Ga meteen naar video

Kinderen van de rekening

Al 50 jaar worstelt het metaalverwerkend bedrijf Umicore Hoboken, ten zuiden van Antwerpen, met een giftige uitstoot van zware metalen. Reden genoeg voor Pano-reporters Débora Votquenne en Doruntina Islamaj, om samen met Knack-collega Kristof Clerix, de impact van de uitstoot op de omwonenden te onderzoeken. 

We doken in duizenden pagina's verslagen, vonden uniek archiefmateriaal terug in oude Panorama's en spraken met betrokken buurtbewoners, overheden en artsen. Sinds 1978 wordt halfjaarlijks het loodgehalte in het bloed gemeten bij de kinderen die in de buurt van de Umicore-fabriek in Hoboken wonen. Vorig jaar bleken die bloedwaarden opnieuw te hoog. 

Pano en Knack onderzoeken of de overheid de afgelopen decennia genoeg heeft gedaan; zijn de omwonenden in de wijken dichtbij de fabriek genoeg beschermd? De conclusies doen de wenkbrauwen fronsen. Wie betaalt hier uiteindelijk de rekening? 

Een reportage van Pano in samenwerking met het weekblad Knack. Reportage: Débora Votquenne, Doruntina Islamaj en Kristof Clerix

Pano Seizoen 2021 Aflevering 6 Later kijken Favoriet
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Nieuws en actua Beschikbaar tot 31/12/2025

Hallo

Profiel Hulp nodig?

VRT-Profiel

Dag Gebruiker,

Je bent aangemeld met je VRT-Profiel.

Hallo

Aanmelden Registreren Hulp nodig?

Aanmelden

Kijk naar het beste van VRT, helemaal gratis!

Nog geen VRT-Profiel?

Registreren

Registreer je helemaal gratis om te genieten van het beste van VRT!

Heb je hulp nodig bij het registreren?

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.