Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Los Detectives Salvajes (Roberto Bolaño)

Net voor het einde van de 20e eeuw weerklonk er een nieuwe stem in de internationale literatuurwereld: Roberto Bolaño. Hij werd geboren in 1953 en overleed in 2003, na een avontuurlijk leven in Chili, Mexico, El Salvador en Spanje. Hij werd amper 50, maar schreeuwde een geweldige nalatenschap bijeen. De wilde detectives en 2666 waren voltreffers, zowel commercieel als literair.

Bolaño had een leverafwijking en stond op een lijst om een transplantatie te krijgen. Door zijn status als literaire superster had hij zeker een paar plaatsen op lijst kunnen stijgen, maar dat deed hij niet. Ook dat tekent hem. Zijn opus magnus 2666 heeft hij als het ware met zijn laatste adem net-niet-afgewerkt.

'De wilde detectives' vertelt het semi-autobiografische verhaal van twee jonge dichters Arturo Belano (Roberto Bolaño) en Ulises Lima (Mario Santiago) en hun clubje van jonge dichters-vrienden waarmee ze in 1972 de revolutie wilden leiden in Mexico.

Hendrik Willemyns trekt voor deze documentaire naar Mexico. Hij praat met een aantal Bolaño-kenners en ontdekt dat de personages van De wilde detectives in grote mate gebaseerd zijn op mensen uit de literaire vriendenkring van Bolaño: de zogenaamde `Infrarealistas'. Hij zoekt een aantal van hen op in Mexico City. Ze zijn niet allemaal even gelukkig met de manier waarop hun leven in De wilde detectives werd gedissecteerd. Veel enthousiaster zijn Arturo en Ulises, twee jonge dichters en Bolaño-aficionados die bezeten zijn door het werk van hun literaire held, en al dan niet toevallig dezelfde naam hebben als de hoofdpersonages in 'De wilde detectives'.

Paper trails Seizoen 1 Afl.5 van 6 30 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Cultuur

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.