministers over geldstromen, politieke beïnvloeding en intimidatie. Niet alleen lokale moskeeën en verenigingen worden onderzocht, maar ook de Moslimexecutieve komt in het vizier. Rond de organisatie die alle moslims in België moet vertegenwoordigen hangt een waas van schimmigheid en ondoorzichtigheid.

Reportage: Stefaan Meerbergen en Victor Van Driessche.
Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve.

Pano 06/10/2021 39 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Nieuws en actua Docu Langer dan een jaar beschikbaar

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.