Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Burmese days (George Orwell)

George Orwell (1903-1950), of Eric Blair zoals hij eigenlijk heette, is natuurlijk vooral bekend als de auteur van 1984 en Animal Farm, maar in Paper Trails gaan we op zoek naar de inspiratiebronnen van zijn 'Burmese Days'. Het was Orwells eerste boek en werd gepubliceerd in 1934, eerst in de Verenigde Staden en pas later in Groot-Brittannië. En daar was een goede reden voor. Orwell beschrijft in 'Burmese Days' namelijk in detail de minachting die de Britten koesterden voor hun onderdanen in de kolonies.

Het verhaal speelt zich af in een dorp in de jungle waar de leden van een Brits clubhuis zich buigen over de vraag "Moeten we geen inboorling toelaten tot de club? We zijn de enige van het hele Britse Rijk die dat nog niet hebben gedaan". Waarop de hel losbreekt! Orwell wist waarover hij schrijf, want hij heeft vijf jaar lang als politieman gewerkt in het toenmalige Birma.

Volgens Hendrik Willemyns is het daar allemaal begonnen voor George Orwell en heeft hij in zijn "Birmaanse tijd" zijn gevoel voor onrecht ontwikkeld. En het is toch vooral zijn kritische kijk op de wereld, op onrechtvaardige en totalitaire regimes die zijn werk als schrijver en journalist hebben gekenmerkt. Het stadje dat wordt beschreven in 'Burmese Days' heet in het echt Katha. En daar is Hendrik Willemyns naartoe getrokken om er te gaan kijken of de club en Orwells huis er nog staan, of de tennisterreinnen er nog allemaal liggen en in welke staat ze zich bevinden. Het was een hele onderneming en een moeilijke zoektocht om de lokaties te vinden, daar in the middle of nowhere. Bovendien is het hedendaagse militaire regime in Myanmar zo mogelijk nog strenger en onrechtvaardiger dan dat van de Britten destijds en mocht Hendrik niet overal zomaar filmen.

De unieke beelden in Myanmar worden aangevuld met interviews. Zo sprak Hendrik in Londen met Julio Etchart, een fotograaf die in het spoor van Orwell door Birma trok. Daarnaast interviewde hij twee biografen van de auteur: de bejaarde Peter Davison en DJ Taylor. Hij spraak ook met Rob Fletcher, de kleinzoon van de eigenaars van Barnhill, het Schotse landgoed waar Orwell de laatste jaren van zijn leven doorbracht en waar hij 1984 schreef.

Paper trails Seizoen 1 Afl.4 van 6 30 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Cultuur

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.