Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Norwegian Wood (Haruki Murakami)

Toen 'Norwegian Wood' in 1987 uitkwam in Japan, was het zo'n gigantisch succes dat de schrijver Haruki Murakami (°1949) naar de USA vluchtte om er enkele jaren onder te duiken. Die keuze was geen toeval, want Murakami is gek op westerse muziek en literatuur. Veel van zijn boeken hebben titels die refereren naar pop of jazz. Hij baatte zelfs ooit een jazzclub uit.

'Norwegian Wood' speelt zich af in het studentenmilieu van Tokio aan het einde van de jaren '60. De sfeer is er al even revolutionair als aan de Amerikaanse en Europese universiteiten. Tegen die achtergrond is er het verhaal van het hoofdpersonage Toru, die een labiel meisje probeert te redden van een zwart gat dat haar dreigt te verslinden: een thema dat in al Murakami's boeken voorkomt.

'Norwegian Wood' is het lievelingsnummer van het meisje in het boek, maar de titel verwijst wellicht ook naar de tekst van de Beatles-song: over een jongen die wordt uitgenodigd bij een meisje maar uiteindelijk in de badkamer moet slapen. Ook Toru krijgt niet wat hij hoopt te krijgen.

De documentaire werd opgenomen in Tokio stad en in de buurt van Mount Fiji. Hendrik Willemyns praat er onder meer met studenten, een professor, een journalist, jongeren op straat en een vrouw die een zelfmoordpreventiecentrum runt.

Paper trails Seizoen 1 Afl.6 van 6 29 min
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Cultuur

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.