Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Solaris (Stanislaw Lem)

In 1961 legde de Poolse auteur Stanislaw Lem (1921-2006) met zijn Solaris de lat voor science fiction bijzonder hoog. Zo hoog dat vele mensen die het boek gelezen hebben, het moeilijk vinden om nog te genieten van `gewone' SF. Het verhaal gaat over het contact en de communicatie met buitenaardse intelligentie op de planeet Solaris.

De roman werd twee keer verfilmd (o.a. door Steven Soderbergh en met George Clooney), maar de verfilmingen deden het boek zelf in de vergetelheid belanden. En dat is jammer, want geen van beide verfilmingen doet recht aan de waanzinnige verbeeldingskracht en de filosofische en introspectieve dimensie van Solaris. Stanislaw Lem stak zijn minachting voor de reguliere - vooral Amerikaanse - science-fiction niet onder stoelen of banken. Dat werd hem niet in dank afgenomen in de SF-wereld.

Hendrik Willemyns trok voor deze documentaire naar Warschau en naar IJsland. In Warschau vindt hij de sfeer van het communisme terug die ook Solaris kenmerkt. Hij praat daarover met de Poolse journalist Wojciech Orlinski. Daarnaast zijn er ook interviews met de Oost-Duitse Dr. Prengel, die Solaris vanuit de wetenschap benadert, en met professor Jarzebski, de grootste Lem-kenner ter wereld. In IJsland vond Hendrik de landschappen en sfeer terug die volgens hem die van Solaris het meest benaderen.

Paper trails Seizoen 1 Afl.3 van 6 34 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Cultuur

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.