Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Tender is the Night (F. Scott Fitzgerald)

F. Scott Fitzgerald (1896-1940), literair icoon van de Jazz Age en de Roaring Twenties, schreef 'Tender is the Night' (1934) in één van de donkerste periodes van het leven: terwijl zijn vrouw in een psychiatrische instelling zat en hij zelf langzaam wegzonk in een put van alcoholisme en schulden. En daar gaat het boek ook over.

Het vertelt het verhaal van Dick Diver, een jonge knappe dokter die getrouwd is met een beeldschoon en steenrijk meisje dat hij heeft leren kennen in een psychiatrische instelling. Hij behoort tot de top van de sociale orde aan de Cote d'Azur, maar na een ontmoeting met een jonge, knappe actrice voelt hij de grond onder zijn voeten geleidelijk wegzakken. Het autobiografische karakter van de roman maakt 'Tender is the Night' heel open, eerlijk en hartverscheurend.

'Tender is the Night' was aanvankelijk een flop. The Great Gatsby, de vorige roman van Fitzgerald, had ook al niet het gewenste verkoopcijfer behaald en 'Tender is the Night' deed het nog slechter. Niemand wou toen, tijdens de recessie, lezen over rijke mensen en hun problemen. Waardoor Fitzgerald nog verder wegzakte in schulden en ellende. 'Tender is the Night' is nu een wat vergeten boek en dat is absoluut onterecht, vindt Hendrik Willemyns, want het is een echt meesterwerk.

De documentaire werd opgenomen op locaties die nauw verbonden zijn met de auteur en de roman: in New York, Saint-Paul (Minnesota), Antibes en Parijs. In Minnesota (waar ook Fitzgerald vandaan kwam) praat Hendrik met punkrocklegende Grant Hart, de zanger/drummer van Husker Du, die net als Fitzgerald uit Saint-Paul komt en een zeer belezen man is. In Parijs interviewt Hendrik Mike Ladd, niet alleen een rapper (Ninja Tune), maar ook een literatuurdocent die erg veel over Fitzgerald weet en net als hij een ‘expat’ is. In New York gaat Hendrik op bezoek bij de eigenaar van een boekenwinkel die gespecialiseerd is in (dure) ‘first editions’. En Tender is the night heeft nooit goed verkocht, zodat er nog heel wat exemplaren van de eerste druk moeten bestaan, die ondertussen veel geld opbrengen. Fitzgerald was ook altijd bezig met geld. Hij zou het wel merkwaardig hebben gevonden dat die onverkochte boeken toen, nu zo veel geld opbrengen.

Paper trails Seizoen 1 Afl.1 van 6 36 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Cultuur

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.